Anafilaksi nedir?
Anafilaksi nedir?
Anafilaksi FATAL (ölümcül) seyredebilen, Akut gelişen ciddi ve sistemik alerjik reaksiyondur. Genellikle vücudun daha önce karşılaşıp tanıdığı alerjenlere karşı ortaya çıkar. Fakat bazı durumlarda ilk defa karşılaşılan uyaranlara karşı da reaksiyon gelişebilir. Anafilaktik reaksiyonlar şu şekilde sıralanabilir:
- IgE’ye,
- Besin,
- İlaç,
- Böcek sokmalarına bağlı olarak gelişebilir.
Anafilaktoid – nonimmunolojik reaksiyonlar ise;
- Doğrudan hücreyi etkileyerek,
- İlaç kullanımları (radyokontrast – opioidler),
- Egzersiz
- Diyaliz sırasında gelişebilir.
Çocuklarda sıklıkla görülen anafilaksi nedenleri nelerdir?
İlk olarak besinleri söylemek mümkündür. Bütün besinler anafilaksiye yol açabilmektedir. Fakat yaşa göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin süt çocukluğu döneminde yani ilk iki yaş ve okul dönemi arasında süt ve yumurta alerjileri sıklıkla görülebilmektedir. Fakat kuruyemiş alerjileri, deniz ürünlerinde de anafilaksi reaksiyonlar görülebilmektedir.
Anafilaksi tanısı için klinik kriterler nelerdir?
- Deri veya mukozanın tutulması,
- Solunum güçlüğü,
- Hipotansiyon veya hipotoni, kollaps, senkop, inkontinas.
Risk faktörleri nelerdir?
Çocuklarda en sık kullanılan besinler; süt ve süt ürünleri olarak gösterilebilir. Erişkinlerde ise sıklıkla kullanılan ilaçlar, radyokontrast maddeler gösterilebilir. Kırsal kesimlerde şehirlerde görülme oranına göre daha fazla görülmektedir. Çocuklarda besinlerle görülen fatal reaksiyonlar için risk faktörü olarak astımı gösterebiliriz.
Benzer Yazılar
Astım ve alerjik hastalıklar çok sayıda kişiyi etkilemektedir. Her geçen gün bu durumlardan etkilenen kişi sayısında artış yaşanmaktadır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, açıkladı.
Bebeklerin cildi biz yetişkinlerden çok daha farklıdır.
Egzama gibi cilt rahatsızlığı olan kişilerde; eller sık sık yıkandıkça, kuruma ve çatlamalar meydana gelebilmektedir.
Düzenli bir şekilde bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen klimalar; gribal hastalıklardan, yüz felcine kadar pek çok hastalığın habercisi olabiliyor. Hemen hemen artık her evde ve tüm iş yerlerinde olan klimaların kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bu yazıda ele aldık.
Şeftalinin tüyleri, kiraza dokunamama, kavun tüketmeyle beraber gelen kaşıntı hissi… Bütün bunların nedeni besinlere karşı duyduğunuz hassasiyet dolayısıyla gelişen alerji olabilir. Ağız alerjisi dediğimiz ve halk arasında sık görünen bu alerji, birçok önemli sağlık sorununa yol açabiliyor.
Ankara’daki Tıp Fakültesi öğrencisinin ölüm nedeni olarak arı sokması düşünülünce akıllara arı alerjisi ölüme neden olabilir mi geliyor. Arı sokmaları genellikle soktuğu yerde biraz şişliğe neden olurken bazen de çok ciddi, alerjik şok olarak tanımladığımız alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Arı sokmalarına bağlı ciddi alerjik reaksiyonların çocukların yaklaşık %1’inde ve yetişkinlerin %3’ünde görüldüğünü belirten İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, açıkladı.