Kalın Bağırsak ve Makat Kanserlerine Dikkat!
Kolon (kalın bağırsak) ve rektumdan (makat) köken alan kanserlere, kolorektal kanser denilmektedir. Kolorektal kanserler ülkemizde en sık görülen 3. kanser türüdür. Kolon ince bağırsaktan sonra başlar anüs ile birleşen yaklaşık son 15 cm ise rektum olarak adlandırılır. Kolon ve makat kanserinin, 50 yaşından sonra görülme sıklığı artmaktadır. Gelişmiş ülkelerde görülme oranı az gelişmiş ülkelere göre 8-10 kat daha fazladır. Bu da bize beslenme ve yaşam tarzının kolon ve rektum kanserine yakalanma riskini ne oranda arttırdığını göstermektedir.
Risk faktörleri nelerdir?
- Sağlıksız beslenme
- Obezite
- Sigara ve alkol
- Genetik faktörler
- Polipler
Kolon ve rektum kanseri belirtileri nelerdir?
En önemli belirtiler uzun süre devam eden kabızlık veya ishaldir. Dışkının normal boyutunda değil daha ince bir şekilde çıkması, dışkılama esnasında ağrı, sık tuvalete gitmek ancak tam bir boşalma olmaması ve en önemlisi hemoroid belirtisi zannedilerek teşhisi zorlaştıran dışkıda kan görülmesi kolon tümörlerinin en önemli belirtileridir. Bu belirtilere dikkat etmek erken teşhis için önemlidir. Halsizlik, kansızlık, iştahsızlık ve karın ağrısı genellikle daha ileri evrelerde ortaya çıkan belirtilerdir.
Kolon ve rektum tümörlerinde tedavi yöntemleri nelerdir?
- Cerrahi
- Kemoterapi, hedefe yönelik tedavi (akıllı ilaç) ve immünoterapi
- Radyoterapi
Kolon ve rektum kanserinden korunmak için ne yapmak gerekir?
Kolon kanserinden tamamen korunmanın yolu yoktur. Ancak aşağıdaki kurallara uyarak yüksek oranda korunma sağlanabilir.
- Beslenme: Aşırı yağlı yiyecekler, hayvansal yağ ve kırmızı et ağırlıklı beslenme kalın bağırsak kanseri için ciddi riskler yaratmaktadır. Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş ürünlerden mümkün olduğunca uzak olmak gereklidir. Her gün en az 3 öğün sebze ve meyve tüketmeyi ihmal etmeyin. Bol lifli gıda tüketmeye gayret gösterin.
- Sigara ve alkol: Yapılan birçok çalışma sigara ve alkolün kolon kanserinde riski arttırdığını göstermiştir.
- Fazla kilo: Kilo alımı ve obezite kolon kanserini arttıran en önemli etkenlerdir. Beş kilo almanız kolon kanseri riskini beş kat arttırmaktadır. Bu nedenle, kilonuzu sürekli kontrol edin.
- Spor: Düzenli yapılan haftada 3 gün birer saatlik eksersiz sizi kolon kanserinden yüzde 30-40 oranında koruyacaktır.
- Sıvı: Su serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırdığı için günde 2.5 litre sıvı tüketin.
Benzer Yazılar
Safra, karaciğerimizin altında bulunan ve armuta benzeyen bir sindirim organıdır. Safra kesesinin rolü, karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolamaktır.
Ağızdan beslenmeyen hastaların beslenmesini sağlamak için karın duvarından geçirilip esnek bir tüpün mideye yerleştirilmesi işlemi perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) olarak adlandırılmaktadır.
Obez insanlarda çok yüksek oranda sağlıksız vücut yağ yüzdesi vardır.
Kronik böbrek yetmezliğinin nedenleri pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir
Oğluna Böbreğini Vermek İstedi Kanser Olduğunu Öğrendi!
Sindirim sistemi; ağızdan başlar ve makata kadar devam eder.