Astım Hastası Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Astım, akciğerde bronş adı verilen hava yollarını daraltarak kendini gösteren ve ataklar halinde gelen bir hastalıktır. Hava yollarında bulunan mikrobik olmayan bir iltihap sonucu, hava yolu duvarı şişer ve kalınlaşır. Böylece, havanın akciğerlere girip çıkması engellenir.
Astım başlangıcı hırıltıdan, hayatı tehdit edebilecek ani astım ataklarına kadar çok çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir. Genellikle gece veya sabaha karşı ortaya çıkar. Hastalar bu nöbetleri nefes açıcı spreyler yardımı ile atlatabilir. Astımlıların neredeyse 3/4’ünde alerjik nezle görülür. Bu bakımdan, hapşırma, burun akıntısı, burunda kaşıntı ve tıkanıklık ile geniz akıntısı gibi şikâyetler de astıma eşlik edebilmektedir. Egzama gibi alerjik deri hastalığı olan kişilerde ise, ciltte kabarıklık, kızarıklık, kaşıntı, sulanma, kabuklanma gibi şikâyetler bulunabilir.
Astımı ortadan kaldıracak bir tedavi olmasa da doktorunuzla beraber astımınızı kontrol altına alacak bir tedavi izleyebilir ve hayat kalitenizi arttırabilirsiniz.
Bazı Astım İlaçlarını Hamilelik Döneminde Kullanmak Tehlikeli Olabilir!
Astım ilk kez hamilelikte ortaya çıkabileceği gibi, gebelikle birlikte, önceden var olan astım daha da kötüleşebilir. İyi ve düzenli tedavi edilmemiş astım, anne ve bebek için ciddi sorunlar yaratabilir. Bunu önceden tahmin etmek mümkün değildir.
Alerji ilaçlarının bazıları hamilelik döneminde kullanılmaz. Bu dönemde hangi ilaçların nasıl kullanılacağına doktorun karar vermesi ve hastanın da buna uyması şarttır. Sprey şeklindeki ilaçların neredeyse hiç yan etkisi yoktur. İnhaler kortizon kullanıldığında, astım ataklarını gebelerde %55 oranında azaltırlar ve sistemik kortizon kullanmaya gerek kalmaz, bu nedenle orta-ağır astımlı gebelere düşük doz düzenli inhaler kortizon verilmelidir. Yine bazı güvenli antihistaminik ilaçlar kullanılabilir.
Tedavi planının yapılabilmesi için gebe veya gebelik düşünen astımlı hastanın, astımını takip eden hekimiyle iletişime geçmesi gereklidir. Hamilelik süresince düzenli olarak 4-6 haftada bir kontrollere gidilmelidir ve kontroller doğumdan sonra 3 aya kadar devam ettirilmelidir.
Benzer Yazılar
Düzenli bir şekilde bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen klimalar; gribal hastalıklardan, yüz felcine kadar pek çok hastalığın habercisi olabiliyor. Hemen hemen artık her evde ve tüm iş yerlerinde olan klimaların kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bu yazıda ele aldık.
Obstrüktif uyku apnesi sendromu (OSAS); üst solunum yollarının tıkanması ve hava akımının azalmasına bağlı olarak kendini gösteren bir hastalıktır.
Yapılan araştırmalar sonucunda; verem (tüberküloz) mikrobunu, Dünya nüfusunun dörtte birinin taşıdığı belirlenmiştir.
İnsan vücudunda üst ve alt solunum sistemindeki hücrelerin üzerinde siliya denilen tüyler bulunmaktadır.
Sigara, koroner kalp hastalıklarını hızlandıran en önemli faktörlerden bir tanesidir. Akciğerleri hemen etkilediğinden dolayı ameliyat sonrasında da ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Halk arasında Domuz gribi olarak bilinen influenza, virüslerinin etken olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. Vücutta ateş, halsizlik ve kas ağrıları nedeniyle hastaları günlük hayatlarını olumsuz yönde etkiler.
Okan Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, astım hastalığı hakkında doğru bilinen yanlışları açıkladı.