HoLEP Cerrahisi
HoLEP (Lazer) Yöntemi ile Prostat Cerrahisi
HOLEP, “Holmium Laser Enucleation of Prostate”, Prostatın Laser ile enükle edilerek parçalanarak çıkarılması demektir. HoLEP, Amerika ve Avrupa’da son 10 yılda yaygın olarak kullanılmakta ve prostat büyüme tedavisindeki başarısından dolayı altın standart tedavilerden biri olarak görülmektedir.
Prostat büyümesi tedavisinde Tur, plazmakinetik ya da Greenlight gibi kapalı yöntemler kullanılmakta ancak bu yöntemlerde ameliyat sonrası kanama ve kalan prostat dokusunda büyüme zaman zaman görülmektedir.
HoLEP ameliyatı, hastanın idrar kanalından girilerek yani kapalı olarak yapılmaktadır. Holmium lazerle büyümüş olan prostatik adenom prostatın kapsülünden ayrılarak çıkarılır ve geride adenom dokusu kalmadığı için tekrar büyüme de gözlenmez. Alınan dokular patolojik olarak incelenerek kanser dokusu olup olmadığı da araştırılmaktadır.
Lazer ile kanamalar çok iyi kontrol edildiği için hasta çok az kan kaybeder. HoLEP ameliyatı, kalp ve akciğer hastalığı olanlarda ve kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalara güvenle uygulanabilmektedir.
Cinsellik üzerine zararlı etkisi var mıdır?
Holmium Lazerin dokuda etki ettiği derinlik 0,4 mmdir. Bu lazerin 6-7 mm kalınlığındaki kapsülü geçip, erkeklikle ilgili sinirlere zarar vermesi mümkün değildir, dolayısıyla sertleşme üzerine hiçbir zararlı tesiri yoktur.
Büyük prostatlar da HoLEP yöntemiyle ameliyat edilebilir mi?
TUR veya plazmakinetik yöntemlerle ancak 80 ml ‘ye kadar olan prostatlar ameliyat edilebilirken, HoLEP yönteminde sınır yoktur, 100mg, 150mg, hatta 300 ml ‘ye kadar her büyüklükteki prostatlara uygulanabilir.
HoLEP ameliyatından sonra idrar kaçırma olur mu?
Prostat ameliyatları arasında sfinkter denen idrar tutan kasları en iyi koruyan yöntem HOLEP ameliyatıdır. İdrar tutan kaslar çok iyi görülür, yaklaşılmaz, çok iyi korunur. Ancak ameliyattan önce idrar tutan sfinkterin tembelleşmiş olması halinde, nadiren bazı hastalarda sonda çekildikten sonra geçici idrar damlamaları görülebilir. Bu damlamalar ilaç ve eksersizlerle bazen bir kaç gün, bazen de bir kaç hafta içinde düzelir. Kalıcı idrar kaçırma görülmez.
HoLEP ameliyatından sonra idrar sondası kaç gün kalır?
Bu süre hastanın ek hastalıklarına ve prostat büyüklüğüne göre değişse de genel olarak 1-2 gün sondalı kalması yeterli olabilmektedir.
HoLEP ameliyatı sonrası çocuk sahibi olunabilir mi?
EVET, meni kanallarına hiçbir zarar verilmediği için, meni gelmeye devam eder sadece meni idrar kesesine gidip oradan dışarıya gelebilir bu gibi durumlarda tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olunabilir.
HoLEP ameliyatından sonra prostat büyümesi tekrarlar mı?
HAYIR, prostat tamamen çıkarılmış olduğundan dolayı, ileriki senelerde tekrar büyüme çok nadirdir.
HoLEP ameliyatının avantajları nelerdir?
Lazerle prostat büyümesi ameliyatında, prostat dokusu tam olarak çıkarıldığından hastalığın yineleme riski yoktur. Lazerle kanama kontrolü çok iyi yapılabildiğinden kan sulandırıcı (antiagregan-koagulan) ilaçlar kullanmak zorunda olan hastalar için bu yöntem oldukça güvenlidir. Daha düşük kanama riski, daha kısa hastanede yatış süresi ve daha hızlı iyileşme süreci gibi avantajlarla sadece 24 saat gibi kısa bir sürede hastalar sondalarından kurtulur, normal hayatlarına hızlı dönüş yapabilirler. Sonuçta da hastalar kendi ifadeleriyle ameliyat sonrası 30’lu yaşlarına geri dönmüş olurlar.