Kas Hastalıkları Nelerdir?
Kas hastalıkları nedir?
Kas hastalıkları her yaşta görülebilen, vücudun hareketini sağlayan bölümlerde yaşanan sorunlardır. Kas dokusunun ve kas hücrelerinin yapısında bozukluklara neden olan hastalıkların genel isimi gibi düşünülebilir. Yeni doğumdan itibaren çocukluk, ergenlik, erişkinlik ve yaşlılık gibi dönemlerde de görülmesi mümkündür. Bu hastalıklar kendini farklı şekillerde gösterebilir.
Kas hastalıklarında kas güçsüzlüğü belirtisi nasıl görülür?
Kas güçsüzlüğü kas hastalıklarının belirtileri içinde en yaygın olanıdır. Özellikle kalça civarındaki kaslarda güçsüzlük çok sık rastlanan bir durumdur. Oturduğu yerden kalkmada zorluk, merdiven çıkma,yürüme zorluğu gibi durumlarda fark edilmesi mümkündür. Eğer bebeklik döneminde bu sorun varsa, bebek kucakta zıplatılması sırasında ayakları tam yere basamaz. Güçsüzlük daha da yoğunsa bu durumda bebeğin gevşek bir yapıda olması söz konusudur. Ayrıca çocuklarda da merdiven çıkarken, yürürken devamlı kucağa alınma isteği olabilir. Çok sık yorulduğunu söylemesi her zaman şımarıklık olarak değerlendirilmemelidir. Kas sorunlarına yönelik ailelerin de bilinçli olması gerekir. Ergenlik dönemindeki kas sorunlarında koşu sırasında akranlara göre geride kalma, merdiven yürüme gibi aktivitelerde zorlanma görüleblir. Yetişkinlerde de çoğu zaman yakınmalar kişinin kendi tarafından fark edilir.
Kas hastalığı çeşitleri nelerdir?
Kas hastalığı çeşitleri ana kategoriler ve bunların alt türleri şeklinde değerlendirilebilir. Edinsel kas hastalıkları iltihabi kas hastalıkları ve kas hastalığına yol açan bazı sistemik hastalıklar gibi temel sınıflandırma olabilir. Kas-sinir kavşağı hastalıkları, myasthenia gravis, botulismus ve lambert-eaton miyastenik sendromu edinsel kas hastalıkları kapsamında değerlendirilir. İltihabi kas hastalıkları çeşitleri de polimiyozit, dermatomiyozit, inklüzyon cisimciği miyoziti, diğer miyozitler şeklindedir. Bunlara ek olarak; bazı hastalıkların kas hastalıklarına neden olabildiği bilinmektedir. Tiroid hastalıkları sürrenal hastalıkları potasyumu ilgilendiren hastalıklar bu kapsamda değerlendirilebilir.
Bunların dışında şu tür kas hastalıkları sıralanabilir;
Kalıtımsal kas hastalıkları nelerdir?
- Kas distrofileri (kavşak tipi kas distrofileri),
- DMD,
- BMD,
- Otozomal dominant kas distrofileri,
- Otozomal resesif kas distrofileri ve özelliği olan distrofiler
Kas hastalığında egzersiz en önemli tedavi destekleyici uygulamalardandır. Kalça, diz ve ayak bileği bölümlerinde germe işlemleri yapılır. Eklemlerde geri dönüşsüz bozulmalar söz konusuysa yürüme yeteneğinde tamamen bozulma görülebilir. Erken kas egzersizleri bu açıdan önemlidir.
Benzer Yazılar
Kemik, kendi kendini onarabilen bir yapıdır. Kemikte kırılma meydana geldiği zaman
Halk arasında, iltihaplı bel romatizması veya omurga iltihabı olarak bilinen Ankilozan Spondilit (AS); genellikle omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen, ağrılı ve iltihaplı bir romatizmal bir hastalıktır. Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır.
Daha çok ileri yaşlarda çok sık görülen ve eklem hareketlerini zorlaştırarak ağrı yapan hastalığa kireçlenme denir. Eklem bölgelerinde kemiklerin yapısının birleşim yerleri vardır. Birleşim yerlerinde eklemlerin hareketlenmesine yardımcı olan sıvıların çekilmesi ya da eklemlerde oluşan sorunlar sonucunda kireçlenme meydana gelir.
Omurga kırıklarının belirtileri genel olarak boyun, sırt ve bel ağrısı ile kas spazmı gibi belirtiler ile seyrini göstermektedir.
Halluks valgus, ayak başparmağında görülen şekil bozukluğuna denilmektedir. Ayakta başparmağın hemen yanında, dışarı doğru bir çıkıntının ya da şişliğin görülmesi ile oluşur. Estetik olarak hoş bir görüntü değildir, kişiler bu nedenle rahatsızlık duyabilmektedir.
Omurga ve omurilik tümörleri birincil ve ikincil tümörler olmak üzere iki farklı şekilde meydana gelmektedir.
Doğru ayakkabı ile çocuğunuzun ayak sağlığını koruyarak, sakatlanma riskini de en aza indirebilmeniz mümkün.
Yaz aylarında spor yapmak için dışarıdaki açık mekanları seçiyorsanız; güneş ışınlarından çok etkilenmeyeceğiniz saat aralıklarını seçmelisiniz
Parmakların aniden kilitlenmesi, kasılması gibi belirtilerle ortaya çıkan Tetik Parmak, parmaklarda ağrıya sebep olur ve bu durum kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.