Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Aort Cerrahisi

Yaklaşımımız

Kalpten çıkan ana atardamar, aort olarak adlandırılmaktadır. Bu damar; kalpten pompalanan kanın, diğer organlara dağıtımından sorumludur. Anevrizma ve diseksiyon aort damarında en sık rastlanılan rahatsızlıklardır. Anevrizmalar; balonlaşma ve genişleme ile diseksiyonlar ise damar katları arasında ayrılma oluşması ve buna bağlı olarak da katların arasına doğru kanama meydana gelmesi durumudur. Bu hastalıklara neden olan ana sebep; halk arasında damar sertliği olarak bilinen aterosklerozdur. Ateroskleroza zemin hazırlayan en önemli faktörler ise hipertansiyon, şeker hastalığı ve sigara kullanımıdır. Bu faktörlerin dışında; aşırı kilo, doku hastalıkları ve travmalar gibi durumlar da aort damarına zarar verebilir. Bu damarda meydana gelecek genişleme ya da yırtılma genellikle; göğüs, sırt ve karın ağrısı ile kendisini belli eder. Bazen ise herhangi bir şikayet ile belirti vermeden, tesadüfen yapılan tetkikler esnasında saptanabilir. Teşhis yöntemleri; ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve anjiyografidir.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Aort genişlemeleri ya da yırtıklarının tedavisi, ilgili bölgenin durumuna göre değişiklik gösterir. Örneğin; kalpten çıkan aort kısmının hastalıkları erken dönem cerrahi gerektirir. Sırt ve karın bölgesinin hastalıklarında ise tedavi süreci daha farklıdır.

Cerrahi yöntemde esas; balonlaşmanın veya yırtığın geliştiği kısmın, suni bir damar ile değiştirilmesidir. Damarın kalpten çıkan kısmı için yapılan ameliyatlar; normal kalp ameliyatlarında olduğu gibi kalbin durdurulması ile ya da hastanın soğutulması ve akabinde kan dolaşımının tamamen durdurulması ile yapılır. Aort damarının geriye kalan inen kısmında ise kalbin durdurulmasına ihtiyaç duyulamaz.

Endovasküler greft; aortun sırt ve karın kısmında meydana gelen genişlemeler ve yırtıklar için tercih edilen bir yöntemdir. Kasıktan girilir ve genişleyen ya da yırtılan bölgeye suni bir damar yerleştirilir. Ameliyata gerek kalmadığı için hasta hızlı bir şekilde taburcu edilir. İyileşme süresi ise oldukça kısadır.

Aort Hastalıkları Tedavi Edilmezse Hayati Risk Taşıyor!
Aort Hastalıkları Tedavi Edilmezse Hayati Risk Taşıyor!

Damar genişlemesi, damar daralması (tıkanması) ve damar yırtılması olarak bilinen diseksiyon ile aort hastalıklarını 3 farklı kategoride sınıflandırabiliriz.

Devamı