Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Klima Kullanımındaki Riskler ve Hastalıklar

Klima Kullanımındaki Riskler ve Hastalıklar

Klima kullanımında nelere dikkat edilmelidir?

Düzenli bir şekilde bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen klimalar; gribal hastalıklardan, yüz felcine kadar pek çok hastalığın habercisi olabiliyor. Hemen hemen artık her evde ve tüm iş yerlerinde olan klimaların kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bu yazıda ele aldık.

Uzun süre çok düşük ısıda kullanmayın

İnsan vücudu, ani ısı değişikliklerinden kolaylıkla etkilenebilir. Örneğin soğuk bir ortam, vücudun direncini düşürür, bakterilerin varlıklarını göstermesine neden olur. Özellikle sıcak ortamdan soğuk ortama geçiş, hiç istediğimiz bir durum değildir. Bu yüzden klima ısı derecelerinin çok iyi bir şekilde ayarlanması ve düşük ısılarda kullanılmaması gerekir.

Yüz felci geçirme ihtimalini göz ardı etmeyin

Çocuklar, yaşlılar üst ve alt solunum yolu ile ilgili rahatsızlığı olan kişilerin klima kullanımı konusunda daha dikkatli olması gerekiyor. Klimalardan yüze direkt gelen soğuk hava üflemesi, yüzün sinir kılıfına etki gösterebilir, ödem ve yüz felçleri ile sonuçlanabilir.

Alerjik rahatsızlığı bulunan kişiler dikkat

Klimalar üflediği soğuk hava ile beraber ortama toz da yayar. Bu durum özellikle, alerjisi olan kişilerin şikayetlerini artırır ve krizlerini tetikler. Şiddetli kuru öksürükler yaşamanızı isteyeceğimiz bir durum değildir. Bu nedenle alerjik bir bünyeniz varsa, ani ısı değişimlerine karşı dikkatli olmanız ve çok soğuk ortamlarda bulunmamanız gerekiyor.

Zatürre alarmı

Klimaların neden olduğu hastalıklardan en önemlisi atipik pnömoni olarak isimlendirdiğimiz zatürredir. İlk kez 1976 yılında, Pensilvanya lejyonerlerinin yaptığı görüşmedeki misafirlerde görülmüş bu hastalığın nedeni, toplantı salonundaki havalandırma sisteminden kaynaklanmış, bu yüzden lejyoner hastalığı olarak isimlendirilmiştir. Hastalığın zamanla tanınmasıyla beraber, bu zatürre tipinin bilinen zatürre semptomları göstermediği gözlemlenmiştir. Tipik pnömoniden farklılık gösterdiğinden dolayı, atipik pnömoni olarak da kayıtlara geçmiştir. Hastalığa neden olan legionella pneumophilia isimli bakteridir. Çoğunlukla otel ve hastanelerden kaynaklanan salgınlara yol açar ve insandan insana bulaşıcı değildir.

Sigara kullananlar risk altında

Büyük otellerde çalışan kişiler, havalandırma görevlileri ve sağlık personelleri risk altında olan gruplardır. Bakterinin ortaya çıktığı kişinin vücut direncinin önemli olduğu unutulmamalıdır. Bebek, çocuk ve yaşlılar, diyabet hastaları, alkol kullananlar, kortizon tedavisi görenler, kemoterapi tedavisi alanlar, böbrek yetmezliği ve KOAH hastalığı olan kişiler çok dikkat etmeli ve sigara kullanımından kaçınılmalıdır.

Benzer Yazılar

Pulmoner Fibrozis (Akciğer Sertleşmesi) Nedir?
Pulmoner Fibrozis (Akciğer Sertleşmesi) Nedir?

Akciğerlerde bulunan küçük hava keseleri (alveoller) duvarlarının kalınlaşması ve sertleşmesi ile gelişir. Duvarlardaki aşırı kalınlaşma ve sertleşme; kan ve hava arasındaki gaz geçişini güçleştirir. Haliyle, vücuttaki dokuların oksijen ihtiyacı karşılanamaz hale gelinir.

Devamı

Domuz Gribi ve Soğuk Algınlığı Nasıl Ayırt Edilir?
Domuz Gribi ve Soğuk Algınlığı Nasıl Ayırt Edilir?

Halk arasında Domuz gribi olarak bilinen influenza, virüslerinin etken olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. Vücutta ateş, halsizlik ve kas ağrıları nedeniyle hastaları günlük hayatlarını olumsuz yönde etkiler.

Devamı

Sigarayı Neden Bırakmalıyız?
Sigarayı Neden Bırakmalıyız?

Sigaranın içerisinde bulunan maddeler solunum yollarında iltihabi reaksiyonlara sebep olmaktadır. Bronşları tahriş etmekte ve enfeksiyon riskini arttırmaktadır

Devamı

Silikozis nedir?
Silikozis nedir?

Silikozis nedir?

Devamı

Trakeobronkomalazi Nedir?
Trakeobronkomalazi Nedir?

Trakeobronkomalazi (TBM), ana havayollarında meydana gelen bir solunum yolu hastalığıdır. Nefes ile aldığımız havayı, akciğerlerde oksijen-karbondioksit değişiminin sağlandığı “alveol” adıyla bilinen küçük keseciklere taşıyarak, genellikle kıkırdak yapısından meydana gelen borulara; trakea ve bronş denilmektedir.

Devamı

Çapraz Alerjiye Dikkat!
Çapraz Alerjiye Dikkat!

Burun akıntısı, hapşırma ve öksürük gibi bulgularla seyreden Soğuk Algınlığı ve Alerjik Rinit çok karıştırılır. Bu iki hastalığı ayırt etmenin tek yolu bekleyip görmektir.

Devamı

Amfizem Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Amfizem Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Kalıtsal, çevresel ya da kişisel seçimlerle ilişkili olarak akciğerlerde meydana gelen hasarlanmaya amfizem adı verilmektedir. Hastalığın ilk aşamalarında tedavi oldukça kolay iken, ilerleyen zamanlarda güç olabilir ve cerrahi müdahale gerekebilir.

Devamı

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nedir?
Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nedir?

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nedir?

Devamı