Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Demans Nedir?

Demans Nedir?

Demans; öğrenme, konuşma, düşünme gibi fonksiyonların bozulması durumudur. Demans kişinin sosyal hayatını büyük bir ölçüde etkilemektedir. Birçok türü mevcuttur. Demans sinsi bir şekilde ilerleyen hastalıktır. İlk evresinde yakın zamana karşı unutkanlık başlayabilir.

İlk evrede ortaya çıkan semptomlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kelime oluşturmada güçlük
  • Kullandığı kelimeleri tekrarlama
  • Planlı günleri ve planları işleri unutma
  • Yolları hatırlamakta zorluk

Orta evrelerde ise unutkanlıkta artışlar gözlemlenebilir. Kişi hayatında mutsuz davranışlar sergileyebilir, içine kapanır ve iletişimi azalır.

Demans Neden Ortaya Çıkar?

Beyinde hücreler zarar görürse o hücrelerin zarar görmesi sebebi ile beyindeki bölgelerde işlev bozulur. Demans hastalığı beyin hücrelerinin zarar görmesi ile ortaya çıkar. İletişim kurma, düşünme, konuşma gibi becerileri olumsuz etkiler.

Demans Türleri Nelerdir?

Alzheimer: Beyin fonksiyonlarının ilerleyici hasarı ile ilişkili bir hastalıktır. Bu hastalığı yaşayan kişilerde; bellek, dikkat, yön bulma gibi fonksiyonları ilerleyici şekilde bozukluklar görülür. Alzheimer, demans hastalığına en sık neden olan hastalıktır. Unutkanlık, isim bulma, yer hatırlama güçlüğü ile erken dönemde kendini belli eder.

Vasküler Demans: Alzheimerdan sonra en sık görülen demans türüdür. Birçok nedeni olmakla birlikte beyine kan sağlayan damarların zarar görmesinden kaynaklandığı bilinmektedir. En sık görülen belirtiler arasında; problem çözememe, yavaş düşünme, odaklanamama gösterilebilir.

Lewy Cisimcikli Demans: Bu demans türünde birkaç tane öne çıkan belirtiler vardır. Bu bulgular; kişilerde dalgalanma, görmede halüsinasyonlar, rem dalgalarında bozukluk şeklindedir.

Frontotemporal Demans: Bu hastalık kişinin beyninin ön ve temporal sinir uçlarının parçalanması sonucu oluşur.

Demans Hastalığının Görülme Sıklığı Nedir? Ne Sıklıkla Görülür?

WHO’nun yayınlamış olduğu verilere göre; dünyada 50 milyon kişide demans hastalığı görülmektedir. Demans sıklıkla karşılaşılan bir hastalık türüdür.

Demans Hastalığında Teşhis Nasıl Konur?

Demansa yönelik belirli testler bulunmamaktadır. Doktorunuz öncelikle detaylı klinik muayanesi uygulayacaktır. Ardından hastaya yönelik testler içeren sorular yapabilir. Buna ek olarak kan ve görüntüleme testleri istenebilir. Bu semptomlara benzer şikâyetleriniz var ise mutlaka alanında uzman bir hekime muayene olmalısınız. Kontrollerinizi yaptırmayı sakın aksatmayın.

Benzer Yazılar

Bell Paralizi Nedir?
Bell Paralizi Nedir?

Yüzde yer alan mimik kaslarına beyinden uyarılar gelir. Bu uyarıları getiren fasiyal sinir liflerinin birçok nedene bağlı hasar görmesine bağlı hareket kaybının gelişmesine yüz felci adı verilir. Aniden gelişebileceği gibi belli bir süre içinde evre evre olarak da meydana gelebilir.

Devamı

Lafora Hastalığı Nedir?
Lafora Hastalığı Nedir?

Lafora hastalığı; progresif miyoklonik epilepsiler içindeki ağır seyreden kalıtsal bir hastalıktır. Epileptik nöbetler geç çocukluk döneminde ya da ergenlikte gözlemlenir.

Devamı

Pik Hastalığı Nedir?
Pik Hastalığı Nedir?

Pik hastalığı yavaş seyretmekle beraber, geri dönüşü olmayan nadir bir bunama türüdür. Beynin belli bir bölgesini etkiler ve genellikle 40 ila 60 yaş arasındaki bireylerde meydana gelir.

Devamı

Gözünüzde Işık Çakması Varsa Dikkat!
Gözünüzde Işık Çakması Varsa Dikkat!

Gözünüzde Işık Çakması Varsa Dikkat!

Devamı

Küme Tipi Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Küme Tipi Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Küme tipi baş ağrısı, birkaç haftalık kümeler olarak hissedilir ve gece uykudan uyandıracak kadar şiddetlidir. Çoğu zaman tek yanlıdır ve göz çevresinde oyucu bir ağrı olur.

Devamı

Narkolepsi Nedir?
Narkolepsi Nedir?

Narkolepsi Nedir?

Devamı

Sıcak Havalar Beynimiz İçin Risk Faktörü!
Sıcak Havalar Beynimiz İçin Risk Faktörü!

Birçok hastalığa davetiye çıkaran sıcak havalar, beynimiz için daha da riskli.

Devamı

10 Soruda Migren
10 Soruda Migren

Birçok kişinin, migrenin tedavisinin olmadığını sanması nörologları hep şaşırtır. Oysa migren için basit ve ucuz tedavi seçenekleri vardır. Yani MİGRENİN TEDAVİSİ VARDIR!

Devamı

5 Soruda Alzheimer’ı Tanıyın!
5 Soruda Alzheimer’ı Tanıyın!

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Hakan Çavuş, Alzheimer ile ilgili soruları yanıtladı.

Devamı

Sol Kolda Uyuşma Neden Olur?
Sol Kolda Uyuşma Neden Olur?

Birçok sebep, kol uyuşmasına neden olabilir. En rastlanan sebeplerden bir tanesi, yanlış pozisyonda uyumaktır. Bunun gibi nedenlere bağlı duyulan kolda uyuşma, kısa sürede geçer.

Devamı