Radyasyon Onkolojisi

Radyoterapi son yıllarda dünyada ve ülkemizde büyük ilerleme sağlanmış bir tedavi seçeneğidir. Yüksek teknoloji içeren cihazlar sayesinde sağlıklı doku maksimum düzeyde korunurken tümöre mümkün olan en yüksek doz verilmesi sağlanabilmektedir. Halk arasında ''nokta atış” olarak bilinen sadece tümör ve çevresindeki riskli bölgeyi sınırlı alanlardan yüksek dozda tedavi etmeyi amaçlayan yöntemler modern tedavi cihazlarının yanı sıra deneyimli doktor kadrosu, hassas bir fizik planlama ve ustalaşmış bir teknisyen kadrosu gerektirmektedir. Kliniğimizde bulunan ve dünyada sayılı merkezde kullanılan Elekta Versa HD cihazı mesleğinde uzun yıllardır hizmet veren doktor, medikal fizikçi ve teknisyen kadrosu ile hastalara hizmet vermektedir.
Kanser tedavisinde en önemli aşama hangi hastaya hangi tedavinin uygun olacağının saptanmasıdır. Mültidisipliner yaklaşım tedavide olmazsa olmazlardandır. Bu nedenle merkezimizde her hasta tedavi öncesinde cerrahi, medikal onkoloji, radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp dallarından üniversite eğitim kadrosunda yer alan deneyimli doktorların yer aldığı Tümör Konsey’inde detaylı olarak değerlendirilmekte, bu sayede 'kişiye özel tedavi planı oluşturulmaktadır.
Elekta Versa HD cihazının avantajları nelerdir?
Elekta Versa HD, kanser tedavisinde standartları değiştiren, bazı tümör tedavilerinde çığır açan en yeni jenerasyon ışın tedavisi teknolojisidir. GammaKnife, CyberKnife gibi cihazlarının yapabildiği SRS ve SBRT tedavilerini daha kısa sürede yapabilmesinin yanı sıra 3B KONFORMAL RADYOTERAPİ, IMRT, IGRT ve VMAT tedavi yöntemlerini de hızlı ve hassas bir şekilde yapabilmektedir. 5 kat daha az doz sızıntısına sahip Multi-Leaf-Collimator yapısı sayesinde, sağlam organların radyasyondan etkilenmesini en aza indirir ve ikincil kanser oluşum risklerinde en düşük değerlere sahiptir. Bu da özellikle çocukluk çağı tümörlerinde önemli bir avantaj sağlamaktadır. Bununla birlikte alanında en yüksek yaprak sayısına sahip (160 adet) alan şekillendiricisiyle (MLC), hedef hacmin şeklini daha iyi kapsamakta ve sağlam organların alacağı doz miktarlarını azaltmaktadır.
Son sürüm Tedavi Planlama Sistemiyle (TPS) PET/CT, MR ve CT görüntülerinin füzyonunu yapıp hedef ve kritik organların yerinin belirlenmesini yüksek doğrulukla mümkün kılar, böylece en doğru tümör hedefinin saptanması sağlanabilir. Dünyaca altın standart olarak kabul görmüş Monte Carlo Algoritma tabanlı çalışan MONACO TPS ile hastaya verilen dozlar en doğru ve en hassas şekilde hesaplanabilmektedir.
Conebeam CT (düşük doz volumetrik BT) ile tedavi süresince her gün hastanın pozisyonu kontrol edilip milimetrik düzeyde hatalar düzeltilip hastanın her gün en doğru pozisyonda tedavi olması sağlanır. Aynı zamanda tedavi esnasında tümör küçülmesi Conebeam CT ile tespit edilip ''Adaptif Radyoterapi'' yani; alan küçültülerek sağlam dokuların fazla doz alması azaltılabilir.
VERSA HD ile radyocerrahi (ışın ile ameliyat) yapabilmek mümkün müdür?
Elekta Versa HD, lineer hızlandırıcı tabanlı radyocerrahi (ışın ile ameliyat) yapabilen üstün bir cihazdır. Aynı zamanda radyoterapi endikasyonu olan her türlü hastanın tedavisine yüksek hassasiyet ile olanak sağlamaktadır. Filtresiz tedaviye olanak sağlayan 6FFF ve 10 FFF foton enerjileri ile filtreli enerjilerin 4 katına kadar doz hızına ulaşabilmektedir. Bu sayede çok bazı cihazlarda çok uzun süre hastanın tedavi odasında kalmasına yol açan radyocerrahi tedavileri bile 5 ila 20 dakika arasında uygulanabilmektedir.
Cihazın “yüksek doz oranı” modu eski nesil lineer hızlandırıcılara göre üç kat fazla maksimum doz oranı sağlamaktadır. Elekta Versa HD, yüksek doz oranı uygulama seçeneğiyle, tedavi süresine kısaltırken başarı oranını arttırmaktadır.
