Sıcak Havalar Beynimiz İçin Risk Faktörü!
Sıcak Havalar Beynimiz İçin Risk Faktörü!
Birçok hastalığa davetiye çıkaran sıcak havalar, beynimiz için daha da riskli. Yükselen ısı beyin hücrelerine zarar vermektedir. Migren, epilepsi, felç gibi hastalıklara neden olabilen sıcaklar, tansiyon hastalarında beyin kanaması riskini de arttırmaktadır. Yoğun sıcaklar vücudu terlettiğinden vücut içerisinde su ve tuz kaybı meydana gelerek vücut sağlığına zarar verir.
Migren Atakları Sıcak Havalarda Artar
Migren atakları ile en sık sıcak havalarda karşılaşmaktayız. Güneşin yoğun etkilerine direkt olarak uzun süre maruz kalmak beyin damarlarında ani bir daralmaya neden olmaktadır. Gece ise yoğun sıcaklar nedeniyle bozulan uyku düzeni de migren ataklarını arttırmaktadır. Gündüz sıcaklarına çok fazla maruz kalmamak ve gece yatarken uyunan ortamın serinletilmesi faydalı olabilir.
Tansiyon Hastaları Dikkat!
Hava sıcaklıklarının artış gösterdiği günlerde tansiyon hastaların beyin kanaması geçirme riski yüksek olmaktadır. Uzmanlar, yaz mevsiminde beyin sağlığı için özellikle tansiyon hastalarının sıcaklara dikkat etmesini tavsiye ediyor. Tansiyonun ani ve denetimsiz yükselmesi, beyin kanamasına neden olabileceği gibi doğumsal damar değişikliği, pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanımı, bazı karaciğer hastalıkları, yüksek dozda alkol kullanımının da söz konusu komplikasyona yol açabilir. Beyin kanamasında ciddi baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç kaybı gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Kanamanın olduğu beyin bölgesine bağlı olmak üzere felç ve birtakım belirtiler gelişebilir. Şeker hastalığı, damar sertliği, tansiyon yüksekliği olan kişilerde bu tablonun ortaya çıkması durumunda, beyin kanaması ihtimali düşünülerek hasta hemen hastaneye götürülmelidir.
Epilepsi Nöbetlerini Tetikleyebilir!
Epilepsi (Sara) hastalarının bu dönemde kendilerini çok dikkatli bir şekilde korumaları gerekmektedir. Sıcağa maruziyet, uyku düzeni, sıvı kaybı ve uzun süre bilgisayar kullanımı sara nöbetlerini tetikleyici faktörlerdendir.
Peki Neler Yapılmalı?
- Güneşin direkt etkilerinden korunmak için şapka veya bandana ile dolaşılmalı.
- Sabah 10.00 ile öğleden sonra 14.00 arasında güneş altında kalmamalı.
- Aç kalmamaya dikkat edip sağlıklı ve düzenli beslenmeye özen gösterilmeli.
- Gün içerisinde artan su ihtiyacını giderilmeli.
- İlaç kullanılıyorsa bol su ile düzenli olarak alınmalı.
- Uyku düzenine dikkat edilmeli.
- Serin ortamlarda kalmaya özen gösterin.
Benzer Yazılar
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Hakan Çavuş, Alzheimer ile ilgili soruları yanıtladı.
Otizm, günümüzde birçok çocuğu etkileyen, belirtilerinin yaşamın ilk üç yılındaki erken gelişim evresinde başladığı bilinen ve yaşam boyu devam eden nörogelişimsel bir bozukluktur.
Birçok hastalığa davetiye çıkaran sıcak havalar, beynimiz için daha da riskli.
Küme tipi baş ağrısı, birkaç haftalık kümeler olarak hissedilir ve gece uykudan uyandıracak kadar şiddetlidir. Çoğu zaman tek yanlıdır ve göz çevresinde oyucu bir ağrı olur.
İskelet kaslarında çeşitli seviyelerde zayıflamalara sebep olan hastalığa, myastenia gravis adı verilir. Bu hastalık kronik ve otoimmün bir sinir kas hastalığıdır. Sinir uyarılarını bilinçli bir şekilde kontrol ettiğimiz kaslara iletilmesindeki bir bozukluktan kaynaklanan myastenia gravis, doğuştan gelen ya da bulaşan bir hastalık değildir.
MS hastalığı, merkezi sinir sisteminde yer alan birden çok dokunun hasar görmesinden
Yaz sıcakları pek çok kişiye uyku ile ciddi sorunlar yaşatmakta ve günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir.
Her birey, sağlıklı ve verimli bir gün geçirebilmek için, farklı miktarlarda uykuya ihtiyaç duyar. Yani ideal uyku süresi diye bir kavram bulunmamaktadır.