Nazofarenks (Geniz Kanseri) Nedir
Nazofarenks (Geniz Kanseri) Nedir?
Farenks, boğazın tıbbi adına denilmektedir. Boğaz 3 kısımdan oluşmaktadır. Nazofarenks ise bu bölgelerden biridir. Boğazın burun ile birleştiği bölümdür. Burada gelişen kansere de nazofarenks kanser denilmektedir. Bu bölge beyin, yumuşak damak, ağız içi, östaki borusu ve kulaklar ile yakın ilişki halindedir. Bu kısım solunum sisteminin önemli bir parçası olmak ile birlikte koruyucu sistemimizin elemanlarını da içerir. İçerisinde lenfoid dokular ve tükürük salgılayan bezler vardır. Sesin oluşumunda, burnun boşaltımında ve de kulağın duymasında da fonksiyonel görevleri vardır. Nazofarenks kanseri, kulak burun boğaz hastalıkları ile yakın şikayetler göstermesi ve hastaların uzmana geç başvurması nedeniyle erken dönemlerde sıklıkla gözden kaçırılabilmektedir.
Nedenleri Nelerdir?
Bu kanser türü, Çin başta olmak üzere Asya ülkelerinde daha çok görülmektedir. Çoğunlukla ileri yaşlarda görülmek ile birlikte gençlerde de karşılaşılabilmektedir. Erkeklerde daha sık karşılaşılır. Kötü ve yetersiz beslenme şekli, kimyasal maddeler ile temas risk faktörlerindedir. Kronik burun enfeksiyonları da boğaz kanserini tetiklemektedir. Nazofarenks kanseri, sigara içen kişilerde diğer tüm solunum yolu kanserlerinde olduğu gibi sık görülür. Kötü ve hijyenik olmayan koşullarda görülme sıklığı artar.
Belirtileri Nelerdir?
- Burun kanaması
- Burun tıkanıklığı
- Genizden konuşma ve konuşma bozukluğu
- Boyunda şişlik (tek ya da çift taraflı)
- Tek ya da çift taraflı işitme kaybı, uğultu (orta kulakta sıvı birikimine bağlı)
- Şaşılık, çift görme, görme bozuklukları
- Yüzde uyuşukluk, karıncalanma, ağrı
- İçilen sıvıların burundan gelmesi
- Koku alma bozuklukları
- İçilen sıvıların burundan gelmesi
Yaygın belirtileridir. Erken dönemde ise burun tıkanıklığı, akıntısı, daha sonra tümör nekrozuna bağlı kötü kokulu iltihaplı akıntı görülebilir. Hastalar genellikle ilk etapta kulak şikayeti ile gelse de boyundaki kitleler ilk belirtidir. Bütün bunların yanında bu kanser; akciğer, karaciğer, böbrek ve kemiklere de yayılım gösterebilir. İleri evrelerde, burun, boğaz göz, beyin, kulak gibi bütün yakın dokulara sonrasında da tüm vücuda yayılıp tahribata neden olabilir.
Tedavisi Nedir?
Nazofarenks kanserinde cerrahinin yeri sınırlıdır. Bu hastalarda cerrahi tedavi, biyopsi almak için ve kulakta sıvı varlığında kulak zarına havalandırma tüpü takmak amacı ile uygulanmaktadır. Yaygın olarak tedavisinde radyoterapi uygulanmaktadır.
Benzer Yazılar
Yaklaşık olarak beş yaşındaki her iki çocuktan birinde, geniz eti ve bunlara bağlı sorunlar görülür.
İnsanlar sesine çok değer verir ve genellikle ses sağlığını korumak için hiçbir şey de yapmazlar. Sesi hasar gören kişiler daha sonra bu sorunu araştırır; ancak sesi zarar görmeden sesini korumak daha önemlidir.
En bilinen ismi ile deviasyon; burun orta duvarının orta hattan kayması neticesinde yapmış olduğu burun tıkanıklığı durumudur.
Çevremizi algılamamızı sağlayan şey 5 duyu organlarımızdır. Koku duyusu da bunlardan biridir.
Respiratuar sinsisyal virüsü grip ve nezle belirtilerine benzer şikayetler olarak görülmektedir. Tedavisinin geciktirilmemesi gerekiyor. Tedavisi geciktiğinde akciğerde olumsuz izler bırakabilmektedir. Bu virüs tüm yaş aralığında yaşamı tehdit edebiliyor.
Dış kulak iltihabı, kulağın dış kulak yolunda meydana gelen iltihabi durumdur. Tıpta bu iltihaba otitis externa adı verilir. Yüzücülerde çok sık görülüyor olmasından dolayı, yüzücü kulağı olarak da bilinen bu hastalığın en önemli nedeni, kulak kanalını istila eden bakterilerdir.
Ramsay hunt sendromu, zona ve suçiçeğine neden olan, varicella zoster adındaki virüs nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır.
Son zamanlarda boğazınızda; ağrı, kuruluk ve yutma güçlüğü yaşıyorsanız ve ateşiniz varsa, bu şikayetlerinizin nedeni akut farenjit olabilir.
Ağız kuruluğu; tükürüğün yeterli miktarda ağızda bulunmaması veya bulunamaması durumuna denir. Bu iki şekilde olabilir. Birinci neden tükürük yeteri kadar üretilemez. İkinci neden ise tükürüğün ağıza gelmesini engelleyen bir faktör vardır.