Elekta Versa HD’nin üstün teknolojik özellikleri nelerdir?
- Volümetrik ayarlı ark terapi (VMAT) Yoğunluk ayarlı radyoterapi (IMRT) görüntü kılavuzluğunda radyoterapi (IGRT) üç boyutlu konformal radyoterapi (3B-KRT) ve stereotaktik radyoterapi (SRS_SBRT) tek cihazda birçok tedavi olanağı sağlar.
- Elekta Agility® MLC ile tam entegre; 40 cm x 40 cm tam alan boyunca 160 x 5 mm koruma yaprakları sayesinde hedef tümörün şekli en keskin şekilde belirlenir.
- Yüksek koruma yaprağı hızıyla tedaviler daha hızlı verilebilir.
- Sağlıklı doku dozlarında önemli derecede azalma sağlar.
Bölüm Doktorlarımız
Geceleri cep telefonunuzu odanızın dışarısında tutun ya da kapatın
"Güneş‘’ ne bizim ne de çocuklarımızın düşmanı değildir.
Kolon ve rektum kanserinden korunmak için ne yapmak gerekir?
Bu konuda farklı görüşler olmakla birlikte, bilimsel olarak stresin kansere yol açtığını kanıtlayan hiçbir çalışma yoktur.
Kolon (kalın bağırsak) ve rektumdan (makat) köken alan kanserlere, kolorektal kanser denilmektedir. Kolorektal kanserler ülkemizde en sık görülen 3. kanser türüdür.
Görüldüğü üzere en büyük risk, kalp damar hastalığı olan kişilerdedir. Ancak kanser hastaları da, dikkat etmesi gerekli bir gruptur.
Son yıllarda radyoterapi cihazlarında sağlanan teknolojik ilerleme ile sağlıklı dokuda ciddi koruma sağlanabiliyorsa da, radyoterapi esnasında dikkat edilmesi gerekli noktalar vardır.
"Her hasta ayrı bir öyküdür ve biz bu hikayeleri aynı kelimeleri kullanarak yazamayız"
Kanser tedavisi olan hastalarda cinsel yaşam biter mi?
Çağımızın hastalığı kanser! Dünya genelinde görülme sıklığı olarak tüm hastalıklardan daha çok karşımıza çıkan kanser hastalığı, birçok çeşidiyle insan hayatını zorlaştırmaktadır.
Kanser, bir organ veya dokuda beliren bazı anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla gelişen, kötü huylu tümörlerdir.
Sigara içiyorsanız, aşırı kiloluysanız veya ailenizde bir diyabet ya da pankreas kanseri öyküsü varsa bu hastalığa yakalanmanız mümkün!
Kanser hakkında duyduğumuz pek çok şey var. Peki ya bunlardan hangileri gerçekten doğru?
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, Küba’nın kanser araştırmaları ile ilgili Türkiye’de bir ilke imza atıyor.
İlerleyen zamanlarda kanser hastalarıyla bir koro oluşturup hastalarına moral vereceğini söyleyen Hancılar, “kanser hiçbir zaman engel değildir" dedi.
Oldukça sık görülen mide kanseri; ülser ve gastrit gibi iyi huylu mide rahatsızlıkları ile benzer şikayetler
Farenks, boğazın tıbbi adına denilmektedir. Boğaz 3 kısımdan oluşmaktadır.
Kemik tümörlerinin görülme sıklığı yaklaşık olarak %5’tir ve yaş ayırt etmeksizin herkeste görülebilir.
Okan Üniversitesi Hastanesi Meme Sağlığı Merkezi, meme kanserinin tedavisinde hastalarına dünya standartlarında
Toplumda sık sık “bir ağrı kesici alayım da başımın ağrısı geçsin”,
Kanser, kelime anlamı olarak bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp
Dünya nüfusunda; her 3 dakikada bir, 1 kişiye prostat kanseri tanısı konuluyor.
Kanser ve tedavi süreci, cinsel birliktelikte gerekli olan; arzuyu, uyarılma duygusunu ve orgazm hazzını etkileyebilmektedir.
Kadınların sağlıklı dönemlerinde vücudun işleyişi doğrultusunda çoğalan hücreler mevcuttur.
Kanser vakaların artış göstermesi ile beraber ülkemizde ne yazık ki en sık görülen kanser türlerinden birisi rahim ağzı...
Omurga ve omurilik tümörleri birincil ve ikincil tümörler olmak üzere iki farklı şekilde meydana gelmektedir.
Kas güçsüzlüğü kas hastalıklarının belirtileri içinde en yaygın olanıdır.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar ile kanser tedavisini müzik ile destekliyor.