Girişimsel Radyoloji
Günümüzde teknoloji insan vücudunun içerisini görüntülerken çok ince materyaller ile hastalığı iyileştirebilen cihazların gelişmesini de sağlamıştır. Girişimsel Radyoloji bilimi de vücudun içerisini görüntülerken, tedavide ileri teknoloji ürünü cihazların kullanılabilmesi için ortaya çıkmıştır. Tıptaki bilimsel ve teknolojik ilerleme sonucu gelişen Girişimsel Radyoloji; ultrason, anjiografi, MR ya da BT gibi ileri radyolojik görüntüleme yöntemleri aracılığıyla ciltteki küçük bir delikten girerek hastanın iç organlarındaki, beynindeki ya da damarlarındaki hastalığın iyileştirilmesidir.
Girişimsel Radyoloji doktoru; yüksek teknolojik görüntüleme araçlarını kullanarak, gelişmiş cihazlar ile hastalıklı alana ulaşarak, tedaviyi uygulamaktadır. Bu işlemler, ciltteki küçük bir delikten girilerek yapıldığı için hasta hızlı bir iyileşme göstermekte ve genellikle bir gün içerisinde taburcu olmaktadır.
Tanı ve tedavisi gerçekleştirilen hastalıklar nelerdir?
- Beyin damar hastalıklarına yönelik girişimsel radyolojik işlemler; genellikle beyin kanamasını ve felç durumunu engellemek için yapılır.
- Beyin damarlarında oluşmuş baloncukların (anevrizma) damar içerisinden tedavileri gerçekleştirilir.
- Beyin içerisinde doğuştan gelen damar yumaklarının (AVM) kılcal damarlar içerisinden ilerlenerek tıkanması önlenir.
- Yeni ortaya çıkmış inme ve felç gibi durumlarda saatler içerisinde girişim yapılarak tıkalı beyin damarının açılması işlemi gerçekleştirilir.
- Beyin beslenmesini engelleyen ya da felç riski yaratan şah damarı, beyincik damarı darlıklarının damar içerisinden koruyucu filtreler eşliğinde balon ve stent aracılığıyla açılması sağlanır.
- Şeker hastalarında ayaklarda beslenme bozukluğuna bağlı oluşan rahatsızlıkların (cilt değişiklikleri, morarma, yara, ülser) damar içerisinden tedavisi yapılır.
Kalp yetmezliğinin 2 türü vardır. Daha doğrusu kalbin sağ ve sol tarafı vardır. İkisi ayrı ayrı görevlere sahiptir. Kalbin sağ tarafı vücuttan gelen kirli kanı akciğerlere gönderir.
Kalça çıkıklığının fark edilmesi günümüz teknolojisi ile artık daha kolay.
Vücudun veya vücut üzerinde bir bölgenin detaylı olarak görülüp,
Radial koroner anjiyografi; el bileğinden nabız alınan radial arter damarından girilerek yapılan koroner anjiyografi uygulamasıdır