Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Gebelik ve Trimestr Dönemleri

Gebelik ve Trimestr Dönemleri

1.Trimestrde Annede ve Bebekteki Gelişmeler

1. Trimestr hamileliğin ilk 3 aylık sürecidir. Kişinin hamile olduğu 5 hafta sonra kesin olarak belli olmaktadır. Hamile kaldığını kesin olarak öğrenen anne adayının önceliği sağlıklı bir şekilde gebeliğini devam ettirmesi ve doğurmasıdır. Buna bağlı olarak ilk olarak doktoru tarafından istenilen tüm kan testleri yaptırılmalıdır. Bu kan testleri arasında kan değerleri, bulaşıcı hastalıklar ve gebelik hormonunun düzeyi vb. değerlerde incelenmektedir. Hamilelik sürecinin 1. Trimestrinde bir sorun olup olmadığını görmek için ultrason ve kan testleri yapılmaktadır.

Hamile olan anne adayında fiziksel ve psikolojik olarak değişimler görülebilmektedir. Bunlardan bazıları; baş dönmeleri, mide bulantısı, sık sık idrara çıkma, uyku hali, yorgunluk, halsizlik, aşırı alınganlık, sık sık acıkma, ağlama, kilo artışı vb. değişimler hamileliğin 5. haftasında başlamaktadır.

2.Trimestrde Annede ve Bebekteki Gelişmeler

2. Trimestr hamileliğin 14. ve 26. haftaları arasında oluşan süredir. Hamileliğin 2. Trimestri yalnızca bebeğin gelişiminin devam ettiği, kan testlerinin daha az sıklıkla yapıldığı bir süreçtir. Bu dönem artık bebeğin de gelişmesi ve büyümesi ile fiziksel anlamda kendini göstermeye başlamıştır. Kilo almaya başlayan anne adayının; karnı belirginleşir, cinsiyeti öğrenilir, ebeveynler bebekleri için hazırlıklara başlar.

Bebeğin bu dönemde kas sistemleri de gelişmeye devam etmektedir. Buna bağlı olarak anne karnında daha fazla hareket edebilmektedir. Bebeğin hareketliliği sırasında anne bunu hissedebilmektedir. 2. Trimestrde bebeğin elleri, bacakları, kolları, yüzü daha fazla belirgin olarak görülmektedir.

3. Trimestrde Anne ve Bebekteki Gelişmeler

Hamileliğin son üç aylık sürecini kapsayan bu dönem; 27. ve 41. haftaları arasını oluşturmaktadır. Ayrıca, bu dönem 3. Trimestr olarak adlandırılmaktadır.

Bu dönemde bebeğin gelişimi hızla devam etmektedir. Bunun yanı sıra anne karnında iken dışarda olan tüm olaylara ve / veya seslere anlık olarak tepki vermektedir. 3. Trimestrın ilk haftalarında bebeğin boyu ve kilosu öğrenebilmektedir. Normal gelişen bir bebeğin 27. Haftada 25 cm boyu, kilosu 1 kg olmaktadır.

Anne adayı bu dönemde sütü gelmeye başlar. Bebeğin gelişmesi ve günden güne büyümesi sebebiyle anne karnı da büyümeye devam etmektedir. Annenin, mide yanması gibi şikayetleri olabilmektedir.

32. Hafta itibari ile anne adayı iki hafta da bir doktor kontrolüne gitmelidir. Artık bebek 2 kiloya yaklaşmıştır. Beyin gelişimi başta olmak üzere gelişimi devam eder.

36. haftadan itibaren doktor kontrollerinde ultrason ile bebeğinizin parmaklarını, yanaklarını daha da belirgin bir şekilde görebileceksiniz.

37. haftadan sonra artık bebek gelişiminin çoğunu tamamlamış durumunda olacaktır. Anne adayının, karnı büyüdükçe nefes alması daha zor olacaktır. Çünkü akciğerlerindeki baskı azalacaktır.

Anne kilo alımına bebek hızla gelişmeye devam ederken, 39. Haftadan itibaren kasılmalar başlayacaktır. Sorunsuz bir gebelik süreci geçiren anne adaylarının genel olarak, 40. Haftadan sonra doğumu gerçekleşmektedir.

Benzer Yazılar

Polip Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Polip Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Polip Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Devamı

Gebelik Döneminde Ağrı Kesici Kullanımına Dikkat
Gebelik Döneminde Ağrı Kesici Kullanımına Dikkat

Annenin içgüdüsel olarak çocuğunu koruyup kollaması, gebe kalındığı anda başlayıp hayat boyu devam eder. Bebek ana rahmine düştüğü andan itibaren bütün ihtiyaçlarını plasenta ve göbek kordonu yolu ile annesinden karşılar.

Devamı

Gebelik Kolestazı Nedir?
Gebelik Kolestazı Nedir?

Gebelik kolestazı, çok sık görülmemek ile birlikte anne adaylarında yaygın kaşıntı şikayetiyle ortaya çıkmaktadır.

Devamı

Normal Doğum ve Sezaryen Doğum Arasındaki Fark
Normal Doğum ve Sezaryen Doğum Arasındaki Fark

Cerrahi müdahale olmadan bebeğin dünyaya gelmesidir. Bebeğin yaklaşık dünyaya gelmesi 14 saat sürmektedir.

Devamı

Gerçek ve Yalancı Doğum Kasılmaları Nasıl Ayırt Edilir?
Gerçek ve Yalancı Doğum Kasılmaları Nasıl Ayırt Edilir?

Yalancı sancılar normal kabul edilirken gerçek sancıların varlığı erken doğumun habercisi olabilmekte, bazı durumlarda hastanede yatış gerektirebilmektedir.

Devamı

Gebelik Diyabetinde Kimler Risk Altında?
Gebelik Diyabetinde Kimler Risk Altında?

Gestasyonel diyabet bilinen diğer adıyla gebelik şekeri; ilk defa gebelikte saptanmış kan şekeri yüksekliği demektir. Genellikle 24. Haftadan sonra, bebeğin plasentası tarafından salgılanan hormonlar sebebiyle gerçekleşmektedir.

Devamı

Çoğul Gebelik Nedir? Nasıl Oluşur?
Çoğul Gebelik Nedir? Nasıl Oluşur?

Çoğul gebelik, birden fazla yumurta hücresinin aynı anda döllenip gelişmeye başlamasıyla oluşur.

Devamı

Derin Endometriozis Nedir?
Derin Endometriozis Nedir?

Endometriozis, genç kadınlarda görülen iyi huylu fakat çoğunlukla ağrılı kronik bir hastalıktır. Hastalık ağır vücutsal ve ruhsal problemler yaratmasına ve miyomlardan sonra, kadınlarda en sık görülen iyi huylu hastalık olmasına rağmen genelde hafife alınmaktadır.

Devamı

Menopoz ve Psikolojik Yönleri
Menopoz ve Psikolojik Yönleri

Menopoz ve Psikolojik Yönleri

Devamı

Yumurta Dondurma İşlemi Nedir?
Yumurta Dondurma İşlemi Nedir?

Kadınların yumurtalıklarından ultrasonografinin desteğiyle toplanan yumurtaların veya kadın üreme hücrelerinin laboratuvarda “kriyoprotektan” olarak isimlendirilen maddeler ile etkileşiminin ardından yavaş ya da hızlı dondurma işlemi görerek -196 derecede saklanması sürecini ifade eder

Devamı