Gastrit Neden Oluşur?
Gastrit Neden Oluşur?
Gastrit mide iç duvarında oluşan bir inflamasyon halidir. Yani bu bölgedeki normal yapının herhangi bir etkene maruz kalarak zedelenmesi, tahriş olması halidir. Gastroskopi ile bakıldığında olduğundan daha kızarık, ödemli görülen mide duvarından biyopsi alındığında mikroskopik incelemeler sonucunda burada değişik derecede farklı hücresel olayların geliştiği bir yangısal sürecin olduğu görülür. Mide iç duvarı dış etmenlere açıktır. Temelde bu bölgeyi koruyan ve bu bölgeye zarar vermeye çalışan terazinin karşılıklı iki kefesindeki faktörlerden hangisi ağır basarsa sonuçta normal halin devamı ya da gastrit süreci oluşur. Fazla asid üretimi, gastrin hormonu, ağrı kesiciler, sigara, alkol stres, Helicobacter pylori denilen bakterinin varlığı gibi saldırgan fakörler ağır basarsa ya da mide mukus tabakası, kan dolaşımı, prostoglandinler gibi bazı maddelerin azlığı gibi koruyucu faktörlerde bir problem olursa gastrit hatta ülserler oluşabilir
Gastritin Belirtileri Nelerdir?
Çoğu insan hayatının bir döneminde az ya da çok mide şikayeti hisseder. Beslenme, stres, zararlı maddelere maruziyet gibi durumlarda; değişik süre ve şiddette mide bölgesinde yanma, ekşime, kaynama, kazınma, şişkinlik, geğirme, bulantı, kusma, ağrı şikayetleri hissedebilir. Bu şikayetler başta gastrit olmak üzere aynı zamanda başka mide-safra kesesi-pankreas-yemek borusu hastalıklarında da görülür.
Gastritin Tanısı Nasıl Konur?
Gastrit birinci basamak hekimlerinin iyi bir hikaye ve muayenesi sonrası rahatlıkla tanı koyabileceği bir durumdur. Hastayı iyi dinleyip bu duruma yol açan neden tahmin edilebilir. Tedavisi kolaydır. Önemli olan altta yatan ya da beraberinde eşlik eden daha önemli bir sorunun olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu yüzden kilo kaybı, inatçı kusmalar, yutma güçlüğü, ilaca cevapsızlık, demir eksikliği, kansızlık gibi durumlarda, anormal bir fizik muayene bulgusu varlığında mutlaka başta gastroskopi olmak üzere ileri tetkikler planlanmalı, hasta bir gastroenteroloji uzmanı tarafınca değerlendirilmelidir.
Mide Rahatsızlıklarından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Acıkmadan yememek, yemeği hızlı tüketmemek, yeterli çiğnemek önemlidir. Mevsiminde tüketilen her türlü sebze meyve, genel olarak poşete-kavanoza girmemiş, koruyucu gibi içermeyen gıdalar daha sağlıklıdır. Özellikle; yaş ilerledikçe, fazla kilosu olanlarda sofradan tam doymadan kalkmak önemlidir. İçerik olarak bir gıda ne kadar fazla kalori içeriyorsa mideyi terketme süresi o kadar uzun olur. Bu tip gıdaları daha az miktarda yemek gereklidir. Yatmadan önceki son 3 saat içinde bir şey yememek daha sağlıklıdır. Kızartma, yağlı gıdalar, bol soslu-kremalı gibi gıdalar, ateşte fazla kızarmış-kömürleşmiş gıdalar sağlıklı değildir.
Hangi Besinler Mideye Zarar Verir?
Fazla tüketilen kahve, gazlı içecekler, sigara, alkolün mideye zarar verir. Başta ağrı kesiciler, çoğu kan sulandırıcı ilaçlar olmak üzere birçok ilaç midemize zarar verebilir. Stres mide asid üretimini artırabilir. Soğan, sarımsak, baharat, salata gibi aslında zararlı olmayan bazı sağlıklı gıdalar da her insana değil bazı kişilere mide ile ilişkili rahatsızlıklar verebilir.
Benzer Yazılar
Salmonella, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren oldukça zararlı bir bakteridir.
Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi olarak açılan ERCP; karaciğer, safra kesesi, safra kanalı ve pankreas gibi alanlardaki sorunları tespit etmek ve tedaviye yön vermek için uygulanmaktadır. Radyolojik ve endoskopik bir işlemdir, Gastroenteroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Vücutta kesi açılmaz, sindirim boşlukları kullanılır.
18 yaşından büyük ve sfinkter gevşekliği 3 cm’nin altında olan hastalar için uygun bir tedavidir. Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan hastalar için de tercih edilebilir.
Hastalarda daha çok on gündür tuvalete çıkamıyorum kabız oldum düşüncesi gelir.
Ramazan ayında tutulan oruç sebebiyle beslenme alışkanlıkları 1 ay boyunca tamamen değişiyor. Saatler boyunca aç kalıp, zengin iftar sofralarında çeşitli yemekleri yemeye başlamak, mide-barsak hastalıklarının gelişimine yol açabiliyor.
Ülseratif kolit; sadece kalın bağırsağı tutan bir hastalıktır. Bağırsağın iç yüzeyinden başlıyor ve de rektum denilen alt kısımdan giden bir hastalık olarak bilinir. Bu rahatsızlık akut alevlenme periyotları ve ishal belirtileri arasında görülür. Kronik bir hastalıktır.
Gizlice gelişim gösteren hastalıklardan olan yemek borusu kanseri büyütülmeyen küçük görülen yutkunma zorluğu ile ön sinyallerini verebilir.
Kişiler arasında oldukça sık karşılaşılan rahatsızlıklardan birisi olan karın ağrısı; bademcik iltihabından, apandiste kadar pek çok önemli hastalığın belirtisi olabilir. Bu bölgede hissedilen ağrıların tümüne karın ağrısı diyor olsak da asıl ağrının kaynağı; bazen karnın içindeki, bazen de karnın dışındaki organlar olabilir.
Divertikülit; kolondan dışarı çıkan balon şeklinde olan keseciklere verilen isimdir. Genelde kalın barsak kasının zayıf alanlarında gelişir.
Polipler hücrelerin, normale oranla daha fazla arttığı kitlelerdir. Polipler, kalın bağırsakta en sık karşılan tümör çeşitleridir. Ancak vücudun diğer kısımlarında da görülebilmektedirler.