Rahim Filmi (HSG) Nedir?
Rahim Filmi (HSG) Nedir?
Rahim filmi bir diğer adıyla HSG (Histerosalpingografi), rahim boşluğunu görüntülemek için kullanılan bir tanı yöntemidir. Bu görüntüleme yönteminde; rahimdeki tüplerde söz konusu bir tıkanıklık, darlık ve genişleme gibi sorunlar tespit edilir. Rahim filminde amaç; rahmin şekli, rahim boşluğuyla ilgili kalıtsal kaynaklı sorunlar ya da myom-polip gibi sonradan gelişen ve kısırlığa neden olabilecek sorunların tespiti, özellikle düşük-kürtaj sonrası sıklıkla gördüğümüz yapışıklıkların saptanmasıdır. Günümüz tıbbının geliştirdiği son teknoloji cihazlar ile bu film, ağrısız ve acısız olarak çekilebilmektedir. Bu görüntüleme yöntemi aynı zamanda tüp bebek veya aşılama tedavilerine başlanmadan önce de yapılır. Rahim içerisindeki tüplerin ve rahim boşluğunun kontrast madde verilerek radyografik yöntemlerle incelenmesiyle gerçekleştirilir.
Rahim Filmi Ne İçin İstenir?
HSG; kısırlık, düşük, kapalı kanal, kanser gibi rahimde oluşabilecek tüm sağlık sorunlarını tespit etmek için kullanılır. Rahim tüpleri kapalı bir kadının, gebe kalma ihtimali azdır. Bu nedenle; hamilelik için olumsuzluk yaratan bir durumu önceden tespit etmek için rahim filmi çekilir. Bunun sonucunda da, hangi tedavi yönteminin uygulanacağı belirlenecek ve anne adayının gebe kalma ihtimali artacaktır.
Rahim Filmi Nasıl Çekilir?
İşlem sırasında görüntüleme cihazında görülen bir sıvı (kontrast madde), rahim ağzından rahim içine verilerek; bu sıvının, rahmin içini ve tüpleri görünür hale getirmesi sağlanır. Bu sıvı genellikle içerisinde iyot tuzu bulunan sudur. İyot, X ışınlarını tutmakta görevlidir. Böylece rahim içi ve tüplerden görüntü alınabilmektedir. Kokusu yoktur ve renksiz bir sıvıdır. Yakıcı değildir. Doku ve organlar üzerinde bir zararı yoktur. Adına ilaç denmektedir ama aslında gerçek bir ilaç değildir. İşlemde kontrast madde; rahim ağzından basınç ile verildiği için, bazı durumlarda tüplerdeki mukus benzeri engelleyici yapıları temizleyerek tedavi edici etki de gösterebilir. Bu uygulama en fazla 15 dakika içinde tamamlanır. Rahim filmi işlemi sonrası hastalar, günlük yaşam rutinlerini etkileyebilecek bir rahatsızlık hissetmezler. İşlem sonrasında hafif düzeyde görülen sızıntı şeklindeki kanama, normal kabul edilmektedir.
Benzer Yazılar
Tıp alanındaki gelişmeler sayesinde klasik cerrahi uygulamaları yerini; daha küçük yara izi ve daha az ağrı ile sonuçlanan laparoskopik cerrahiye bıraktı.
Gestasyonel diyabet bilinen diğer adıyla gebelik şekeri; ilk defa gebelikte saptanmış kan şekeri yüksekliği demektir. Genellikle 24. Haftadan sonra, bebeğin plasentası tarafından salgılanan hormonlar sebebiyle gerçekleşmektedir.
Çoğul gebelik, birden fazla yumurta hücresinin aynı anda döllenip gelişmeye başlamasıyla oluşur.
Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.
Gestasyonel Diyabet yani gebelik şekeri, ilk kez gebelikte saptanmış kan şekeri yüksekliği demektir.
Hamilelikte ideal kilo alımı olarak bir değerlendirme yoktur.
Normalde bebek gelişimi için hazırlanan rahim duvarının döllenmenin olmaması halinde adet görme dediğimiz kanama meydana gelir. Rahim, bir kas dokusudur. Bu kas dokusu iç tarafı çevreleyen yumuşak duvarı atmaya yardımcı olmak için kasılır. Prostaglandin olarak bilinen hormon, rahmin bu kasılmasını tetikler.
Lohusalık döneminde anne sütünü arttıran besinler nelerdir?
Gebelik kolestazı, çok sık görülmemek ile birlikte anne adaylarında yaygın kaşıntı şikayetiyle ortaya çıkmaktadır.