Multipl Skleroz (MS) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Multipl Skleroz (MS) Nedir? Kimlerde Görülür?
MS hastalığı, merkezi sinir sisteminde yer alan birden çok dokunun hasar görmesinden kaynaklanması sebebiyle Multipl (çoklu), hasar gören dokuların sertleşmesinden dolayı da Skleroz (sertleşme) olarak adlandırılmaktadır. Merkezi sinir sistemine bağlı olarak gerçekleşen bir hastalık olan MS'in belirtileri, genellikle 20-40 yaş arası ortaya çıkar ve kadınlarda yaklaşık 2 kat daha fazla görülür. Bu hastalığın sebepleri kesin olarak bilinmemekte fakat MS hastalığının, yüksek derecede bir tetiklenme sonucunda bağışıklık sisteminde vücudun kendi akson ve miyelin dokusuna zarar verdiği izlenmektedir. Bu tetiklemeye de kişinin yaşadığı coğrafya, genetik yatkınlıkla oluşan enfeksiyonlar ve iklim gibi çevresel faktörler de sebep olabilir. Aynı zamanda MS hastalığının ortaya çıkmasında ve hastalığın seyrini olumsuz etkilemesinde sigara, fazla tuz ve D vitamini eksikliği de etkilidir. Aşağıda sıralanan maddeler MS hastalığının belirtileri arasında yer alabilir. Belirtiler 24 saati geçecek şekilde devam ediyorsa bir nöroloji uzmanıyla mutlaka görüşülmesi gerekmektedir.
- Kollarda, yüzde ya da bacaklarda ağrı, uyuşma, karıncalanma. Kuvvet ve beceri kaybı...
- Kısmi görme kaybı, çift görme, bulanıklaşma, renklerin solması ve puslanma,
- Dengesizlik, baş dönmesi, peltek konuşma, yüzde şiddetli ağrı, yürümede bozulma, bir elde kasılma veya ağrı,
- İdrar boşaltma sorunu, idrar kaçırma, ve kabızlık,
- Dikkat bozuklukları ve yorgunluktur.
MS hastası olan kişilerin MS konusunda tecrübeli bir nöroloji uzmanı tarafından mutlaka düzenli olarak izlenmesi gerekmektedir. Çünkü hastalığın takibi, duruma göre tedavi yöntemleri açısından çok önemlidir. Bunun yanı sıra, stresten uzak, düzenli bir hayat, yüzme, yürüyüş, uyku, yoga gibi düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, doymuş yağlardan uzak durmak, sabah ve öğleden sonraki saatlerde güneşlenmek MS hastalığına yakalanmış kişilere önerilmektedir.
MS Bulaşıcı Mıdır? Kalıtsal Mıdır?
MS hastalığı bulaşıcı değildir ve kalıtsal olduğuna dair kesin bir delil yoktur. Ama bilimsel açıdan bakıldığında elbette ki oluşumunda genlerin az da olsa rolü olma ihtimali bulunmaktadır. Mesela ebeveynlerden biri MS hastası olan bir çocukta bu hastalığın görülme riski yüzde 1-2 civarındadır.
Benzer Yazılar
Beyin tümörlerinde, doktora en sık başvuru sebebi baş ağrısıdır.
Birçok kişinin, migrenin tedavisinin olmadığını sanması nörologları hep şaşırtır. Oysa migren için basit ve ucuz tedavi seçenekleri vardır. Yani MİGRENİN TEDAVİSİ VARDIR!
Yüzde yer alan mimik kaslarına beyinden uyarılar gelir. Bu uyarıları getiren fasiyal sinir liflerinin birçok nedene bağlı hasar görmesine bağlı hareket kaybının gelişmesine yüz felci adı verilir. Aniden gelişebileceği gibi belli bir süre içinde evre evre olarak da meydana gelebilir.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Hakan Çavuş, Alzheimer ile ilgili soruları yanıtladı.
Beyni sağlıklı ve genç tutabilmenin çeşitli yolları vardır. Peki, bu konuda neler yapabiliriz?
Lafora hastalığı; progresif miyoklonik epilepsiler içindeki ağır seyreden kalıtsal bir hastalıktır. Epileptik nöbetler geç çocukluk döneminde ya da ergenlikte gözlemlenir.
Her birey, sağlıklı ve verimli bir gün geçirebilmek için, farklı miktarlarda uykuya ihtiyaç duyar. Yani ideal uyku süresi diye bir kavram bulunmamaktadır.
İskelet kaslarında çeşitli seviyelerde zayıflamalara sebep olan hastalığa, myastenia gravis adı verilir. Bu hastalık kronik ve otoimmün bir sinir kas hastalığıdır. Sinir uyarılarını bilinçli bir şekilde kontrol ettiğimiz kaslara iletilmesindeki bir bozukluktan kaynaklanan myastenia gravis, doğuştan gelen ya da bulaşan bir hastalık değildir.