Multipl Skleroz (MS) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Multipl Skleroz (MS) Nedir? Kimlerde Görülür?
MS hastalığı, merkezi sinir sisteminde yer alan birden çok dokunun hasar görmesinden kaynaklanması sebebiyle Multipl (çoklu), hasar gören dokuların sertleşmesinden dolayı da Skleroz (sertleşme) olarak adlandırılmaktadır.
Merkezi sinir sistemine bağlı olarak gerçekleşen bir hastalık olan MS'in belirtileri, genellikle 20-40 yaş arası ortaya çıkar ve kadınlarda yaklaşık 2 kat daha fazla görülür.
Bu hastalığın sebepleri kesin olarak bilinmemekte fakat MS hastalığının, yüksek derecede bir tetiklenme sonucunda bağışıklık sisteminde vücudun kendi akson ve miyelin dokusuna zarar verdiği izlenmektedir.
Bu tetiklemeye de kişinin yaşadığı coğrafya, genetik yatkınlıkla oluşan enfeksiyonlar ve iklim gibi çevresel faktörler de sebep olabilir. Aynı zamanda MS hastalığının ortaya çıkmasında ve hastalığın seyrini olumsuz etkilemesinde sigara, fazla tuz ve D vitamini eksikliği de etkilidir.
Aşağıda sıralanan maddeler MS hastalığının belirtileri arasında yer alabilir. Belirtiler 24 saati geçecek şekilde devam ediyorsa bir nöroloji uzmanıyla mutlaka görüşülmesi gerekmektedir.
- Kollarda, yüzde ya da bacaklarda ağrı, uyuşma, karıncalanma. Kuvvet ve beceri kaybı...
- Kısmi görme kaybı, çift görme, bulanıklaşma, renklerin solması ve puslanma,
- Dengesizlik, baş dönmesi, peltek konuşma, yüzde şiddetli ağrı, yürümede bozulma, bir elde kasılma veya ağrı,
- İdrar boşaltma sorunu, idrar kaçırma, ve kabızlık,
- Dikkat bozuklukları ve yorgunluktur.
MS hastası olan kişilerin MS konusunda tecrübeli bir nöroloji uzmanı tarafından mutlaka düzenli olarak izlenmesi gerekmektedir. Çünkü hastalığın takibi, duruma göre tedavi yöntemleri açısından çok önemlidir. Bunun yanı sıra, stresten uzak, düzenli bir hayat, yüzme, yürüyüş, uyku, yoga gibi düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, doymuş yağlardan uzak durmak, sabah ve öğleden sonraki saatlerde güneşlenmek MS hastalığına yakalanmış kişilere önerilmektedir.
MS Bulaşıcı Mıdır? Kalıtsal Mıdır?
MS hastalığı bulaşıcı değildir ve kalıtsal olduğuna dair kesin bir delil yoktur. Ama bilimsel açıdan bakıldığında elbette ki oluşumunda genlerin az da olsa rolü olma ihtimali bulunmaktadır. Mesela ebeveynlerden biri MS hastası olan bir çocukta bu hastalığın görülme riski yüzde 1-2 civarındadır.
Benzer Yazılar
Nörolojik rehabilitasyon uygulamaları; çeşitli nörolojik rahatsızlıkları bulunan yetişkinler ve çocuklar için uygulanan tedavi yöntemlerini içerir.
İskelet kaslarında çeşitli seviyelerde zayıflamalara sebep olan hastalığa, myastenia gravis adı verilir. Bu hastalık kronik ve otoimmün bir sinir kas hastalığıdır. Sinir uyarılarını bilinçli bir şekilde kontrol ettiğimiz kaslara iletilmesindeki bir bozukluktan kaynaklanan myastenia gravis, doğuştan gelen ya da bulaşan bir hastalık değildir.
Birçok kişinin, migrenin tedavisinin olmadığını sanması nörologları hep şaşırtır. Oysa migren için basit ve ucuz tedavi seçenekleri vardır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tülay Alışkan Oral, migren ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Dikkat dağınıklığı şehir hayatının vazgeçilmez bir parçası oldu. Herkes unutkanlıktan yakınarak “alzheimer oldum!” endişesi ile nörologlara koşuyor.
Baş ağrılarının nedenini migren veya sinüzit olduğu birçok kişi tarafından düşünülmektedir
Uykuyu bilimsel açıdan tanımlamak çok zor. 1950’lere kadar birçok insan uykunun günlük hayatımızın eylemsiz bir parçası olduğunu zannederdi. Ama şimdi uyku sırasında beynimizin çok etkin olduğunu biliyoruz. Dahası uykunun beden ve ruh sağlığımızı etkiledi
Kaliteli bir uyku sağlıklı bir yaşam sürmek için olmazsa olmazlardandır.
Beyin tümörlerinde, doktora en sık başvuru sebebi baş ağrısıdır.
Küme tipi baş ağrısı, birkaç haftalık kümeler olarak hissedilir ve gece uykudan uyandıracak kadar şiddetlidir. Çoğu zaman tek yanlıdır ve göz çevresinde oyucu bir ağrı olur.