Bu Besinler Kabızlığa İyi Geliyor

Kabızlık Nedir?
Her insanın kendi normal dışkılama ritmi-sayısı vardır. Kişiler günde birkaç kez ya da birkaç günde bir kez düzenli şekilde dışkılama yapabilir ve bu o kişilerin normali olabilir. Kabızlığın bilimsel tanımı; haftada 2 gün ya da daha seyrek dışkılamadır. Bu şekilde dışkılama da sıklıkla beraberinde sert, zorlanarak, uzun süre oturarak, fazla ıkınma ihtiyacı göstererek dışkılamayı getirir. Beraberinde kanamanın olması şişkinliğin olması, karın ağrısı, tuvalet yaparken el desteğine ihtiyaç duyulması ve sık sık tuvalete gitme isteği gibi bazı belirtiler kabızlık nedenleri hakkında bizlere ön bilgi verebilir.
Kabızlık Oluşumu Neden Olur?
Kabızlığın nedenleri çok çeşitli olabilir. Ayrıntılı bir inceleme için uzman bir doktora başvurmalısınız. Kabızlık bazı kişilerde kişinin artık normal bir alışkanlığı haline gelmiş masum bir durumken, bazen de hafif ya da ciddi bir hastalığın bir belirtisi, eşlik edeni olabilir. Barsaklar beyin ve sinir sistemimiz başta olmak üzere vücudun diğer sistemleri ile yakın ilişkiler içeren, bu sistemlerdeki değişikliklerden kolayca etkilenebilen bir organımızdır. Bu yüzden kabızlık neden ve sonuçlarını araştırabilmek için sistemik bir muayene ve ayrıntılı bir inceleme, gerekirse ilave kan tetkiklerinden başlanarak bazen kolonoskopi, ilaçlı barsak filmleri çekilmesi gereken tetkikler yapmak gerekebilir.
Kabızlığa İyi Gelen Besin Var Mıdır? Varsa Bunlar Nelerdir?
Bağırsaklarımızın düzenli çalışabilmesi için özellikle yeterli miktarda su alımına dikkat edilmesi önemlidir. Beslenmenizde sebze meyve ve salataya yeterli ölçüde yer vermelisiniz. Lifli ve posalı gıdaların doğru tüketilmesi, zeytinyağı, incir-kayısı-erik kurusu/hoşafı, kepek yulaf ezmeleri gibi gıda takviyeleri önemlidir. Kabızlık giderici ilaçlardan mümkün olduğunca kaçınmak, gerektiği zaman doğru ilacı kullanmak önemlidir.
Benzer Yazılar
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, gündemde olan ıspanak zehirlenmeleriyle alakalı önemli açıklamalarda bulundu.
Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler için, ramazan ayında oruç tutmanın, genel sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini hepimiz biliyoruz. Ancak ramazan ayında zaman zaman, ihmal edilen bazı davranışlar sağlığımızı olumsuz etkileyebilmektedir.
11 ayın sultanı Ramazan geldi! 17 saat açlık sonrası beslenme düzenimiz elbette değişecek. Peki nasıl beslenmeliyiz?
Vardiyalı çalışmalarda vücut saati döngülerinde bir takım değişiklikler meydana gelmektedir.
Metabolizmayı canlandırmak bizim elimizde!
Hamilelik döneminde, vücudun ihtiyacının arttığı minerallerden birisi de kuşkusuz ki magnezyumdur!
Yılbaşı Gecesi ve Sabahına Beslenme Önerileri! Yeni Yıl Sabahı Tartıda Yüksek Rakamlar Görmek Sizi Endişelendirmesin!
Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
Uzun süre aç kalan mideyi sıcak veya ılık içimi ile rahatlatan tek besin çorbadır. Çorbanın yavaşça içilmesi; uzun süreli açlıkta oluşan, yemeği bir anda yeme isteğini de engeller.
Yazın sıcakların artmasıyla tüketilen besinlere biraz daha dikkat edilmesi gerekebiliyor.