Melatonin Hormonun Faydaları ve Eksikliği Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Melatonin hormonu nedir?
Beyinde yer alan epifiz bezinden genellikle akşamları yani karanlık olduğunda salgılanan hormona melatonin hormonu denir.
Melatonin hormonunun vücudumuza etkisi nedir?
Melatonin hormonu vücuttaki hücrelerin yenilenmesini, biyolojik saatini, uyku ritminin ve vücut ısısının düzenlenmesini, bağışıklık sisteminin artırılmasını sağlamaktadır. Melatonin hormonunun pek çok fizyolojik ve biyolojik düzenlemelerde rol almaktadır. Melatonin hormonu karanlık odalarda uyunduğunda salgılanmaktadır. Genel olarak kişiden kişiye değişse de 23:00 – 05:00 aralığında salgılanmaktadır.
Melatonin hormonunun faydaları nelerdir?
· Vücutta bulunan yağ hücrelerini düzenleyerek dengede tutar.
· Melatonin hormonu bağışıklık sistemini güçlendirir.
· Melatonin hormonu vücuttaki iltihaplanmayı azaltır.
· Melatonin hormonunun göz sağlığına etkisi oldukça fazladır.
· Melatonin hormonu antioksidan olarak kullanılmaktadır.
Melatonin hormonunun eksikliği nedir?
Melatonin hormonun seviyesi ileri yaşlarda olan kişilerde düşmeye başlamaktadır. Genç bireylerde yüksek oranda melatonin hormonu salgılanırken daha yaşlı bireylerde ise bu oran çok fazla düşmektedir. Melatonin hormonunun seviyesi normalinden daha fazla bir şekilde düşmeye başlar ise kişide yaşlanma süreci daha hızlı başlar ve bazı rahatsızlıkların görülme olasılığı oldukça yükselmektedir. Stres, uyku düzeninin olmaması, huzursuzluk, sigara ve alkol kullanımı, çok fazla kahve tüketimi vb. etkenler melatonin eksikliğini etkileyebilmektedir. Melatonin hormonunun eksikliği depresyona yol açabilmektedir.
Melatonin hormonu eksikliği belirtileri nelerdir?
Uyku düzeninin bozuk olması, depresyonda olma hissi, kaygı bozukluğu, halsizlik hissi, yorgunluk hissi, kalp çarpıntısı, cinsel isteksizlik vb. belirtiler melatonin hormonunun eksikliğinde görülebilmektedir.
Melatonin eksikliğinin tedavisi nasıldır?
Melatonin eksikliği olan kişi uyku bozukluklarına mutlaka dikkat etmelidir. Erken saatte uyması ve vücutta gece 23:00 – 05:00 aralığında melatonin hormonunun salgılanması gerekmektedir. Belirtilen bu saatlerde uyumaya özen gösterilmeye dikkat edilmelidir. Melatonin eksikliğinde görülen belirtiler kişi de var ise mutlaka uzman bir doktora görünmelidir. Doktorun verdiği kişiye uygun ilaç tedavisine başlanması gerekmektedir.
Benzer Yazılar
Akromegali, beynin tabanında yer alan hipofiz bezinin ön lobundan çok miktarda büyüme hormonun salgılanmasına bağlı olarak gelişir. Nadir bir hastalık olup, tedavi edilmemesi durumunda; iç organlarda ciddi sorunlara yol açabilecek etkilere neden olabilir.
Ramazan ayında diyabet hastalarında, uzun süreli açlık sonucu şeker yükselmesi, şeker düşmesi, şeker koması, tansiyon yükselmesi, kalp krizi ve felç riskinde artma gibi çeşitli istenmeyen durumlar ortaya çıkmaktadır.
Alkollü araç kullanmanın trafik kazalarına neden olduğunu ya da fazla alkol tüketiminin karaciğer sirozuna yol açtığını hepimiz biliyoruz.
Son zamanlarda göbek bölgesinde meydana gelen yağlanma, önemli bir sorun olmaya başlamıştır. Lokal; yani bölgesel olarak tabir ettiğimiz bu yağlanma şikayeti, zayıf kadınların bile problemidir. Bu duruma neden olan faktörler arasında yüksek içerikli şekerli yiyecekler, hareketsizlik ve insülin dengesizliği yer almaktadır.
Gestasyonel Diyabet yani gebelik şekeri, ilk kez gebelikte saptanmış kan şekeri yüksekliği demektir.
Beyinde yer alan epifiz bezinden genellikle akşamları yani karanlık olduğunda salgılanan hormona melatonin hormonu denir.
Gün içinde normalden daha sık, sulu dışkının çıkmasıyla oluşan bağırsak hareketlerine ishal denilmektedir. Diğer ismi diyare olup, şikayetin ömrü kısadır. Çoğu zaman birkaç gün boyunca sürer ve genellikle de herhangi bir tedavi uygulanmadan yok olur.
Diyabet bulaşıcı bir hastalık değildir ancak son yıllarda, Dünyada bir salgın hastalık kadar yaygın görülmektedir.
Karaciğer rahatsızlıklarının pek çoğunun kaynağı yağlanmadır.