Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Görüntüleme İşlemleri Nelerdir? Hangileri Ne İşe Yarar?

Görüntüleme İşlemleri Nelerdir? Hangileri Ne İşe Yarar?

Görüntüleme İşlemleri Ne İşe Yarar?

Vücudun veya vücut üzerinde bir bölgenin detaylı olarak görülüp, incelenmesi hastalığın tanısı ve tedavisi için oldukça önemlidir. Doktorlar muayene sonucunda hastayı konuyla alakalı görüntüleme işlemine yönlendirir. Böylelikle, daha sağlıklı bir sonuç elde edilmiş olur. İlerleyen teknoloji ile birlikte tıp alanındaki cihazlar da gelişmektedir.

Tanı Ve Tedavide Daha Olumlu Sonuçlar Elde Etmemizi Sağlayan Bu Cihazlar Nelerdir?

Genelleyecek olur isek, en yaygın olanları herkesin bildiği; Emar (MR), Tomografi, ultrasonografi, röntgen ve anjiyografi işlemleridir.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)

Manyetik Rezonans Görüntüleme bildiğimiz adıyla MR, vücudu detaylı olarak incelenmesini sağlar. Elektromanyetik kuvvetler ve radyo frekanslarını ile görüntüleme işlemini gerçekleştiren Emar, bilinen en etkili diğer görüntülüme cihazlarına göre en zararsız olanıdır. Çoğunlukla, beyin ve yumuşak dokuları incelemek için kullanılan MR’ın görüntüleme süresi 15 ile 75 dakika arasında değişmektedir.

MR Bilinenin Aksine; Zararsızdır, Radyasyon Yaymaz

Emar, günümüzde kullanılan diğer cihazlara göre en zararsız olanıdır. Yapılan bir takım araştırmalar ile bu kanıtlanmıştır. MR cihazları, elektromanyetik dalgalar ve radyo frekansları ile çalıştığı için radyasyon yaymaz. X ışınları kullanılmaz. Bunun yerine mıknatıslar kullanılır. Bu elektromanyetik gücün çok yüksek olması nedeniyle vücudunda herhangi bir bir yerinde protez, kalp pili, stent gibi metal herhangi bir cisim var ise kişinin Emar’a girmesi tehlikeli ve yasaktır. MR çekimi öncesinde herhangi bir ilaç kullanılması gerekmez.

MR Neden Çekilir?

  • El, kol, omuz, dirsek kalça, uyluk, diz, bacak, ayak bileği ve ayak gibi uzuvların ve eklemlerin incelemeleri
  • Kafatası içerisindeki tümörlerin görüntülenmesi
  • Beyin, göz, kulak içi görüntülemelerinde
  • Kanser saptanan kişilerde hastalığın derecesinin tespitinde
  • Yumuşak dokuların incelenmesi
  • Kalp, karaciğer, böbrek gibi organların incelenmesi

Gibi bir çok hastalığın teşhisinde kullanılabilir.

Multislice Bilgisayarlı Tomografi (BT) Nedir?

Bilgisayarlı Tomografi, x ışınları ile vücudu görüntüleme imkanı sağlayan bir cihazdır. Bahsedilen x ışınları, röntgen ışınlarıdır. Günümüz teknolojisinin gelişmesi ile çok kesitli tomografi cihazlarının kalitesi artmıştır. Hızları artan ve alabildikleri kesit kalınlıkları azalmış bu cihazlar, hastalığın teşhis kısmında oldukça önemlidir. 15, 20 saniyelik bir nefes tutma sürecinde, tüm vücut bölgeler halinde görülebilmektedir. İşlem sırasında hastanın hareketsiz yatması gerekmektedir. Tomografide herhangi bir acı ya da ağrı söz konusu değildir. Görüntülenecek bölgeye göre, ağızdan ya da damardan ilaç verilebilir.

Bilgisayarlı Tomografinin Zararları Var Mıdır?

