Vajinal Akıntı ve Tedavi Yöntemi
Vajina akıntısı nedir?
Rahim ağzındaki ve vajinada yer alan küçük bezelerden salgılanan sıvıya vajina akıntısı denir. Salgılanan bu sıvı; oluşan döküntüleri ve eski hücreleri yok etmek için her gün vajinadan akar, üreme sistemi ve vajinayı sağlıklı tutmasını sağlar. Kişiden kişiye değişen vajinal akıntı miktarı oldukça önemlidir. Örneğin; kişinin vajinal akıntı miktarı, rengi ve dokusu adet döngüsünün nerede olduğuna göre değişme gösterebilir.
Vajina akıntısı nasıl görülür?
Adet döngüsünün başında, akıntı genel olarak kanlı ve kırmızı olarak görülür. Belirli bir süre sonra ise, normal olandan daha az vajinal akıntı gözükebilir. Gelişmeye devam eden yumurta olgunlaşma döneminde beyaz ya da sarı renk olarak görülür. Yapışkan olarak hissedilebilir.
Vajina akıntısı neden olur?
Kişi de görülen vajina akıntısı sağlıklı bedensel bir işlev olarak görülür. Mesela, yumurtlama ya da cinsel uyarılma vajina akıntısının artmasına sebep olabilir. Vücudun vajinayı temizleme ve koruma yöntemi olarak çalışır. Yumurtlama ve cinsel uyarılma vajina akıntısının artmasına sebep olur. Kişinin doğum kontrol hapı kullanması, stres ve egzersiz yapımı da vajina akıntısı ile ilişkili bir durumdur. Fakat normal olmayan vajina akıntısı genel olarak enfeksiyonlardan oluşabilir.
Normalin dışında bir vajina akıntısı var ise, vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmanız gerekir. Yorgunluk, kaşıntı, kötü koku, karın ağrısı, ateş, kilo kaybı gibi belirtiler varsa bir sorun olduğunu gösterebilir. Mutlaka doktora başvurulması gerekir.
Vajina akıntısının tedavisi nasıldır?
Vajina, vajina akıntısı ve servikste bezler tarafından salgılanan sıvıya denilir. Vajinadan akan sıvı, ölü hücreleri ve bakterileri vücuttan dışarı atar ve vajinal akıntı vajinanın sağlıklı, temiz kalmasına ve enfeksiyonun engellenmesinde önemli rol oynar. Vajinal akıntının miktarı kişiden kişiye değişebilir.
Akıntının kokusunda, yapısında ve renginde anormal bir değişim yaşanırsa bu bir sorunun işaretidir. Nasıl tedavi edileceği soruna neyin sebep olduğuna bağlı olacaktır. Örneğin; mantar enfeksiyonları genellikle krem veya jel formunda vajinaya uygulanan antifungal ilaçlar ile tedavi edilir. Bakteriyel vajina enfeksiyonu antibiyotik hapları veya kremleri ile tedavi edilir. Trichomoniasis, genel olarak ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Benzer Yazılar
Polikistik Over Sendorumu, üreme çağında olan yaklaşık her dört kadından birini etkileyen ve çok sık görülen kadın endokrin bozukluklarından biridir.
Adet ağrısı, kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilen şiddetli bir ağrıdır.
Bebeğiniz ile daha çok ilgilenebilmeniz ve vücuduzu dinlendirebilmeniz için gebelikten sonra tekrardan hamile kalmak uzmanlar tarafından en az 2 sene önerilmez.
Vajinusmustan Kurtulmak Sandığınız Kadar Zor Değil!
Hamilelik döneminde kadınlar cinsel isteklerinin değiştiğini söylemektedir. Bazı kadınlar cinsel isteklerinin arttığını bazı kadınlar ise bu durumun aksine azaldığını söylemektedir. Cinsel isteğin değişmesi kadınların hamilelik döneminde değişen hormonların, duyguların farklılaşması ile farklılaşmaktadır.
Henüz bebeğini emzirirken tekrar hamile olduğunu öğrenen birçok anne adayının aklına takılan en büyük soru işareti “Hamileyken emzirebilir miyim?” olmaktadır.
Genital estetik, dış genital organların kendi içerisindeki bölümlerinin birbirine daha uyumlu hale getirilmesi işlemidir. Bölümlerin birbirine olan uyumsuzlukları, hastalarda sıklıkla estetik açıdan sorunlar yaratabilmektedir. Oluşan bu sorunlar genital estetik ile düzeltilebilmektedir.
Ramazan ayı ruhen ve bedenen arınma ayı olmakla birlikte yaz aylarında nefsin tutulması gereken süre 17 saatten fazladır. Bu süreye adaptasyon ilk günlerde gebe olmayan insanlar için dahi kolay olmazken gebelerin bu kadar uzun süre yemek yemeden, su içme