Demans Nedir?

Demans; öğrenme, konuşma, düşünme gibi fonksiyonların bozulması durumudur. Demans kişinin sosyal hayatını büyük bir ölçüde etkilemektedir. Birçok türü mevcuttur. Demans sinsi bir şekilde ilerleyen hastalıktır. İlk evresinde yakın zamana karşı unutkanlık başlayabilir.
İlk evrede ortaya çıkan semptomlar şu şekilde sıralanabilir:
Kelime oluşturmada güçlük
Kullandığı kelimeleri tekrarlama
Planlı günleri ve planları işleri unutma
Yolları hatırlamakta zorluk
Orta evrelerde ise unutkanlıkta artışlar gözlemlenebilir. Kişi hayatında mutsuz davranışlar sergileyebilir, içine kapanır ve iletişimi azalır.
Demans Neden Ortaya Çıkar?
Beyinde hücreler zarar görürse o hücrelerin zarar görmesi sebebi ile beyindeki bölgelerde işlev bozulur. Demans hastalığı beyin hücrelerinin zarar görmesi ile ortaya çıkar. İletişim kurma, düşünme, konuşma gibi becerileri olumsuz etkiler.
Demans Türleri Nelerdir?
Alzheimer: Beyin fonksiyonlarının ilerleyici hasarı ile ilişkili bir hastalıktır. Bu hastalığı yaşayan kişilerde; bellek, dikkat, yön bulma gibi fonksiyonları ilerleyici şekilde bozukluklar görülür. Alzheimer, demans hastalığına en sık neden olan hastalıktır. Unutkanlık, isim bulma, yer hatırlama güçlüğü ile erken dönemde kendini belli eder.
Vasküler Demans: Alzheimerdan sonra en sık görülen demans türüdür. Birçok nedeni olmakla birlikte beyine kan sağlayan damarların zarar görmesinden kaynaklandığı bilinmektedir. En sık görülen belirtiler arasında; problem çözememe, yavaş düşünme, odaklanamama gösterilebilir.
Lewy Cisimcikli Demans: Bu demans türünde birkaç tane öne çıkan belirtiler vardır. Bu bulgular; kişilerde dalgalanma, görmede halüsinasyonlar, rem dalgalarında bozukluk şeklindedir.
Frontotemporal Demans: Bu hastalık kişinin beyninin ön ve temporal sinir uçlarının parçalanması sonucu oluşur.
Demans Hastalığının Görülme Sıklığı Nedir? Ne Sıklıkla Görülür?
WHO’nun yayınlamış olduğu verilere göre; dünyada 50 milyon kişide demans hastalığı görülmektedir. Demans sıklıkla karşılaşılan bir hastalık türüdür.
Demans Hastalığında Teşhis Nasıl Konur?
Demansa yönelik belirli testler bulunmamaktadır. Doktorunuz öncelikle detaylı klinik muayanesi uygulayacaktır. Ardından hastaya yönelik testler içeren sorular yapabilir. Buna ek olarak kan ve görüntüleme testleri istenebilir. Bu semptomlara benzer şikâyetleriniz var ise mutlaka alanında uzman bir hekime muayene olmalısınız. Kontrollerinizi yaptırmayı sakın aksatmayın.
Benzer Yazılar
Yüz mimik kaslarının beyinden gelen uyaran fasiyal sinir lifinin birçok nedenden dolayı hasar görmesi ile yüzde oluşan hareket kaybına yüz felci denilmektedir.
Beyin tümörlerinde, doktora en sık başvuru sebebi baş ağrısıdır.
Kas kaybı ve zayıflığa neden olan, ender rastlanan bir hastalıktır. Vücuttaki pek çok kası tutar ve hareket kabiliyetine etki eder. Bu nedenle görüldüğü kişilerin yaşam kalitesini ciddi derecede düşürür.
MS hastalığı, merkezi sinir sisteminde yer alan birden çok dokunun hasar görmesinden
Otizm, günümüzde birçok çocuğu etkileyen, belirtilerinin yaşamın ilk üç yılındaki erken gelişim evresinde başladığı bilinen ve yaşam boyu devam eden nörogelişimsel bir bozukluktur.
Birçok hastalığa davetiye çıkaran sıcak havalar, beynimiz için daha da riskli.
Yorgunluk, kaslarda güçsüzlük, düzgün yürüyememe ve görme bozuklukları gibi belirtilerle MS ortaya çıkmaktadır.
Kişinin ısrarlı baş ağrıları olması, ileri tıbbi değerlendirme gerektirir.
Beyni sağlıklı ve genç tutabilmenin çeşitli yolları vardır. Peki, bu konuda neler yapabiliriz?