Tomografi öncesinde verilecek olan ilaçlı maddeye alerjiniz var ise çok ciddi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Böbrek sorunları olan kişilerde bu ilaçların kullanıcı risklidir. İşlem öncesinde gerekli kontrollerinizi yaptırmanız gerekmektedir. Tomografi cihazı görüntüleme yaparken radyasyon yayar. Günümüz teknolojisindeki cihazlar ile bu en düşük doza indirilerek yapılmaktadır.

Ultrasonografi Ne İçin Kullanılır?

Ultrasonografi, kulağımızın duyamayacağı kadar yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanarak iç organlarımızı görüntüleyen bir cihazdır. X ışınları yani radyasyon kullanılmaz. Bu sebeple hamilelerde ve bebeklerde güvenle kullanılabilir. Kist ve tümörlerin teşhisinde kullanılır.

Röntgen Nedir? Nasıl Görüntüleme Yapılır?

Röntgen, vücudun bölümlerinin x ışınları kullanılarak görüntülenmesidir. Özellikle kemikleri incelemek için kullanılır. Röntgende görüntüleme çok hızlı gerçekleşir. Acı hissetmezsiniz. İşlem sırasında bir miktar radyasyon yayılır. Vücuttan geçen x ışınları geçtikleri bölgeye göre değişiklik gösterir. Röntgende kemikler beyaz, ciğerler ve hava siyah, yağ ve kas dokuları ise gri gözükür. İşlem tipine göre kontrast madde kullanılabilir.

Anjiyografi İşlemleri Ne İşe Yarar?

Anjiyo, kalbe giden damarlardaki tıkanıklıkların görüntülenme işlemine denilmektedir. Kalp ve damar hastalıkları anlamında sorunu olan kişiler için anjiyo işlemi hayati önem taşır. Tıkanan damarların en büyük belirtisi, göğüs ağrısıdır. Bu sayede görüntülenen damarlar balon ve stentleme yöntemleri ile açılmaktadır. Anjiyografi işlemleri, çok az bir radyasyona maruz kalınarak yapılmaktadır. Birçok damar hastalığının tedavisinin günümüzde açık ameliyata gerek kalmadan anjiyo yöntemiyle tedavi edilmektedir.

Karbondioksit Anjiyografi İle Böbrek Yetmezliği Olan Kişilere De Anjiyografi Yapılabiliyor!

Anjiyografi işlemlerinde kullanılan kontrast maddeler, böbrek yetmezliği olan kişilerde sorunlara neden olabileceği için, normal anjiyo işlemi yapılamamaktadır. Bu kişilere böbreklere hiçbir zararı bulunmayan karbondioksit anjiyo yöntemi uygulanmaktadır. Son dönemde hızla yayılan ve hiçbir yan etkisi olmayan karbondioksit anjiyografi yöntemiyle, hastaların böbrek fonksiyonları bozulmadan damarlardaki tıkanıklıklar tedavi edilebilmektedir.

Benzer Yazılar

Görüntüleme İşlemleri Nelerdir? Hangileri Ne İşe Yarar?
Görüntüleme İşlemleri Nelerdir? Hangileri Ne İşe Yarar?

Vücudun veya vücut üzerinde bir bölgenin detaylı olarak görülüp,

Devamı

Rahim Filmi (HSG) Nedir?
Rahim Filmi (HSG) Nedir?

Rahim filmi bir diğer adıyla HSG (Histerosalpingografi), rahim boşluğunu görüntülemek için

Devamı

Dekekografi Nedir? Ne İşe Yarar?
Dekekografi Nedir? Ne İşe Yarar?

Skopik görüntüleme olarak, rektal içeriği kontrast ile işaretlenir. Ardından, hastanın normal defekasyonu eş zamanlı bir şekilde incelenir. Kontrast madde içeren sıvı, inceleme öncesinde hastaya rektal yoluyla verilir ve rektal içeriğin bu sıvı madde ile karışması amaçlanır.

Devamı

Kalça Çıkıklığında Ultrasonografi ile Erken Teşhis!
Kalça Çıkıklığında Ultrasonografi ile Erken Teşhis!

Kalça çıkıklığının fark edilmesi günümüz teknolojisi ile artık daha kolay.

Devamı