Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları
Günümüzde alerjik hastalıklar ve astımın görülme sıklığının çok arttığını görüyoruz. Bu artışın birçok nedeni vardır. Alerjik hastalıkların görülme oranı artmasıyla birlikte alerjik hastalıkların teşhis ve tedavisinin de uzman hekimlerce yapılması çok önemlidir.
Alerji, alerjen denilen normalde zararsız olan maddelere karşı bağışıklık sisteminin gösterdiği aşırı duyarlılık reaksiyonlarıdır. Başlıca alerjenler ev tozu akarları, polenler, küf mantarları, hayvan tüy ve epitelleri, besinler ve böcek zehirleridir. Alerjik hastalıklarda genellikle üst ya da alt solunum yolları, göz, deri ve sindirim sistemi etkilenir. Alerjik hastalıklar sadece bir organ sisteminin rahatsızlığı değildir. Alerjik hastalıklar bir bütün içerisinde değerlendirilmeli, tedavi planlanması sadece günü kurtarıcı değil uzun vadeli olarak yapılmalıdır. Alerjik şikayetleri bulunan alerjik çocukların mutlaka bir çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi, takip ve tedavi edilmesi gerekir.
Tetkik ve tedavisi yapılan hastalıklar nelerdir?
- Astım
- Alerjik nezle
- Hışıltılı çocuk
- Egzema
- Ürtiker (kurdeşen)
- Kontakt dermatit
- Göz alerjisi
- Gıda alerjisi
- İlaç alerjileri
- Böcek alerjileri
- Mesleki alerjiler
- Anaflaksi (alerjik şok)
- Herditer anjioödem
- İmmün yetmezlikler
Uygulanan tanı metodları nelerdir?
- Alerji testleri
- Yama testleri
- Solunum fonksiyon testleri
- Egzersiz testi
- Gastro-özofagial reflü sintigrafisi
- Radyolojik tetkikler
- Ter testi
- Laboratuvar tetkikleri
Uygulanan tedavi yöntemleri nelerdir?
- Korunma yöntemleri
- İlaç tedavisi
- Alerji aşı tedavisi (dil altı ve subkutan immünoterapi)
Astım teşhisinde ve izleminde diğer hastanelerden farklıyız!
Astım teşhisi için alerji testleri, solunum fonksiyon testleri yanında; egzersiz testi bakılmasıyla diğer hastanelerden farklılık sağlanmaktadır. Astım tedavisinde dilaltı damla ve subkutan enjeksiyon şeklinde immunoterapi ile tedavi ediyoruz. Astım tedavisinde immunoterapi başarısı %70-80 ve alerjik nezledeki başarısı %100’e yakındır. İmmunoterapi ila astım ve alerjik hastalığın iyileşmesi ile çocuğun hayat kalitesi çok artıyor. Daha az ilaç ve daha konforlu bir hayat sağlıyoruz.
Astım Hastalarının Kâbusu Sıcak Havalar Geldi!
Şeftalinin tüyleri, kiraza dokunamama, kavun tüketmeyle beraber gelen kaşıntı hissi… Bütün bunların nedeni besinlere karşı duyduğunuz hassasiyet dolayısıyla gelişen alerji olabilir. Ağız alerjisi dediğimiz ve halk arasında sık görünen bu alerji, birçok önemli sağlık sorununa yol açabiliyor.
Günümüzde yeni geliştirilen alerji testi olan Moleküler alerji testi ile artık alerjik hastalıkların teşhisi daha kapsamlı bir şekilde ortaya çıkarılmaktadır. Bu testle çok az bir kan ile nano teknoloji ile yapılan bu testle kişinin alerjisi varsa klasik alerji testleri ile elde edemediğimiz çok önemli bilgiler vermektedir.
Sezeryan Doğan Bebeklerde Alerji ve Astım Riski Daha Mı Fazla?
Düzenli bir şekilde bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen klimalar; gribal hastalıklardan, yüz felcine kadar pek çok hastalığın habercisi olabiliyor. Hemen hemen artık her evde ve tüm iş yerlerinde olan klimaların kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bu yazıda ele aldık.
Geçmeyen Burun Akıntısının Nedeni Grip Değil Alerji Olabilir
Soğuk Havalar Nefesinizi Kesmesin! Astım Öksürüğü İçin Ne Yapılabilir?
Günümüzde yeni geliştirilen alerji testi olan Moleküler alerji testi ile artık alerjik hastalıkların teşhisi daha kapsamlı bir şekilde ortaya çıkarılmaktadır. Bu testle çok az bir kan ile nano teknoloji ile yapılan bu testle kişinin alerjisi varsa klasik alerji testleri ile elde edemediğimiz çok önemli bilgiler vermektedir.
İyi Yönetilmeyen Alerji Okul Başarısını Olumsuz Etkileyebilir
Çocuklara Covid aşısı yapılmaya başlanmasıyla birlikte akıllara; astım, alerjik nezle, egzama gibi alerjik hastalığı olan çocuklarda BioNTech aşısı yapılabilir mi sorusu geliyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, konu ile ilgili merak edilenleri açıkladı.
Son zamanlarda ülkemizde meydana gelen orman yangınları, ekosisteme verdiği zararın yanı sıra kötü hava koşulları nedeniyle astım hastalarının da belirtilerinin alevlenmesine neden olabilir. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, iklim değişikliğinin ve orman yangınlarının astım üzerinde yarattığı riskleri anlattı.
Astım ve alerjik hastalıklar çok sayıda kişiyi etkilemektedir. Her geçen gün bu durumlardan etkilenen kişi sayısında artış yaşanmaktadır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, açıkladı.
İlaç alerjisi, bağışıklık sisteminizin bir ilaca verdiği anormal tepkilerdir. Reçetesiz satılan, reçeteli veya bitkisel olan herhangi bir ilaç, eğer ilaçlara karşı alerjimiz var ise tepkimeye neden olacaktır. Bununla birlikte, bazı ilaçlarda ilaç alerjisi daha olasıdır.
Anafilaksi FATAL (ölümcül) seyredebilen, Akut gelişen ciddi ve sistemik alerjik reaksiyondur. Genellikle vücudun daha önce karşılaşıp tanıdığı alerjenlere karşı ortaya çıkar. Fakat bazı durumlarda ilk defa karşılaşılan uyaranlara karşı da reaksiyon gelişebilir. Anafilaktik reaksiyonlar şu şekilde sıralanabilir:
Ankara’daki Tıp Fakültesi öğrencisinin ölüm nedeni olarak arı sokması düşünülünce akıllara arı alerjisi ölüme neden olabilir mi geliyor. Arı sokmaları genellikle soktuğu yerde biraz şişliğe neden olurken bazen de çok ciddi, alerjik şok olarak tanımladığımız alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Arı sokmalarına bağlı ciddi alerjik reaksiyonların çocukların yaklaşık %1’inde ve yetişkinlerin %3’ünde görüldüğünü belirten İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, açıkladı.
Besin alerjisini yönetmek zaten bir stres konusuyken, COVID 19 hastalığı bunu daha da artırmaktadır.
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.
Astımlı ve alerjik çocukların, bu temizlikten etkilenmemesi için nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Egzama gibi cilt rahatsızlığı olan kişilerde; eller sık sık yıkandıkça, kuruma ve çatlamalar meydana gelebilmektedir.
Birçok çocuk kış aylarının belli bir dönemini hastalanarak geçiriyor.