Gastroenteroloji

Gastroenteroloji; mide, bağırsaklar ve karaciğer hastalıkları ile ilgilenen bilim dalıdır. Gastroenteroloji bölümümüzde; yemek borusu, mide, bağırsak, karaciğer ve pankreas hastalıklarının tanı ve tedavisi için özel muayene yöntemleri kullanılmaktadır. Poliklinik hizmetlerimizin yanı sıra; endoskopi dalında da tanı ve tedavi amaçlı tüm gastroenteroloji işlemleri büyük bir titizlikle yapılmaktadır. Ayrıca; bölümümüzde, endoskopik inceleme ve işlemler için öncelikle hastanın rahatlığını ön planda tutacak ideal koşullarda hazırlanmış endoskopi üniteleri yer almaktadır.
Tedavisi gerçekleştirilen hastalıklar nelerdir?
- Sindirim sistemi kanamalarını acil olarak durdurma tedavisi
- Sklerozan tedavi
- Varis kanamaları tedavisi
- Gastroskopi
- Kolonoskopi
- ERCP yöntemiyle kronik pankreatit tedavisi
- Safra yolu taşları ve darlıkları tedavisi
- Safra yollarından taş alma
- Mide ve bağırsak poliplerinin çıkartılması
- Ülser tedavisi
- Reflü hastalığının tedavisi
- Crohn hastalığı tedavisi
- Ülseratif kolit hastalığının tedavisi
- Safra yolları ve yemek borusuna stent yerleştirme
Vücudun; çiğneme, sindirim, emilim ve boşaltım görevlerinin yapıldığı ve ağızdan anüse kadar kapsadığı bölüme gastrointestinal sistem cerrahisi adı verilmektedir.
Polipler hücrelerin, normale oranla daha fazla arttığı kitlelerdir. Polipler, kalın bağırsakta en sık karşılan tümör çeşitleridir. Ancak vücudun diğer kısımlarında da görülebilmektedirler.
Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
Ülseratif kolit; sadece kalın bağırsağı tutan bir hastalıktır. Bağırsağın iç yüzeyinden başlıyor ve de rektum denilen alt kısımdan giden bir hastalık olarak bilinir. Bu rahatsızlık akut alevlenme periyotları ve ishal belirtileri arasında görülür. Kronik bir hastalıktır.
Kişiler arasında oldukça sık karşılaşılan rahatsızlıklardan birisi olan karın ağrısı; bademcik iltihabından, apandiste kadar pek çok önemli hastalığın belirtisi olabilir. Bu bölgede hissedilen ağrıların tümüne karın ağrısı diyor olsak da asıl ağrının kaynağı; bazen karnın içindeki, bazen de karnın dışındaki organlar olabilir.
Gaz çıkarma, aşırı havanın vücuttan çıkarılmasına denilmektedir. Herkeste olabilen doğal bir vücut tepkisidir. Ancak gaz çıkarma, toplum içerisinde kaba bir davranış kabul edildiği için kişileri zor durumda bırakabilir veya kişiyi alay konusu yapabilir.
Hastalarda daha çok on gündür tuvalete çıkamıyorum kabız oldum düşüncesi gelir.
Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri boğazımızdan mideye kadar giden yemek borusunda
Sindirim sistemi; ağızdan başlar ve makata kadar devam eder.
Kurban kesimini takiben, eti en azından 1 gün buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketin.
Ortak kullanılan havuzlar; ishal, mantar, idrar yolları, kulak ve göz enfeksiyonlarına sıklıkla sebep olur.
Midenin besinleri normal süresinde sindirememesi sonucu mide boşalmasında oluşan gecikmeye mide tembelliği..
Gizlice gelişim gösteren hastalıklardan olan yemek borusu kanseri büyütülmeyen küçük görülen yutkunma zorluğu ile ön sinyallerini verebilir.
Beslenme alışkanlığı, gastritin ortaya çıkmasında önemli rol oynayan bir faktördür. Düzensiz ve kötü beslenme, sigara ve alkol tüketimi, mideyi tahriş ederek gastrite sebep olabilecek başlıca sebeplerdendir.
Son yıllarda yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik mide ve bağırsaklarda olumsuz etkilere neden oluyor. Sindirim sistemi tanı ve tedavisinde kullanılan, ucunda kamera bulunan bir cihazla organların incelenmesine endoskopi denilirken,
Mide reflüsü olarak bilinen gastro-özefageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ile oluşur. Mide içeriği, belirgin derecede asittir. Aynı zamanda, mide içeriğinde hemen her zaman safra ve pankreas sıvıları da bulunur.