Nöroloji

Nöroloji, sinir sisteminin anatomik ve fizyolojik özellikleri ile çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bozukluklarını ve klinik sendromlarını inceler. Bilimsel gelişmeler sayesinde Nöroloji dalının alt bölümleri de ortaya çıkmıştır. Bu bölümlerin iyi organize olması; nörolojik hastalıkların tanı ve tedavilerini kolaylaştırır. Hastanemizin Nöroloji bölümü; geniş bir yelpazedeki nörolojik hastalıkların tanısı, tedavisi ve izlem hizmetleri konusunda ayaktan ve yatarak vermektedir.
Bölümümüze bağlı Elektrofizyoloji Laboratuvarı’nda; EEG, EMG, uyartılmış potansiyel çalışmalar da yapılmaktadır. Hastanın hayatını tehlikeye sokacak koma, ilerleyici inme, sık sık tekrar eden nöbetler gibi durumlarda hastalarımızın takip ve tedavisi yoğun bakım ünitesinde büyük bir titizlikle sürdürülmektedir.
Tedavisi gerçekleştirilen hastalıklar nelerdir?
- Beyin damar hastalıkları
- Baş ağrısı (migren), epilepsi (sara)
- Periferik sinir hastalıkları
- Kas hastalıkları
- Multipl skleroz ve benzeri hastalıklar
- Uyku bozuklukları
- Baş dönmesi
- Parkinson hastalığı
- Alzheimer ve benzeri demans hastalıkları
- Beyin ve omurilik tümörleri ve iltihaplanmalar
Bölüm Doktorlarımız
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji uzmanları, Dr. Öğr. Üyesi Tülay Alışkan Oral ve Uzm. Dr. Hakan Çavuş, parkinson ile ilgili tüm merak edilenleri anlattı.
Birçok kişinin, migrenin tedavisinin olmadığını sanması nörologları hep şaşırtır. Oysa migren için basit ve ucuz tedavi seçenekleri vardır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tülay Alışkan Oral, migren ile ilgili merak edilenleri anlattı.
ALS, çizgili kaslarda ilerleyici erime ile kendini gösterir. ALS belirtileri sıklıkla; kol, omuz, bacak ve dilde seğirmeler, kas krampları, çizgili kaslarda kasılma, sarhoşvari konuşma-genizden konuşma, çiğneme yutma güçlüğü şeklinde kendini gösteriyor.
Yüz mimik kaslarının beyinden gelen uyaran fasiyal sinir lifinin birçok nedenden dolayı hasar görmesi ile yüzde oluşan hareket kaybına yüz felci denilmektedir.
İskelet kaslarında çeşitli seviyelerde zayıflamalara sebep olan hastalığa, myastenia gravis adı verilir. Bu hastalık kronik ve otoimmün bir sinir kas hastalığıdır. Sinir uyarılarını bilinçli bir şekilde kontrol ettiğimiz kaslara iletilmesindeki bir bozukluktan kaynaklanan myastenia gravis, doğuştan gelen ya da bulaşan bir hastalık değildir.
Küme tipi baş ağrısı, birkaç haftalık kümeler olarak hissedilir ve gece uykudan uyandıracak kadar şiddetlidir. Çoğu zaman tek yanlıdır ve göz çevresinde oyucu bir ağrı olur.
Kas kaybı ve zayıflığa neden olan, ender rastlanan bir hastalıktır. Vücuttaki pek çok kası tutar ve hareket kabiliyetine etki eder. Bu nedenle görüldüğü kişilerin yaşam kalitesini ciddi derecede düşürür.
Beyin tümörlerinde, doktora en sık başvuru sebebi baş ağrısıdır.
Genellikle gece, bacaklarda ortaya çıkan, tam olarak tarif edilemeyen ve uykuya dalmaya engel olan, garip duyu hissi huzursuz bacak sendromu olarak tanımlanır
Her birey, sağlıklı ve verimli bir gün geçirebilmek için, farklı miktarlarda uykuya ihtiyaç duyar. Yani ideal uyku süresi diye bir kavram bulunmamaktadır.
Birçok hastalığa davetiye çıkaran sıcak havalar, beynimiz için daha da riskli.
Unutkanlık; yalnızca yaşlıların değil, günümüzde gençlerin de hayatını etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur.
Yaz sıcakları pek çok kişiye uyku ile ciddi sorunlar yaşatmakta ve günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir.
Sinir sıkışması, vücudumuzdaki kıkırdak, kas vb. dokulardan kaynaklanan fazla baskı
MS hastalığı, merkezi sinir sisteminde yer alan birden çok dokunun hasar görmesinden
Baş ağrılarının nedenini migren veya sinüzit olduğu birçok kişi tarafından düşünülmektedir
Nörolojik rehabilitasyon uygulamaları; çeşitli nörolojik rahatsızlıkları bulunan yetişkinler ve çocuklar için uygulanan tedavi yöntemlerini içerir.
Kişinin ısrarlı baş ağrıları olması, ileri tıbbi değerlendirme gerektirir.
Yorgunluk, kaslarda güçsüzlük, düzgün yürüyememe ve görme bozuklukları gibi belirtilerle MS ortaya çıkmaktadır.
Beyni sağlıklı ve genç tutabilmenin çeşitli yolları vardır. Peki, bu konuda neler yapabiliriz?
Otizm, günümüzde birçok çocuğu etkileyen, belirtilerinin yaşamın ilk üç yılındaki erken gelişim evresinde başladığı bilinen ve yaşam boyu devam eden nörogelişimsel bir bozukluktur.
Epilepsi hastalarının yüzde 60'ında nöbetler ilaçla kontrol altına alınır. Bazı hastaların epilepsi türleri yaş ile ilişkilidir.
Kaliteli bir uyku sağlıklı bir yaşam sürmek için olmazsa olmazlardandır.
Birçok kişinin, migrenin tedavisinin olmadığını sanması nörologları hep şaşırtır. Oysa migren için basit ve ucuz tedavi seçenekleri vardır. Yani MİGRENİN TEDAVİSİ VARDIR!
Dikkat dağınıklığı şehir hayatının vazgeçilmez bir parçası oldu. Herkes unutkanlıktan yakınarak “alzheimer oldum!” endişesi ile nörologlara koşuyor.
Uykuyu bilimsel açıdan tanımlamak çok zor. 1950’lere kadar birçok insan uykunun günlük hayatımızın eylemsiz bir parçası olduğunu zannederdi. Ama şimdi uyku sırasında beynimizin çok etkin olduğunu biliyoruz. Dahası uykunun beden ve ruh sağlığımızı etkiledi