Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Meme Kanseri Tedavisi Sonrası Cinsel Yaşam

Meme Kanseri Tedavisi Sonrası Cinsel Yaşam

Meme kanseri tedavisi cinsel yaşamı nasıl etkiler?

Kanser ve tedavi süreci, cinsel birliktelikte gerekli olan; arzuyu, uyarılma duygusunu ve orgazm hazzını etkileyebilmektedir. Bununla birlikte kanser türüne göre meme ameliyatı ile memelerin alınması durumu söz konusu olabilir ya da menopoz dönemine girilebilir.

Yapılan araştırmalara göre; kanser hastalarında psikiyatrik rahatsızlıkların oldukça yaygın olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle; depresyon, kaygı ve benzeri gibi psikiyatrik sorunlar meme kanseri olan hastalarda daha çok görülmektedir. Bu psikiyatrik sorunların tedavi edilmesi için uygulanan antidepresan tedavileri; istek, uyarılma ve orgazm duygularını olumsuz etkileyerek, cinsel fonksiyonların bozulmasına neden olabilir. Görülecek bu cinsel sorunlar yaşam sürelerini etkilemez; ama hastanın gördüğü tedaviye uyumunu zayıflatarak, hayat kalitesini düşürebilir.

Meme kanseri tedavisi sırasında ve sonrasında fiziksel olarak daha iyi hissetmek için neler yapmak gerekir?

Meme kanseri olan kadınlar, tedavi süreçlerinde; stresin yanı sıra fiziksel olarak da birtakım değişiklikler yaşarlar. Bu değişiklikler uzun süreli ve kısa süreli olmak üzere iki başlıktır.

  1. Saç ve kaş dökülmeleri kısa süreli değişikliklerdir. Makyaj yaparak ya da peruk, şapka ve fular gibi aksesuarlar ile bu değişiklikler kamufle edilebilmektedir. Ama kısa süreli de olsa bu değişiklikler bir kadında çok önemli etkiler yaratabilir. Bazı kadınlar ise bu dönem ile barışık olmayı tercih eder ve bu dökülmeleri saklamazlar.
  2. Meme ameliyatından sonra ise memenin bir kısmının ya da bütününün alınması kalıcı etkiler bırakır. Bazı kadınlar tedavi sürecinden sonra slikon yaptırmayı tercih edebilirler.

Meme kanseri tedavisi sonrası cinsellik ve öneriler

Meme kanseri tedavisinden sonra cinsel birliktelik ile ilgili kaygıların olması çok doğaldır. Memelerde fiziksel değişiklikler meydana gelebilir, aşırı hassasiyet veya hissizlik halleri oluşabilir. Kemoterapi tedavisi ise hormonların değerlerini etkileyebileceği için cinsel birlikteliğe olan ilginizi tetikleyebilir.

Kemoterapi gibi tedaviler hormon seviyesini değiştirebileceği için cinsel ilgi veya tepkinizi etkileyebilir. Bu dönemde görülebilecek ilişki problemlerine dikkat edilmelidir. Meme kanseri tedavisinden sonra kadın bireylerin eşleri, ameliyattan sonra sevgilerini gösterebilmek konusunda kaygı duyabilirler ya da aksine; meme kanseri, çiftlerin ilişki bağını güçlendiren bir deneyim olabilir. Bu konu için bir uzmandan görüş ve destek alınması sağlıklı olacaktır.

  1. Meme kanseri teşhisi konulmadan öncesi dönem ile tedavi sonrası dönemi asla karşılaştırmayın. Kanser sebebiyle oluşan değişimlere uyum sağlamak zaman alacaktır. Sabırlı olmalısınız.
  2. Vajina nemlendiricilerini düzenli olarak kullanırsanız, kuruluğunuzu hafifletecek ve ağrınızın önlenmesini sağlayacaktır.
  3. Bedeninizde değişimleri tek başınıza keşfetmeniz yararlı olacaktır.
  4. Hoşunuza gidecek ve sizi mutlu edecek bir atmosfer yaratmak; kendinize olan güveninizi artırmaya ve sizi rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Odanızı aydınlatabilir, müzik dinleyebilir ve güzel kokular bulundurabilirsiniz.
  5. Kimi kadınlar çıplak olmaktan hoşlanmayıp, gecelik giymeyi seçebilirler. Destek ve dolgulu sütyen giyerek uyumak size kendinizi daha rahat hissettirecektir.

