Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları
Endokrinoloji bölümümüz; iç salgı bezleri, bu bezlerin fonksiyonları, salgıladıkları hormonlar ve metabolizma hastalıklar ile ilgilenmektedir. Endokrin sistem organları olan iç salgı bezlerinin salgıladıkları hormonların azlığı, fazlalığı ve bu bezlerin tümörleri endokrinolojinin konularıdır.
Ayrıca; diyabet, obezite, beslenme ve diyet, kolesterol ve trigliserid (kan yağları) yüksekliği, ürik asit yüksekliği, metabolik sendrom, vitaminler ve minerallerin metabolizması ve osteoporoz gibi metabolizma hastalıklar ile endokrinoloji ilgilenmektedir. Konusunda uzman doktorlarımız, bilim dalındaki yenilikleri yakından takip ederek, son teknolojik cihazlarla tanı ve tedavi yapmaktadır.
1.Hipofiz bezi hastalıkları
- Hipofiz bezi yetersizliği
- Prolaktin (süt hormonu) hormon fazlalığı
- Kortizol hormon fazlalığı
- Büyüme hormonu fazlalığı
- Büyüme hormonu eksikliği ve kısa boy (daha çok pediatrik endokrinoloji konusu olmakla birlikte bazen erişkinde de görülebilir)
- Şekersiz şeker hastalığı
2.Tiroit bezi hastalıkları
- Guatr
- Tiroit bezi fazla çalışması
- Tiroit bezi az çalışması
- Nodüllü tiroit hastalıkları
- Tiroit bezi iltihabi hastalıkları
- Hashimoto hastalığı
- Tiroit kanserleri
3.Paratiroid bezi hastalıkları
- Paratiroid hormon fazlalığı
- Paratiroid hormon eksikliği
4.Böbrek üstü bezi hastalıkları
- Kortizol hormon fazlalığı
- Kortizol hormon eksikliği
- Aldosterone hormon fazlalığı
- Adrenalin hormon fazlalığı
5.Yumurtalıklar ve hastalıkları
- Kadınlarda cinsel hormon eksiklikleri
- Polikistik over sendromu (adet görmeme, kilo alma ve kıllanma)
- Tüylenme
6.Testis ve hormon hastalıkları
- Testosterone hormon eksikliği
- Erkekte meme büyümesi
- Ereksiyon sorunları ve impotans
- Testis ve penis gelişmemesi ile sakal çıkmaması
Tedavi hizmeti sunulan hastalıklar nelerdir?
- Diyabet
- Obezite
- Tiroid hastalıkları
- Metabolizma ile ilgili sorunlar
- Büyüme hormonu ile ilgili sorunlar
- Böbrek üstü bezi hastalıkları
- Kalıtsal hastalıklar
- Osteoporoz
İyot Eksikliği Nedir?, İyot eksikliği belirtileri, İyot eksikliği nedenleri, İyot eksikliğinde görülen hastalıklar, İyot eksikliği nasıl teşhis edilir?, İyot eksikliği ve guatr, İyot eksikliği ve hipotiroidizm, İyot eksikliği tedavisi, İyot eksikliğini önlemenin yolları
Polikistik Over Sendromu Diyabete Yol Açabilir!
Paratiroid bezi salgıladığı hormonlar sayesinde kandaki kalsiyum seviyesini kontrol eder.
Yeni doğan bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kan, doğumsal hastalıkların araştırılmasına yardımcı olur. Bu test topuk kanı taraması olarak bilinir.
Endokrin sistem insanın vücut dengesi için çalışan sistemdir. Kimyasallar aracılığıyla iletişim kuran bir yapıya sahip olan bu sistem insan vücudunun en temel sistemlerinden bir olma özelliğini taşımaktadır.
“Diyabet (şeker) hastalığı birçok komplikasyonlara yani medikal sorunlara yol açan, hasta hayatını etkileyen bir rahatsızlıktır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın, açıkladı!
Vücudun faaliyet gösterebilmesi için ürettiği ısıyı; ürettiğinden daha hızlı kaybetmesi sonrasında gelişir. Vücut ısısının tehlikeli bir şekilde düşmesine yol açan bu durum hayati önem taşır.
Cushing sendromu, vücudun aşırı miktarda kortizol hormonu üretmesi sonucunda ortaya çıkar. Böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan kortizol hormunu, yaşam için gereklidir ve hastalığın getirdiği strese yanı vermeyi sağlar. Hemen hemen, tüm vücut dokularına etkisi vardır. Ancak, kortizolun çok fazla üretimi Cushing sendromu olarak isimlendirilir.
Cushing sendromu, vücutta çok fazla kortizol üretimi ile oluşan bir hastalıktır. Kortizol yani stres hormonu böbrek üstü bezleri tarafından oluşan bir hormondur. Bu hormon tehdit altında oluşan bir hormondur. Bu vücudumuzun kendini tehditlere karşı koruma olarak verdiği bir yanıt olarak gösterilebilir. Kortizol oranı genelde vücut tarafından düzenlenir. Fakat yüksek ses, stres bu seviyeyi çıkarabilir.
İnflamasyon, vücudun herhangi bir hasara karşı verdiği koruyucu bir cevaptır. Akyuvarların insan vücudunu bakteri ya da virüs gibi dış etkenlerden koruması anlamındadır.
Akromegali, beynin tabanında yer alan hipofiz bezinin ön lobundan çok miktarda büyüme hormonun salgılanmasına bağlı olarak gelişir. Nadir bir hastalık olup, tedavi edilmemesi durumunda; iç organlarda ciddi sorunlara yol açabilecek etkilere neden olabilir.
Diğer adı adrenal yetmezlik olan Addison hastalığı oldukça nadir görülen bir hastalık olup, vücudun bazı hormonları yeteri kadar üretememesi sonucunda ortaya çıkar.
Beyinde yer alan epifiz bezinden genellikle akşamları yani karanlık olduğunda salgılanan hormona melatonin hormonu denir.
B12 vitamini B vitaminleri gibi suda çözünen bir vitamindir. Merkezi sinir sisteminin etkin faaliyet göstermesi için B12 vitaminine ihtiyaç duyulur içerisinde kobalt bulunan vücudumuzda önemli vitaminlerden biridir.
Kolesterol ile alakalı duyduğumuz doğru veya yanlış birçok bilgi var. Peki bunlardan hangileri doğru?
Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığı, kandaki şeker seviyesinin normalin üzerine çıkmasına denilmektedir.
Tatlı ve şekerlemeler zevkle sevilerek yenir. Böylece kişi farkında olmadan harcadığından
Şeker hastalığı, kan şekeri olarak da isimlendirilen kan şekerinin yüksek çıktığında görülen bir hastalıktır.
İnsan vücudu için hayati öneme sahip olan tiroid hormanlarının az ya da çok salgılanması pek çok ciddi sağlık sorununa neden olabilmektedir.
Ramazan ayında diyabet hastalarında, uzun süreli açlık sonucu şeker yükselmesi, şeker düşmesi, şeker koması, tansiyon yükselmesi, kalp krizi ve felç riskinde artma gibi çeşitli istenmeyen durumlar ortaya çıkmaktadır.