Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Yumurta Dondurma İşlemi Nedir?

Yumurta Dondurma İşlemi Nedir?

Yumurta dondurma işlemi nedir? Kimler için uygundur?

Kadınların yumurtalıklarından ultrasonografinin desteğiyle toplanan yumurtaların veya kadın üreme hücrelerinin laboratuvarda “kriyoprotektan” olarak isimlendirilen maddeler ile etkileşiminin ardından yavaş ya da hızlı dondurma işlemi görerek -196 derecede saklanması sürecini ifade eder. Kanser tedavisi, çikolata kisti ve kanser cerrahisi gibi ameliyatlardan önce veya yumurta rezervinin azaldığı vakalarda 3 uzman doktorun onayladığı sağlık kurulu raporu ile yumurta dondurma işlemi yaptırmak mümkün olmaktadır.

Kanser tedavisi sürecinde kemoterapi ve radyoterapi gibi işlemler; üreme fonksiyonlarının kaybına yol açabileceğinden yumurta dondurma işlemi ile bebek sahibi olabilme şansı korunabilmektedir. Özellikle, genç yaşta kansere yakalanan kadınların göreceği kanser tedavisinin öncesinde uygulanan bu yöntem ile yumurtaları korunabilmektedir. Bunun yanında; henüz çocuk sahibi olmayı düşünmeyen ancak yaşından dolayı üretkenliğini kaybetme riski bulunan kadınlar da ilerde çocuk sahibi olabilme potansiyelini devam ettirebilmek için bu işlemi tercih edebilmektedir.

Yumurta dondurma işlemi için en uygun yaş nedir?

Kadının ailesinde erken yaşta menopoz ve yumurta rezervinin azalması gibi durumlar mevcut ise yaşı ne olursa olsun muayeneden geçmelidir. Eğer, uygun görülürse yapılacak değerlendirme sonrasında yumurta dondurma işlemi yapılabilir. Bu riskler söz konusu değilse, 35 yaş sonrası yaptırılacak düzenli muayeneler ile yumurtalıklar incelenir ve bu incelemelerde yumurta dondurma işlemi düşünülebilir. Her kadının 35 yaş sonrasında rezervi ve yumurta kalitesi düşebileceğinden dolayı bu yaştan sonra özellikle dikkat edilmeli ve kontrollerin sıklığı artırılmalıdır.

Yumurta dondurma işleminin avantajları nelerdir?

Yumurta dondurma işleminin bizlere sunduğu en önemli avantaj; yaş ilerlemiş olsa da kişiye anne olabilme şansını sunabilmesidir. Regl dönemi itibariyle ortalama 10 gün süren bir ilaç tedavisi ile başlayan yumurta dondurma işlemi; kişinin kendisine göre dozunun ayarlandığı ilaçların karın bölgesinden yapılan küçük iğnelerin uygulanmasıyla başlar ve devam eder. Bu iğneler küçük insülin iğnelerine benzer ve kişi kendisi de uygulayabilir. İlaca devam edilirken 10 gün boyunca yumurtaların büyümesi de ultrasonografi yardımıyla izlenir. Belli bir büyüklüğe ulaşan yumurtalar çatlama iğnesinin uygulanmasıyla yaklaşık 36 saat sonra genel anestezi altında toplanır. Bu yumurtalar -196 derecede, özel tanklarda muhafaza edilir. Saklama süresi 1 yılı aşacak olursa eğer, yumurtaları alınan ve dondurulan kişiden yeniden imzalı dilekçeyle onay alınır. Bu sürenin 5 yılı aşması halinde ise yumurtaları koruyan tüp bebek merkezi ve sağlık bakanlığına özel bir dilekçe verilir.

Benzer Yazılar

Gebelik Kolestazı Nedir?
Gebelik Kolestazı Nedir?

Gebelik kolestazı, çok sık görülmemek ile birlikte anne adaylarında yaygın kaşıntı şikayetiyle ortaya çıkmaktadır.

Devamı

Hamilelikte En Riskli Durum Düşük Tehlikesi
Hamilelikte En Riskli Durum Düşük Tehlikesi

Hamilelikte çok sık görülen komplikasyonlardır. Kadınlar, hamile olduğunun farkında

Devamı

Tüm Bilinmeyenleriyle Menopoz!
Tüm Bilinmeyenleriyle Menopoz!

Kemik sağlığı için düzenli olarak, kemik mineral yapısını destekleyici multivitaminler kullanın.

Devamı

Kadınlarda Orgazm Bozuklukları Nedir?
Kadınlarda Orgazm Bozuklukları Nedir?

Kadınlarda Orgazm Bozuklukları Nedir?

Devamı

Yumurtalık Kisti
Yumurtalık Kisti

Yumurtalık kistlerinin bazıları minimaldir ve belirtilere sebep olmazlar. Bazıları ise kendi kendine geçer.

Devamı

Dış Gebelik Nedir ve Nasıl Olur?
Dış Gebelik Nedir ve Nasıl Olur?

Hamilelik; döllenmeden, doğuma kadar bir kadının vücudunda birkaç adımda gerçekleşir.

Devamı

Anne Adayları Bu Tatilde Dikkat!
Anne Adayları Bu Tatilde Dikkat!

Bir de hamileliğiniz içerisinde bulunduğumuz bu döneme denk geldiyse, normalden biraz daha zorlanacaksınız demektir.

Devamı

Polikistik Over Sendromu Nedir?
Polikistik Over Sendromu Nedir?

Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistlerin oluşumlarıyla meydana gelen polikistik over, adet düzensizliği ile birlikte kendisini gösterir. Ayrıca kilo artışı, tüylenme ve sivilce gibi birçok şikayete de neden olur.

Devamı

Doğum Çeşitleri Nelerdir?
Doğum Çeşitleri Nelerdir?

Doğum, kadın bedenindeki doğal bir süreç olmakla birlikte, her kadının doğumu benzersiz ve özel bir olaydır.

Devamı

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Kanser vakaların artış göstermesi ile beraber ülkemizde ne yazık ki en sık görülen kanser türlerinden birisi rahim ağzı...

Devamı