Yorgunluk, Saç Dökülmesi ve Aşırı Sinir Tiroid Belirtisi Olabilir!
Tiroid hastalıkları kimlerde görülür? Belirtileri nelerdir?
İnsan vücudu için hayati öneme sahip olan tiroid hormanlarının az ya da çok salgılanması pek çok ciddi sağlık sorununa neden olabilmektedir. Üşüme, kilo artışı, halsizlik, sinirli ruh hali ve iştahsızlık gibi belirtileri olan tiroid hastalıkları; erkeklere göre kadınlarda daha çok görülmektedir. Metabolizmanın kontrol edilmesini sağlayan tiroid bezinin az çalışması; başta kısırlık olmak üzere pek çok rahatsızlığın habercisidir.
Tiroid hormonunun azı da çoğu da zararlı!
Metabolizmanın kontrol edilmesini sağlayan; tiroksin (T4) ve triodotironin (T3) hormonlarını üreten, depolayan ve kana salgılayan tiroid bezi; adem elmasının altında, nefen borusunun ise hemen önünde yer alır. Bir insanın tam sağlıklı olabilmesi için; tiroid hormonlarının sürekli ve gerekli miktarda salgılanması gerekir. Az salgılanması vücut fonksiyonlarını yavaşlatırken, fazla salgılanması ise vücut fonksiyonlarının hızlı çalışmasına sebep olur.
Sinirli ve sabırsız kişilerde tiroid bezleri daha fazla çalışabilir!
Tiroid bezinin az çalışması nasıl sağlık sorunlarına neden oluyor ise çok çalışması da çeşitli sorunlara yol açabilir. “Hipertiroidi” olarak adlandırılan; tiroid bezinin fazla çalışması durumunun belirtileri şunlardır;
- Sinirli ruh hali
- Aşırı heyecanlanma ve duygusall ruh hali
- Kilo kaybı
- Sıcağa dayanamamak
- Aşırı terleme
- Titreme ve çarpıntı
- Cilt ve tırnak yapısında değişiklik görülmesi
- Güç azalması
- Göz kapağının yukarı doğru çelilmesi
- Gözlerin öne doğru fırlaması
Bu belirtilerden pek çoğunu kendinizde gözlemlediyseniz, mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.
Halsizlik şikayetleriniz tiroid bezinizin az çalışıyor olmasından kaynaklanıyor olabilir!
Tiroidin bezinin az çalışması durumu ‘’hipotiroidi’’ olarak adlandırılmaktadır. Hipotiroidinin belirtileri şunlardır;
- Yorgunluk
- Konsantrasyon güçlüğü
- Kabızlık
- Cilt yüzeyinde kuruluk
- Saç dökülmelerinin artması
- Üşüme ve soğuk havalara tahammülsüzlük
Tiroid bezinin az çalışması durumunda; doktorunuz tarafından tablet ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçların; demir, mide, kalsiyum ilaçları ile ya da yemek ile birlikte alınması sonucu bağırsakta emilimleri bozulur ve etki göstermezler. Bu nedenle yemekten en az yarım saat önce yalnız olarak alınmalıdır.
Tiroid hastası olan anne adayları gebelik süresi boyunca mutlaka takip edilmelidir!
Tiroid rahatsızlığı için verilen birçok ilaç gebelik döneminde de kullanılabilmektedir. Gebe kalınmadan önce bu ilaçlara ait dozların yeniden belirlenmesi gerekir. Bazı durumlarda ise ilaç değişikliği yapılabilir. Anne adayları, gebelik süreçlerini sağlıklı bir şekilde tamamlamak için mutlaka bir endokrinoloji uzmanına başvurmalıdırlar.
Benzer Yazılar
Böbrek yetmezliği olan kişiler tedavi edilmedikleri takdirde yaşamlarını yitirmektedir.
Midenin hızlı bir şekilde boşalmasına neden olan, mide bulantısı, ishal ve yemek sonrası yorgunluk hissettiren bir sorundur. Ağızdan alınan yiyecek ve içecekler mide yoluyla on iki parmak bağırsağına ulaştırılır. Bu geçişin hızlanması ve yüksek kahbonhidratlı gıdaların ince bağırsağa hızla ulaşması dumping sendromunu meydana getirir.
Organ nakli, 20. yüzyılın son çeyreğinde tıbbın insanlık için geliştirilen bir mucizedir.
Sünnet; pipinin uç kısmını saran, prepisyum ismi verilen sünnet derisinin belli bir şekil ve uzunlukta cerrahi yol ile kesilerek ilgili bölgeden alınması ve pipinin uç kısmının açılması işlemidir.
İnsan vücudu için hayati öneme sahip olan tiroid hormanlarının az ya da çok salgılanması pek çok ciddi sağlık sorununa neden olabilmektedir.
Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır.
Ostomi, içi boş bir organın vücut yüzeyine ağızlaştırılması anlamına gelir. Vücut yüzeyine ağızlaştırılan yere stoma da denir.
Karın içerisinde bulunan organları saran bir zar vardır. Burada bulunan destek dokuların
Bağırsağın ön kısmı ve son kısmı arasında bir bağlantı noktası söz konusudur.