Patoloji
Patoloji bilim dalı; hastalıkla ilgili hücrelerdeki, dokulardaki ve organlardaki yapısal ve işlevsel değişikliklerin çıplak gözle veya mercekle tanınması, araştırılması ve incelenmesiyle ilgilenmektedir. Yalnız insan değil hayvan ve bitkilerin de hastalık hallerini incelen Patoloji ile ilgilenen kişilere de Patolog denir. Patoloji bölümümüzde, tanı tedavi ve prognoz ilişkili morfolojik moleküler ve genetik değişiklikleri içeren uluslararası standartlarda yöntemler kullanılmaktadır. Makroskopik değerlendirme, mikroskopik incelemeler, intraoperatif acil tanı, histokimya (özel doku boyama tekniği) ve immünhistokimya (özel akıllı molekül işaretleme yöntemi), moleküler analizler, mutasyon analizleri ve kanser hücrelerinin akıllı moleküller kullanılarak yakalanmasını ve tanınmasını içeren üst düzey sistemlerin mevcut olduğu hastanemizde yapılan tüm işlemler Sağlık Bakanlığı’nın ve uluslararası standartların arandığı JCI (Joint Commission International) ile CAP (College of American Pathologist) gözetimi altında yapılmaktadır.
Hastalıkların tanısı konulduktan sonra tedavi ve hastalığın seyrine ilişkin tüm bilgiler uluslararası standartlarda ve uluslararası kılavuzlarda gösterildiği şekliyle gerçekleştirildiği bölümümüzde, örneğin; bölüme teslim edildiği aynı gün makroskopik değerlendirme başlatılıyor. Birinci gün ise mikroskopik incelemesi tamamlanıyor. Diğer işlemlerle birlikte 2-6 gün içinde hastaya sonuç bildirilmektedir. Hasta odaklı bakım anlayışıyla yola çıkan hastanemiz, bu anlayışını Patoloji bölümünde de devam ettirmektedir. Multidisipliner çalışma prensipleri doğrultusunda en hızlı ve doğru sonuç için uzman patologlar çalışmaktadır.
Pataloji’de hastalıklar kaç yönden incelenir?
1. Etyoloji: Hastalıkların başlangıcı
2. Patogenez: Hastalığın oluş mekanizması
3. Morfolojik değişiklikler: İlgili hücre, doku ve organlardaki yapısal bozukluklar
4. Klinik önem: Hastalığın klinik açıdan önemli
Patolojide incelenen örnekler nelerdir?
- Vücuttan biyopsiyle alınan küçük dokular
- Ameliyatla çıkartılan organlar
- İdrar ve balgam gibi vücut sıvıları
- Tiroid, meme, lenf düğümü gibi yüzeysel organla dokulardan alınan sıvılar
- Vajina ve rahim ağzından alınan örnekler
Patolojinin metotları nelerdir?
Patoloji’de fizik, kimya, anatomi, histoloji ve bakteriyolojide kullanılan metodlar uygulanır. Kullanılan bir diğer metod da otopsidir.