Check-Up
Check-up nedir?
Check-up, sağlıklı bireylerin sağlık durumlarının genel değerlendirilmesi ve henüz şikayete yol açmamış olası bir hastalığın tarama ile erken tanısıdır. Türkçe karşılığı ile “dönemsel sağlık taraması” olan check-up; kişinin kendine ve sağlığına önem vermesidir. Başta kanser olmak üzere bazı hastalıklarda erken teşhis hayat kurtarır. Bu nedenle check-up taramaları sonucunda bu tür hastalıkların erken teşhisi, tedavi başarısını da artırmaktadır. Her sağlıklı bireyin yılda bir kez check-up yaptırması son derece önemlidir. Okan Üniversitesi Hastanesi’nde, sağlık kontrolleriniz check-up danışmanları eşliğinde yaş, cinsiyet ve mesleklerinize göre özel programlar ile uzman doktorlarımızla yapılmaktadır. Kendinize önem verin, check-up yaptırın, sağlık durumunuz hakkında bilgi edinin.
Check-up yaptırmanın önemi nedir?
Kendinizi sağlıklı hissettiğiniz sürece hastaneye gitmeyi veya testlerden geçmeyi çoğu kez gereksiz bulabilirsiniz. Ancak her birey sağlığıyla ilgili birtakım risklerle karşı karşıyadır. Alışkanlıklarınızdan, ailevi yatkınlıklarınıza (aile bireylerinde şeker hastalığı, kalp hastalığı, kanser ve benzeri bulunması) kadar size özel birçok etken sağlığınız ile ilgili riskleri belirler. Bu noktada check-up, hastalıklarınızın erken tanısında önemli rol oynuyor. Sağlığınız hakkında bilgi sahibi olmak ve gelecekte ciddi sağlık sorunları yaşamamak için sadece birkaç saat ayırarak check-up yaptırmanız yeterli.
Check-up randevusuna gelmeden önce dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Daha önce yapılmış test ve diğer tetkik sonuçlarını beraberinizde getirin.
- Randevu günü olası fiziksel aktivite gerektirecek testler için rahat kıyafet ve ayakkabı ile gelin.
- Randevu günü en az 10-12 saat aç gelin. Yalnızca su içebilirsiniz.
- Kadınlar için; mensturasyon (regl) döneminizin olmamasına dikkat edin.
- Herhangi bir vitamin mineral desteği kullanmamanız, kullanıyor ise belirtmeniz gerekir.
- Randevu günü öncesi alkol almayın.
Hiçbir check-up programının içeriği kanser veya ani ölüm riskini %100 belirlemez; ancak yüksek oranlarda tahmin edilebilir. Check-up sonrası bütün bulguları normal bulunan kişilerde dahi, çok ender de olsa, ani ölüm veya kanser görülebilir. Bu durum check-up’a olan güveninizi sarsmamalıdır. Check-up’ın içeriği ne kadar detaylı ve yapılan tahliller ne kadar fazla ise bu riski belirleme oranı o kadar yükselir.
Check-up taraması %100 aşağıdaki sorunları belirler:
- Kilo ve beslenme sorunları
- Yüksek tansiyon
- Şeker
- Kolesterol
- Damar anevrizmaları
- Kansızlık hastalıkları
- Karaciğer hastalıkları
- İdrar yolları hastalıkları
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Osteoporoz (kemik erimesi)
- Cilt kanserleri
- Tiroit hastalıkları
- Ailevi risk yükü
- Tümörlerin belirlenmesi
- Hormonal bozukluklar
Check-up taraması %90 oranında şunları söyler:
- Meme kanseri
- Kalın bağırsak kanseri
- Rahim ağzı kanseri olduğunu
- Prostat veya tiroit kanseri olmadığını
-
Bölüm Doktorlarımız
Sayın Oğuzhan Türküsev'in Check-Up Öyküsü!