Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Kolesterol Hakkında En Çok Merak Edilenler!

Kolesterol Hakkında En Çok Merak Edilenler!

Kolesterol hakkında en çok merak edilenler!

Kolesterol ile alakalı duyduğumuz doğru veya yanlış birçok bilgi var. Peki bunlardan hangileri doğru? Kolesterol vücudumuzun dolaşım sisteminde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Damar sertliğine neden olan en büyük faktörlerden olan kolesterol, birçok ciddi hastalığın oluşumuna sebep olmaktadır. Özellikle kalp ve beyinde önemli tahribatlara sebep olabilen kolesterol; aynı zamanda da vücut için oldukça değerlidir. Gelişim ve büyüme için gerekli olan hormonların yapımında kullanılır. Eksikliği vücutta önemli fonksiyon bozukluklarına neden olmaktadır. Burada önemli olan; kolesterol değerlerinin dengeli bir şekilde tutulmasıdır.

Kolesterol nasıl oluşur?

Kolesterol oluşumun, 2 temel sebebi vardır. Bunlardan bir tanesi beslenme tarzıyken, diğeri karaciğerin kendisinin ürettiği kolesteroldür. Et, süt, yumurta gibi hayvansal gıdaların ağırlıklı olduğu beslenme şekli, kolesterolü yükselmektedir. Bu, beslenme ile ilgili kısımdır. Karaciğerin görevi aslında kandaki kolesterolü yok etmek olsa da, ürettiği kolesterolü öğün aralarında kan dolaşımına salgılayabilmektedir. Hormonlar ve D Vitaminin üretilmesi için; karaciğerin, kan dolaşımına kolesterol sağlaması gerekmektedir. Bu kolesterol az bir şekilde salgılanmış olsa bile hormon ve vitamin üretimi için yeterli olabilmektedir. Bu nedenle, vücudun fazladan kolesterole ihtiyacı yoktur. Yüksek kolesterol, ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır.

Kolesterol nasıl ölçülür? Kolesterol değerleri ne anlama gelir?

Eğer vücudunuzda fazla kolesterol varsa damarlarınızda plak birikir ve damarlarınız sertleşir. Ateroskleroz denilen bu süreç, damarlarınızda darlığa sebep olarak kanın damardan geçmesine engel olur. Vücudumuzda 2 çeşit lipoprotein kolesterol taşır. Bunlar düşük yoğunluklu lipoproteinler (LDL) ve yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL)’dir. Her 2 lipoprotein seviyesinin de sağlıklı ve dengeli olması önemlidir. LDL kolesterol, kötü kolesterol olarak adlandırılırken; yüksek LDL değeri, damarlarda kolesterol birikimine ve sağlık sorunlarına neden olur. Vücuttaki kolesterol değerini, tam kolesterol testiyle ölçebilmek mümkündür. Bu test; lipit panel ya da lipit profil testi olarak da bilinir. Tam kolesterol testi, kanınızdaki kolesterol ve trigliseritlerin miktarını ölçebilen bir kan testi grubudur. Kolesterol genellikle yüksekse, belirti vermez. Bu nedenle, bu test oldukça önem arz etmektedir. Kolesterol testindeki değerlerin her biri ayrı ayrı önemlidir. Bu değerlerin hekim tarafından yorumlaması gerekmektedir.

İyi huylu kolesterol nedir?

İyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL’nin değerinin yüksek olması kişiyi kalp ve damar hastalıklarına karşı korur. Erkeklerde HDL değerinin yüzde 45 mg, kadınlarda ise yüzde 50 mg'dan yüksek olması gerekmektedir.

Yüksek kolesterol nedir?

