Yumurtalık Kisti Nedir?
Yumurtalık kisti nedir? Tedavisi nasıldır?
Yumurtalık kistleri birçok kadında karşılaşılabilen bir durumdur. Bu noktada toplumumuz kist ve miyomu birbiri ile karıştırmaktadır. Genellikle kistin rahimde oluştuğunu düşünerek yanılgıya düşüyor. İlk olarak şunu belirtmemiz gerekiyor ki rahimde çıkanlara miyom, yumurtalık da oluşanlara ise kist adı veriliyor. Yumurtalık kisti içi dolu sıvıcıklar olup bu noktada toplumumuz da oluşan kist algısı büyük korku yaratıyor. Öyle ki her kist her zaman için kötü huylu değildir. Eğer ergenlik öncesi ve menopoz döneminden hemen sonra görülüyor ise tehlike arz edebilir. Bunun dışında birçoğu iyi huyludur.
Yumurtalık kisti belirti verir mi?
Yumurtalık kisti genellikle çok az belirti verir. Eğer kistin boyutları küçük ise pek belirti vermesi beklenemez ve zaman içinde kendi kendine yok olabilir. Ancak kistin boyutları büyük ise kanama ve patlama noktasında belirti verir. Aynı zamanda cinsel ilişki sırasında batma ve ağrılara sebep olur. Bu kistler genelde rutin kontroller sırasında fark edilir. Kistin erkenden tedavi edilebilmesi için elbette ki erken teşhis önemlidir bu sebeple rutin kontroller atlanmamalıdır.
Yumurtalık kisti tedavisi nasıl yapılır?
Kistinizin boyutları büyük ve sizi rahatsız ediyor ise bu noktada bir takı tedaviler uygulanmaktadır. Yumurtalık kisti tedavisinde iki yöntem uygulanmaktadır. Bunlardan birisi doğum kontrol hapı kullanımı diğeri ise ameliyattır. Tedavi yönteminin seçilmesinde yaş faktörü, kistin büyüklüğü, kistin tipi, şikayetler ve çocuk sahibi olma isteği oldukça önemli konulardır ve tedavi yöntemi buna göre seçilir.
İlk aşama için en uygun yöntem olarak doğum kontrol hapı ile tedavi tercih edilmektedir. Bu haplar sayesinde sorun kontrol altına alınır ve hormonlar yumurtlamayı keser. Bu sayede yeni kistlerin oluşumu engellenirken mevcut kistte de erime başlar. Ancak bu haplar herkes için uygun olmayabilir. Kist eğer büyük ise, 35 yaşından büyükseniz, sigara kullanımı mevcut ise bununla birlikte hormon tedavisine uygun değil iseniz bu noktada ameliyat ön görülebilir. Bu aşamada yumurtalık kisti ameliyatı ile kistlerden kurtulabilirsiniz. Ancak her zaman için her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis son derece önemlidir.
Benzer Yazılar
Premenstrüel sendrom (PMS) nedir? Premenstrüel sendromu, adet öncesi gerginlik sendromu anlamına gelir. Adet kanamasının yaklaşmasına çok az kalmışken, kadınların yaklaşık %75’inde hormon düzeylerinin değişmesine bağlı olarak bazı şikayetler gözlemlenir.
Vajinismus, vajen bölgesindeki kasların istemsiz kasılması sonucu meydana gelerek, bir cinsel fonksiyon bozukluğu oluşturur. Bu durumda, kadın isteğiyle cinsel ilişkiye girmek ister; fakat kendi iradesi dışında kasılır ve penisin vajinadan içeri girmesini önler.
Kısaca AMH olarak bilinen Anti Müllerian Hormonu kadınlardaki yumurtalık rezervinin kalitesini gösteren bir hormondur.
Vajinada kaşıntı problemi birçok kadında görülen yaygın bir jinekolojik şikâyettir.
Henüz bebeğini emzirirken tekrar hamile olduğunu öğrenen birçok anne adayının aklına takılan en büyük soru işareti “Hamileyken emzirebilir miyim?” olmaktadır.
Genetik, biyolojinin bir dalıdır. Canlı organizmaları incelemede büyük faydası vardır. Canlıların her özelliğini bu özelliklerin aktarımını inceler. Genetik bilimi birçok hastalığın incelenmesi ve araştırılmasında yardımcı olur.