Göğüs Hastalıkları
Göğüs Hastalıkları bölümümüz, solunum sistemi ile ilgili tüm sağlık sorunlarında uzman doktor kadrosu ve ileri teknolojik donanımı ile hizmet vermektedir. Özellikle bronkoskopi ve girişimsel bronkoskopi alanında deneyimli bir hekim kadrosuna sahip olan bölümümüz; girişimsel bronkoskopi ünitesinde, nefes borusunda oluşan darlıkların stent ile rahatlatılması, havayollarında oluşan fistüllerin kapatılması, havayolu içindeki iyi huylu tümörlerin elektrokoter ve argon plasma ile tedavisi gibi birçok rahatlatıcı ve tedavi edici yöntemi uygulayabilmektedir. Bölümümüz bünyesinde bulunan Solunum Fonksiyon Laboratuvarında klasik solunum fonksiyon testi yanı sıra; Anadolu yakasında çok az sayıda merkezde bulunan CO Difüzyon Testi (DLCO) ölçümleri de yapılabilmektedir.
İleri evre kronik obstrüktif akciğer hastalığında; son yıllarda geliştirilen ve başarılı sonuçlar alınan endobronşiyal volüm küçültme teknikleri (bronkoskopik endobronşiyal valf tekniği) yakından izlenmekte ve bölümümüzde görev alan deneyimli doktorlarımız tarafından başarıyla uygulanmaktadır.
Solunum yolu alerjik hastalıklarına (allerjik astım, allerjik bronşit ve allerjik rinit) neden olan allerjenler ise cilde uygulanan testlerle (deri prick test) hızlı ve doğru olarak tespit edilmektedir.
Uyku Laboratuvarında yapılan uyku testi (polisomnografi) ile obstrüktif uyku apne sendromunun tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Uyku testi sonuçları Göğüs Hastalıkları ile Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları, Nöroloji anabilim dalları ile birlikte multidisipliner bir yaklaşımla incelenmekte ve gerekli tedavi planı hazırlanmaktadır.
Tanı ve tedavisi gerçekleştirilen hastalıklar nelerdir?
- Akciğer kanseri
- Alerji deri testleri
- Kronik öksürükler
- Pnömoni (zatürre)
- Solunum fizyoterapisi
- Kronik obstrüktif akciğer hastalığı
- Pulmoner emboli (akciğer embolisi)
- Plörezi (akciğer zarında sıvı birikmesi)
- Tanısal ve girişimsel bronkoskopi ünitesi
- Solunum fonksiyon testi, CO difüzyon testi
- Allerjik ve allerjik olmayan astım tanı ve tedavisi
- Sigara bağımlılığı, sigaraya bağlı hastalıklar ve sigara bırakma yöntemleri
- Sarkoidoz (tüm doku ve organları tutabilen ve nedeni tam olarak bilinmeyen, sistemik bir hastalık)
Halk arasında Domuz gribi olarak bilinen influenza, virüslerinin etken olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. Vücutta ateş, halsizlik ve kas ağrıları nedeniyle hastaları günlük hayatlarını olumsuz yönde etkiler.
Kalıtsal, çevresel ya da kişisel seçimlerle ilişkili olarak akciğerlerde meydana gelen hasarlanmaya amfizem adı verilmektedir. Hastalığın ilk aşamalarında tedavi oldukça kolay iken, ilerleyen zamanlarda güç olabilir ve cerrahi müdahale gerekebilir.
İnsan vücudunda üst ve alt solunum sistemindeki hücrelerin üzerinde siliya denilen tüyler bulunmaktadır.
Sigara, koroner kalp hastalıklarını hızlandıran en önemli faktörlerden bir tanesidir. Akciğerleri hemen etkilediğinden dolayı ameliyat sonrasında da ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Düzenli bir şekilde bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen klimalar; gribal hastalıklardan, yüz felcine kadar pek çok hastalığın habercisi olabiliyor. Hemen hemen artık her evde ve tüm iş yerlerinde olan klimaların kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bu yazıda ele aldık.
Bu işlem, bronkoskopi odasında ya da ameliyathanede yapılabilir. Hekiminiz; size, kendinizi uykulu ve rahat hissetmenizi sağlayacak bazı ilaçlar verecektir. Bazı durumlarda ise genel anestezi tercih edilebilir.
Solunum yollarının görülmesi ve çeşitli akciğer hastalıklarının teşhis edilmesi için yapılan bir uygulamadır.
Trakeobronkomalazi (TBM), ana havayollarında meydana gelen bir solunum yolu hastalığıdır. Nefes ile aldığımız havayı, akciğerlerde oksijen-karbondioksit değişiminin sağlandığı “alveol” adıyla bilinen küçük keseciklere taşıyarak, genellikle kıkırdak yapısından meydana gelen borulara; trakea ve bronş denilmektedir.
Akciğerlerde bulunan küçük hava keseleri (alveoller) duvarlarının kalınlaşması ve sertleşmesi ile gelişir. Duvarlardaki aşırı kalınlaşma ve sertleşme; kan ve hava arasındaki gaz geçişini güçleştirir. Haliyle, vücuttaki dokuların oksijen ihtiyacı karşılanamaz hale gelinir.
Plörezi, akciğer zarında sıvı birikmesi anlamına gelir. Sağlıklı bir bireyin akciğerlerinin dış kısmında parietal plevra ve iç duvar kısmındaysa visseral plevra olmak üzere 2 farklı zar tabakası bulunur. Bu zarlar arasında bulunan kaygan sıvı, solunum yaparken akciğerlerin sorunsuz bir şekilde şişip sönmesini sağlar.
Obstrüktif uyku apnesi sendromu (OSAS); üst solunum yollarının tıkanması ve hava akımının azalmasına bağlı olarak kendini gösteren bir hastalıktır.
Astım, akciğerde bronş adı verilen hava yollarını daraltarak kendini gösteren ve ataklar halinde gelen bir hastalıktır.
Sigaranın içerisinde bulunan maddeler solunum yollarında iltihabi reaksiyonlara sebep olmaktadır. Bronşları tahriş etmekte ve enfeksiyon riskini arttırmaktadır
Yapılan araştırmalar sonucunda; verem (tüberküloz) mikrobunu, Dünya nüfusunun dörtte birinin taşıdığı belirlenmiştir.
Mikropların sebep olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır
İlkbahar ayı yaklaştığında sık rastlanan sorunların başında alerji geliyor.
Okan Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, astım hastalığı hakkında doğru bilinen yanlışları açıkladı.
Burun akıntısı, hapşırma ve öksürük gibi bulgularla seyreden Soğuk Algınlığı ve Alerjik Rinit çok karıştırılır. Bu iki hastalığı ayırt etmenin tek yolu bekleyip görmektir.
Sigarayı Tamamen Bıraktıktan 15 Yıl Sonra, Vücudunuzun Hiç Sigara İçmemiş Gibi Temizlendiğini Biliyor Muydunuz?