Yüksek kolesterol, başta kalp olmak üzere birçok hastalık için önemli bir risk faktörüdür. Kanda fazla miktarda bulunan kolesterol zamanla damar duvarında birikir. Bu sonucunda da o damarda tıkanma ve daralma meydana gelir. Kolesterol nerede birikmişse o damarla ilişkili sorunlar ve hastalıklar ortaya çıkar. Kalp krizi, kalp ve böbrek yetmezliği, tansiyon, bağırsak ölümü, kangren ve körlük; yüksek kolesterol sonucunda ortaya çıkabilecek hastalıklardır.

Kolesterolü yükselten ve düşüren besinler nelerdir?

Süt, yumurta, tam yağlı peynir, yoğurt, kırmızı et, sucuk, salam, tavuk, margarin, şeker, tereyağı, sakatatlar, her türlü kızartma türü ve karbonhidrat içerikli gıdalar kandaki kolesterol seviyesini yükseltirken; keten tohumu, ceviz, fındık, zeytin, kırmızı biber, sarımsak, soğan, enginar, brokoli, domates, maydanoz, portakal, elma, greyfurt, yulaf, yeşil yapraklı sebzeler ve elma sirkesi kolesterolü düşüren yiyeceklerdir.

Benzer Yazılar

Kalitesiz Hurmalardaki Gizli Tehlike: Glikoz Şurubu
Kalitesiz Hurmalardaki Gizli Tehlike: Glikoz Şurubu

Kalitesiz Hurmalardaki Gizli Tehlike: Glikoz Şurubu

Devamı

Ginseng Nedir
Ginseng Nedir

Ginseng bitkisi; geleneksel Çin tıbbında yüzyıllar boyunca şifa kaynağı olarak kullanılmıştır.

Devamı

Ramazan Ayında Alınan Kilolara Bu Detoks ile Elveda!
Ramazan Ayında Alınan Kilolara Bu Detoks ile Elveda!

Eğer ki Ramazan ayını fazla kilolarınız ile tamamlamışsanız, sizler için metabolik hızı artırmaya yardımcı olacak bir detoks programı uygulayabilirsiniz.

Devamı

Ketojenik Diyet Sağlıklı Mıdır?
Ketojenik Diyet Sağlıklı Mıdır?

Ketojenik diyet vücudun enerji sağlamak için yağları kullandığı düşük karbonhidratlı beslenme şeklidir. Vücut enerji üretmek için glikoza ihtiyaç duyar.

Devamı

Lohusalık Döneminde Anneler Nasıl Beslenmeli?
Lohusalık Döneminde Anneler Nasıl Beslenmeli?

Lohusalık döneminde anne sütünü arttıran besinler nelerdir?

Devamı

Ispanak Neden Zehirler?
Ispanak Neden Zehirler?

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, gündemde olan ıspanak zehirlenmeleriyle alakalı önemli açıklamalarda bulundu.

Devamı

Dünya Çapında 537 Milyon Diyabetli Var!
Dünya Çapında 537 Milyon Diyabetli Var!

Dünya Çapında 537 Milyon Diyabetli Var!

Devamı

Göbek Yağlanmasına Etki Eden Faktörler
Göbek Yağlanmasına Etki Eden Faktörler

Son zamanlarda göbek bölgesinde meydana gelen yağlanma, önemli bir sorun olmaya başlamıştır. Lokal; yani bölgesel olarak tabir ettiğimiz bu yağlanma şikayeti, zayıf kadınların bile problemidir. Bu duruma neden olan faktörler arasında yüksek içerikli şekerli yiyecekler, hareketsizlik ve insülin dengesizliği yer almaktadır.

Devamı

Yarıyıl Tatilinde Çocuklar İçin Pratik Beslenme İpuçları!
Yarıyıl Tatilinde Çocuklar İçin Pratik Beslenme İpuçları!

Tatil de olsa, ailecek günde; 5 porsiyon sebze ve meyve tüketme hedefinizin olduğunu, çocuklarınıza hatırlatın

Devamı

Ye, Dengele, Zayıfla!
Ye, Dengele, Zayıfla!

Ye, Dengele, Zayıfla!

Devamı