Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Yüz Felci Nedir?

Yüz Felci Nedir?

Yüz Felci Nedir?

Yüz mimik kaslarının beyinden gelen uyaran fasiyal sinir lifinin birçok nedenden dolayı hasar görmesi ile yüzde oluşan hareket kaybına yüz felci denilmektedir. Yüz felcinde etkilenen tarafta bu sebeple hareket kaybı yaşanmaktadır. Ağız ve ağız köşelerinde kayma meydana gelmektedir. Felçten etkilenen tarafta göz kapanmaz.

Yüz Felci Nedenleri Nelerdir?

Uygulanan bazı ameliyatlarda beyin sinirleri ve yüz sinirinin hasar görmesi ve kafa travmaları nedeni ile yüz felci görülebilir. Diğer bir neden ise sinirlerin ödemlenmesi ile birlikte viral enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkan nedenler ile birlikte görülebiliyor. Bu duruma bell palsi denilir. Bell palsi kanal içlerinde sıkışan kanlanmanın bozulması ile yüz felcine neden olabiliyor. Hastalığın değerlendirilmesinde öncelikle kulak muayenesi ve yüz sinirinin patolojik muayenesi yapılır.

Yüz Felci Ne Kadar Sürede İyileşir?

İyileşme süreci yüzde oluşan felcin hasar oranına bağlıdır. Hafif seyreden travmada iyileşme süresi birkaç günde olurken, ileri seviye de oluşan harabiyetlerde bu süre uzayabiliyor. İyileşme süresini genelleme yaparsak 15 gün ve 18 ay arası olarak gösterebiliriz.

Yüz Felci Belirtileri Nelerdir?

Dudak kenarı ve göz çevresinde yüz kaslarının çalışmaması, kayma hissi oluşacaktır. Bununla birlikte; konuşmada zorluk, göz kırpamama gibi belirtiler görülebilir. Bazı hastalarda ise tat almada sıkıntılar yaşandığı görülmüştür.

Yüz Felci Tedavisi Nasıldır?

Yüz felci genellikle cerrahi işleme gerek kalmadan doğal olarak kendiliğinden düzelebilmektedir. Tedaviyi desteklemek, tedavi sürecini hızlandırmak, olumlu sonuç almak için yüz kaslarına iyi gelecek egzersizler ve masajlar yapılabilir. Soğuk ve rüzgârlı havalarda yüz bölgesini korumak gerekir. İleri derece felçlerde ise steroid ve antiviral ilaçlar kullanılır.

Yüz Felci Kimlerde Sık Görülür?

Yüz felci için kadın erkek arasında görülme oranlarına göre bir değişiklik olmadığını her iki cinsiyette de hemen hemen aynı oranlarda görüldüğünü söyleyebiliriz. Fakat hamile kadınlarda normal kadınlara göre görülme oranının daha fazla yüz felci riski vardır. Bunların haricinde şeker ve tiroid hastalığı olan kişilerde felç oluşma riski fazladır.

Yüz Felci Bulaşıcı Mıdır?

Hayır. Yüz felci bulaşıcı bir hastalık değildir.

Benzer Yazılar

MS Hakkında En Çok Merak Edilenler
MS Hakkında En Çok Merak Edilenler

Yorgunluk, kaslarda güçsüzlük, düzgün yürüyememe ve görme bozuklukları gibi belirtilerle MS ortaya çıkmaktadır.

Devamı

Kişiye Özel Tedaviler ile Migren Atakları Önlenebilir!
Kişiye Özel Tedaviler ile Migren Atakları Önlenebilir!

Birçok kişinin, migrenin tedavisinin olmadığını sanması nörologları hep şaşırtır. Oysa migren için basit ve ucuz tedavi seçenekleri vardır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tülay Alışkan Oral, migren ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Devamı

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Genellikle gece, bacaklarda ortaya çıkan, tam olarak tarif edilemeyen ve uykuya dalmaya engel olan, garip duyu hissi huzursuz bacak sendromu olarak tanımlanır

Devamı

  Otizmi Anlamak İçin FARKINDA OL
Otizmi Anlamak İçin FARKINDA OL

Otizm, günümüzde birçok çocuğu etkileyen, belirtilerinin yaşamın ilk üç yılındaki erken gelişim evresinde başladığı bilinen ve yaşam boyu devam eden nörogelişimsel bir bozukluktur.

Devamı

Sol Kolda Uyuşma Neden Olur?
Sol Kolda Uyuşma Neden Olur?

Birçok sebep, kol uyuşmasına neden olabilir. En rastlanan sebeplerden bir tanesi, yanlış pozisyonda uyumaktır. Bunun gibi nedenlere bağlı duyulan kolda uyuşma, kısa sürede geçer.

Devamı

5 Soruda Alzheimer’ı Tanıyın!
5 Soruda Alzheimer’ı Tanıyın!

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Hakan Çavuş, Alzheimer ile ilgili soruları yanıtladı.

Devamı

Oruçta Görülen Baş Ağrısının Nedenleri
Oruçta Görülen Baş Ağrısının Nedenleri

Kişinin ısrarlı baş ağrıları olması, ileri tıbbi değerlendirme gerektirir.

Devamı

Lafora Hastalığı Nedir?
Lafora Hastalığı Nedir?

Lafora hastalığı; progresif miyoklonik epilepsiler içindeki ağır seyreden kalıtsal bir hastalıktır. Epileptik nöbetler geç çocukluk döneminde ya da ergenlikte gözlemlenir.

Devamı

Kaliteli Bir Yaşam İçin, Kaliteli Uyku Şart!
Kaliteli Bir Yaşam İçin, Kaliteli Uyku Şart!

Her birey, sağlıklı ve verimli bir gün geçirebilmek için, farklı miktarlarda uykuya ihtiyaç duyar. Yani ideal uyku süresi diye bir kavram bulunmamaktadır.

Devamı

SMA Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
SMA Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kas kaybı ve zayıflığa neden olan, ender rastlanan bir hastalıktır. Vücuttaki pek çok kası tutar ve hareket kabiliyetine etki eder. Bu nedenle görüldüğü kişilerin yaşam kalitesini ciddi derecede düşürür.

Devamı