Akciğer Hastalıklarının Tanı ve Tedavisinde Bronkoskopi
Bronkoskopi nedir?
Solunum yollarının görülmesi ve çeşitli akciğer hastalıklarının teşhis edilmesi için yapılan bir uygulamadır. Hekim, akciğerlere ulaşmak için burun ya da ağızdan bronkoskop isimli aleti boğaz aşağıya doğru uzatır. Bronkoskop, esnek bir fiber optik malzemeden yapılmış olup, ışık kaynağına ve kameraya sahiptir. Hemen hemen her cihazın, hekimin belirtileri görüntülemesine destek olacak renkli video ile uyumu vardır.
Bronkoskopi neden yapılır?
Bronkoskop yardımıyla solunum sistemini bir araya getiren tüm yapılar incelenebilir. Bunlar; gırtlaklar, trakea, bronş ve bronşiyolleri kapsayan akciğerlerdir. Ayrıca, aşağıdaki durumlar için de bu uygulama istenebilmektedir:
- Akciğer hastalıkları
- Tümör çeşitleri
- Kronik öksürük varlığı
- Enfeksiyonlar
Ayrıca; enfeksiyon, tümör, daralmış bir akciğer bulgusu gösteren normalin dışında göğüs röntgeni ya da bilgisayarlı tomografi incelemesi var ise hekim bronkoskopi yapılmasını isteyebilir. Bu test, bazen de tedavi amaçlı kullanılabilir. Örneğin, ciğerlere ilaç verilebilir ya da hava yoluna kaçmış yabancı bir nesne çıkarılabilir.
Bronkoskopi nasıl yapılır?
Bronkoskopi esnasında; burun ve boğaza lokal anestezi sprey uygulaması yapılır. Gerekli görülür ise hastanın rahatlamasına destek olacak sakinleştirici ilaç da verilebilir. Oksijen, genelde bu uygulama sürecinde verilir. Genel anestezi ise çok nadiren gerekli olabilir. Hastanın rahatlamasını takiben; hekim, cihazı burun bölgesine yerleştirir. Burun ve boğazdan geçerek bronşlara ulaşılır.
Akciğerlerden doku örneği almak için bronkoskop adını verilen alete fırça ya da iğne takılabilir. Alınacak bu örnekler, var ise akciğer hastalıklarının teşhis edilmesinde ve hekime fikir sağlamasında oldukça önemlidir.
Hücrelerin toplanması için bronşiyal yıkama denen bir işlem de kullanılabilir. Bu, solunum yollarının yüzeyine tuzlu suyun püskürtülmesi ile gerçekleştirilir. Yüzeyden yıkanmış hücreler sonrasında alınır ve mikroskop yardımıyla değerlendirilir.
Hava yolları tıkanmış durumda ise açık kalabilmesi için stente ihtiyaç duyulabilir. Stent, cihaz ile birlikte bronşlara yerleştirilebilecek küçük bir tüptür. İnceleme tamamlandığında cihaz çıkarılır ve işlem sona erer. İşlem sonrasındaki 1,5 ila 3 saat kadar katı ya da sıvı herhangi bir şey tüketmekten kaçınılması gerekir. Ortalama 25 ila 30 dakika süren bronkoskopi sonrasında bir süre boyunca solunum ve kan basıncı gözlemlenir. Boğazda, birkaç gün sürebilen; geçici olarak ağrı, ses kısıklığı ya da hışırtılar olabilir. Bu durumlar geçicidir ve herhangi bir ilaç kullanımına gerek yoktur.
Benzer Yazılar
Düzenli bir şekilde bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen klimalar; gribal hastalıklardan, yüz felcine kadar pek çok hastalığın habercisi olabiliyor. Hemen hemen artık her evde ve tüm iş yerlerinde olan klimaların kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bu yazıda ele aldık.
Plörezi, akciğer zarında sıvı birikmesi anlamına gelir. Sağlıklı bir bireyin akciğerlerinin dış kısmında parietal plevra ve iç duvar kısmındaysa visseral plevra olmak üzere 2 farklı zar tabakası bulunur. Bu zarlar arasında bulunan kaygan sıvı, solunum yaparken akciğerlerin sorunsuz bir şekilde şişip sönmesini sağlar.
Astım, akciğerde bronş adı verilen hava yollarını daraltarak kendini gösteren ve ataklar halinde gelen bir hastalıktır.
İnsan vücudunda üst ve alt solunum sistemindeki hücrelerin üzerinde siliya denilen tüyler bulunmaktadır.
Trakeobronkomalazi (TBM), ana havayollarında meydana gelen bir solunum yolu hastalığıdır. Nefes ile aldığımız havayı, akciğerlerde oksijen-karbondioksit değişiminin sağlandığı “alveol” adıyla bilinen küçük keseciklere taşıyarak, genellikle kıkırdak yapısından meydana gelen borulara; trakea ve bronş denilmektedir.
Sigaranın içerisinde bulunan maddeler solunum yollarında iltihabi reaksiyonlara sebep olmaktadır. Bronşları tahriş etmekte ve enfeksiyon riskini arttırmaktadır
İlkbahar ayı yaklaştığında sık rastlanan sorunların başında alerji geliyor.
Sigara, koroner kalp hastalıklarını hızlandıran en önemli faktörlerden bir tanesidir. Akciğerleri hemen etkilediğinden dolayı ameliyat sonrasında da ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.