Özetle; sizi daha rahat ve kendinize olan güveninizi artıracak her ne var ise bunları yapıyor ve uyguluyor olmanız oldukça önemlidir.

Yardım ve destek almalı mısınız?

Tedavi sonrası yaşanılan değişimler her ne olursa olsun; bu değişimlere alışmanıza destek olacak ve size kendinizi daha iyi hissettirecek uzman doktorlar, psikologlar ve sağlık görevlilerinin olduğunu asla aklınızdan çıkarmayın.

Genç kadınlar; cinsel birliktelik ve doğurganlık konusunda daha çok etkilenebilirler. Meme kanseri tanısının konulması itibariyle problem yaşıyorsanız, bununla ilgili görüş ve destek almalısınız.

Bir diğer konu da; meme kanseri olan kadınların hamile kalıp kalamayabilecekleri sorusudur. Eğer; gençseniz, daha önce hiç çocuğunuz olmamışsa ve çocuğunuz olsun istiyorsanız; tedavinizin üzerinden en az 2 yılın geçmesiyle onkoloğunuza danışabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Anne Adayları Bu Tatilde Dikkat!
Anne Adayları Bu Tatilde Dikkat!

Bir de hamileliğiniz içerisinde bulunduğumuz bu döneme denk geldiyse, normalden biraz daha zorlanacaksınız demektir.

Devamı

Hamilelik Nezlesine Karşı Önleminizi Alın
Hamilelik Nezlesine Karşı Önleminizi Alın

Hamileliğin bazı dönemlerinde nezle oldukça sıkıntılı yaratır. Hamileliğin üçte birinde alerjik reaksiyonlar görülmediği gibi burun tıkanıklıkları görülebilir.

Devamı

Sezaryen Doğum İle Obezite Arasında Bir İlişki Var Mı?
Sezaryen Doğum İle Obezite Arasında Bir İlişki Var Mı?

Sezaryen, bir doğum tercihinden ziyade anne ve/veya bebek için hayat kurtaran bir operasyon olduğunda uygulanmaktadır.

Devamı

Cinsel İlişkide Neden Ağrı Olur?
Cinsel İlişkide Neden Ağrı Olur?

Cinsel ilişkide ağrı, acı hissi gibi hisler disparoni olarak tanımlanmaktadır.

Devamı

Ağrısız Normal Doğum (Epidural Analjezi) Hakkında Merak Edilenler
Ağrısız Normal Doğum (Epidural Analjezi) Hakkında Merak Edilenler

Epidural doğum, normal doğum planlanan gebeliklerde anne adayının doğum işleminde duyduğu ağrıları ciddi anlamda azaltarak doğum eyleminin gerçekleşmesini sağlayan destekleyici anestezi yöntemidir.

Devamı

Dış Genital Bölge (Vulva) Kanseri Nedir?
Dış Genital Bölge (Vulva) Kanseri Nedir?

Vajinanın dış bölgesinde meydana gelen genital bölge kanserlerine, dış genital kanseri diğer adıyla da vulva kanseri denir. Vulva, kadın genital bölgesindeki en dış ve en hassas kısımdır.

Devamı

Rectovajinal Ve Servikovajinal Fistül Nedir? Kimlere Uygulanır?
Rectovajinal Ve Servikovajinal Fistül Nedir? Kimlere Uygulanır?

Birçok farklı neden bulunmakla birlikte en sık karşılaşılan durum doğumsaldır.

Devamı

Polikistik Over Sendromunda Beslenme Önerileri
Polikistik Over Sendromunda Beslenme Önerileri

Polikistik Over Sendorumu, üreme çağında olan yaklaşık her dört kadından birini etkileyen ve çok sık görülen kadın endokrin bozukluklarından biridir.

Devamı

Şiddetli Regl Sancıları Farklı Hastalıkların Habercisi Olabilir!
Şiddetli Regl Sancıları Farklı Hastalıkların Habercisi Olabilir!

Adet ağrısı, kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilen şiddetli bir ağrıdır.

Devamı

Emzirme Döneminde Doğum Kontrolü Nasıl Olmalıdır?
Emzirme Döneminde Doğum Kontrolü Nasıl Olmalıdır?

Bebeğiniz ile daha çok ilgilenebilmeniz ve vücuduzu dinlendirebilmeniz için gebelikten sonra tekrardan hamile kalmak uzmanlar tarafından en az 2 sene önerilmez.

Devamı