Egzama (Atopik Dermatit) Nedir?
Egzama ciltte kuruluk, kaşıntı, alevlenmelerle ve döküntü ile belirtilerini veren sıklıkla görülen cilt hastalığıdır. Bebek ve çocuklarda ciltte kuruma, yanaklarda başlayan kızarıklık, zamanla; ense kulak arkası boyun, kol ve bacakları etkiler. Özellikle eklem yerleri ve çevresinde kendini belli eder. Egzama hastalığına aynı zamanda atopik dermatit denmektedir. Her 20 çocuktan 1’inde görülebilmektedir. Egzama görülen çocukların yarısında ilk 6 ayda ve %85’inde 5 yaşın altında belirtiler başlar.
Egzama (Atopik Dermatit) Nedenleri Nedir?
Egzama nedenleri arasında genetik ve çevre etkileri örnek gösterilebilir. Ailede anne, babada; astım, alerjik rinit bulunan kişilerde egzama görülme oranı da artacaktır. İkiz çocuklarda; tek yumurta ikizlerinde görülme sıklığı %77 iken, çift yumurta ikizlerinde %15 olarak gözlemlenmiştir. Anne babasında bulunan kişilerde ise %50 oranında seyretmektedir.
Atopik Dermatitte Çevresel Faktörler Nelerdir?
Çeşitli sebepler egzamanın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu sebeplerin en başında besin alerjenleri gösterilebilir. Özellikle de çocukluk çağlarında görülen egzamalarda besin alerjileri büyük rol oynarlar. Egzamanın görüldüğü çocukların %30 ve %40’lık kısmında besin alerjisi nedenli olduğu görülmüştür. Besinlere örnek verecek olursak; süt ve süt ürünleri, yumurta gösterilebilir. Bunun yanı sıra akar, polenler, stres, deterjanlar ve iklim değişiklikleri etkin rol oynamaktadır.
Egzama (Atopik Dermatit) Belirtileri Nelerdir?
Egzamada belirtilerin başında kaşıntı gelir. Bunun yanı sıra ciltte kuruluk görülür. Bu kaşıntılar genellikle; yanak, boyun ve kulak arkasında görülür. Bununla birlikte gövde ve eklem yerlerinde belirti verir. Eğer belirtileriniz var ise mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız.
Egzama (Atopik Dermatit) Tanısı Nasıl Konur?
Atopik dermatit tanısı öncelikle hasta hikâyesi dinleyerek başlar. Kendisi ve ailesinde bu tür şikâyetler var mı diye bakılır. Daha sonra bazı alerji testleri ile tanı konur. Çocuklarda alerji nedeni genellikle besine dayalı olduğu için, besin alerjisine yönelik testler yapılmalıdır. Çocuklarda 1-2 aylıkken bu testler yapılabilir. 3 yaş sonrası için bu testler astım ve alerjiye yönelik solunum yolu ile alınır. Bu tarz şikâyetlerde mutlaka erken dönemde testlerin yapılması gerekir.
Benzer Yazılar
Soğuk Havalar Nefesinizi Kesmesin! Astım Öksürüğü İçin Ne Yapılabilir?
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.
Gereksiz antibiyotik kullanımı çocuk sağlığını da olumsuz etkiliyor. Sağlık Bakanlığı'nın antibiyotikler konusunda yaptığı yeni düzenlemenin alerjik hastalar için de faydalı olduğunu belirten..
Birçok çocuk kış aylarının belli bir dönemini hastalanarak geçiriyor.
Bebeklerin cildi biz yetişkinlerden çok daha farklıdır.
Egzama gibi cilt rahatsızlığı olan kişilerde; eller sık sık yıkandıkça, kuruma ve çatlamalar meydana gelebilmektedir.
Alerji; pek çok insanın önemsemediği faktörlere karşı, bağışıklık sisteminin gösterdiği reaksiyon olarak tanımlanmaktadır.