Ağız Alerjisi Nedir?
Ağız Alerjisi Nedir?
Şeftalinin tüyleri, kiraza dokunamama, kavun tüketmeyle beraber gelen kaşıntı hissi… Bütün bunların nedeni besinlere karşı duyduğunuz hassasiyet dolayısıyla gelişen alerji olabilir. Ağız alerjisi dediğimiz ve halk arasında sık görünen bu alerji, birçok önemli sağlık sorununa yol açabiliyor.
Polen alerji sendromu; saman nezlesi olan kişilerde çeşitli meyve ve sebzeye karşı ağız içinde alerji gelişmesi olarak bilinir. Huş ağacı ya da ot polenlerine karşı alerjisi mevcut hastaların hemen hemen %40’ında rastlanmıştır. Polenlerdeki alerjenler ile bazı gıdalardaki alerjenlerin benzeşmesi, en önemli sebebidir. Çoğunlukla, yaşı büyük çocuk ve yetişkin bireylerde görülür.
Ağız alerjisinin belirtileri nelerdir?
Dudak, ağız ve boğaz bölgesinde yanma ile kaşıntı; her iki gözde sulanma ve kaşıntı; hapışırık ve buna ek olarak burun akıntısı şikayetleri vardır. İlerleyen seviyelere gelmesi durumunda kurdeşen gelişmesi söz konusu olabilir. Nadiren kusma, ishal ve astım belirtileri de gelişebilir. Bazı kişilerde kendisini rahatsız eden meyveyi soyma, hatta o meyveye dokunma bile kaşıntı, döküntü ve şişme gibi belirtilere neden olabilir. Çoğu zaman belirtiler, ilgili besin ile temastan hemen sonra gözlemlenir, çok nadir olmakla beraber bir saati aştığı zamanlar da olabilir. Herhangi bir mevsimde görülüyor olsa da, polen mevsimiyle en kötü hali almaya başlar. Bu rahatsızlığın gelişimindeki en önemli faktör çiğ besinlerdir. Çünkü, çiğ besinler pişirildikleri zaman alerjiye yol açan proteinlerin genellikle etkilerini yitiriyor olmasıdır. Fındığın bunun dışında olduğu unutulmamalıdır. Çünkü fındık, pişirilse bile bu belirtilere neden olabilir.s
Alerjiye neden olan besinler
- Huş ağacına alerjisi: Kivi, elma, armut, şeftali, nektarin, kayısı, kiraz, erik, kereviz, havuç, maydanoz, patates, domates, biber, mercimek, fasulye, kişniş, rezene, erik, fındık, fıstık, badem ve ay çekirdeği.
- Çimen poleni alerjisi: Kavun, karpuz, kivi, portakal ve domates.
- Pelin otu alerjisi: Kereviz, havuç, kavun, karpuz ve elma ile oral alerji sendromu ortaya çıkabilir.
Ağız alerjisi tanısı
Ağız alerjisine tanı konmasındaki en önemli nokta; daha önce o besin yendiğinde belirti oluşup oluşmadığıdır. Deri testleri ve kan tetkikleri, tanı koymaya yardımcı olan unsurlardır. Birçok hastada semptomlar hafiftir, genellikle de ilerlemez.
Ağız alerjisi tedavisi
Günümüzde bu duruma engel olacak bir tedavi yöntemi yoktur. Alerji duyulan besinden kaçmak veya pişmiş olarak tüketmek alınabilecek en önemli tedbirdir. Bazen ise meyvelerin kabuklarını soymak işe yarayabilir.
Benzer Yazılar
Gereksiz antibiyotik kullanımı çocuk sağlığını da olumsuz etkiliyor. Sağlık Bakanlığı'nın antibiyotikler konusunda yaptığı yeni düzenlemenin alerjik hastalar için de faydalı olduğunu belirten..
Şeftalinin tüyleri, kiraza dokunamama, kavun tüketmeyle beraber gelen kaşıntı hissi… Bütün bunların nedeni besinlere karşı duyduğunuz hassasiyet dolayısıyla gelişen alerji olabilir. Ağız alerjisi dediğimiz ve halk arasında sık görünen bu alerji, birçok önemli sağlık sorununa yol açabiliyor.
Astım ve alerjik hastalıklar çok sayıda kişiyi etkilemektedir. Her geçen gün bu durumlardan etkilenen kişi sayısında artış yaşanmaktadır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, açıkladı.
Soğuk Havalar Nefesinizi Kesmesin! Astım Öksürüğü İçin Ne Yapılabilir?
Günümüzde yeni geliştirilen alerji testi olan Moleküler alerji testi ile artık alerjik hastalıkların teşhisi daha kapsamlı bir şekilde ortaya çıkarılmaktadır. Bu testle çok az bir kan ile nano teknoloji ile yapılan bu testle kişinin alerjisi varsa klasik alerji testleri ile elde edemediğimiz çok önemli bilgiler vermektedir.
Koronavirüsün alerji hastalıklarının üzerindeki etkisi nasıldır?
Egzama gibi cilt rahatsızlığı olan kişilerde; eller sık sık yıkandıkça, kuruma ve çatlamalar meydana gelebilmektedir.