Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Yutkunma Zorluğu Çekiyorsanız Dikkat

Yutkunma Zorluğu Çekiyorsanız Dikkat

Gizlice gelişim gösteren hastalıklardan olan yemek borusu kanseri büyütülmeyen küçük görülen yutkunma zorluğu ile ön sinyallerini verebilir. Dış etkenler bu hastalığın ortaya çıkmasında önemli fonksiyonlardır. Erken belirti vermediği gibi ileri ki zamanlarda fark edilmesini sebep olabiliyor. Bu yüzden en ufak belirtide uzman bir hekime başvurulması gerekir.

Yutkunma Güçlüğünün Temel Nedenleri

Yutmada yaşanan zorluğun çeşitli nedenleri var. Ağız boşluğu, mideyle yemek borusunun kesişme noktasındaki oluşan problemlerden kaynaklanabiliyor. Enfeksiyonlar veya bademciklerin şişmesi de buna neden olan faktörler arasında görülebiliyor. Yutkunmada zorlanıyor ve boğazınızda kızarıklık, şişlik, ateş belirtileri, bakteriyel enfeksiyonlarınız var ise yutkunma zorluğuna neden olabilir.

Boğaza yabancı bir cisim temas etmişse veya boğazınızda bir yumru hissi varsa bu stres ve bunalımın etkisi olabilir.

Ağzımıza aldığımız bir yudum su ya da lokmanın mideye kadar gidebilmesi oldukça karmaşık, dinamik bir süreçtir. Dil, damak, dişler, dudak, gırtlak, yemek borusu, beyin ve yemek borusu/ağzımıza giden sinirin hepsi bu süreçte aktif rol alır. Bu parametrelerden bir ya da birkaçında normal dışı bir durumda yutma güçlüğü oluşur.

Reflü Yutma Güçlüğü Yapar Mı?

Evet, mide içeriğinin sürekli, fazla miktarda yemek borusuna geri kaçması, bu sürecin tedavisiz ilerlemesi sonucu hasar oluşabilir. Hasar ciddi ise ülser, ülserler iyileşirken çekinti, darlıklara neden olabilir. Bu durumda da özellikle katı gıdalara karşı yutma güçlüğüne sebep olabilir.

Psikolojik Olabilir Mi?

“Ne kadar uğraşsam da yutamıyorum, içim sıkılıyor, hap yutamıyorum” gibi şikayetleri olan hastalarda psikolojik olabilir. Ama bu tanıyı koymak için hastanın hikayesi dinlenilmeli, tetkik edilmeli, bunun sonrasında karar verilmelidir.

Yutma Güçlüğüm Var, Hangi Doktora Başvurmalıyım?

Bunun için öncelikle Gastroenteroloji bölümüne başvurmanız uygun olacaktır. Tanı için gastroskopi, ilaçlı yutma filmi, manometre denilen yemek borusunun kasılma  gevşeme fonksiyonlarını ölçen yöntemler kullanılır. Tetkik seçimi hastanın özelliklerine göre karar verilir.

Yutma Güçlüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uygulanacak tedavi hastalığın nedenine göre değişir.

Benzer Yazılar

Karın Zarı Kanseri Kimlerde Görülür?
Karın Zarı Kanseri Kimlerde Görülür?

Karın içi organları kaplamış ince tabaklı karın zarının; kötü huylu tümör hücreleri tarafından tutulmuş olmasına karın zarı kanseri adı verilir.

Devamı

Yemek Borusu Kanserinden Cerrahi Yöntem İle Kurtulmak Mümkün!
Yemek Borusu Kanserinden Cerrahi Yöntem İle Kurtulmak Mümkün!

Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri boğazımızdan mideye kadar giden yemek borusunda

Devamı

Anti Reflü Mukozektomi Nedir?
Anti Reflü Mukozektomi Nedir?

Anti Reflü Mukozektomi Nedir?

Devamı

Divertikülit Hastalığı Nedir?
Divertikülit Hastalığı Nedir?

Divertikülit; kolondan dışarı çıkan balon şeklinde olan keseciklere verilen isimdir. Genelde kalın barsak kasının zayıf alanlarında gelişir.

Devamı

Salmonella Nedir?
Salmonella Nedir?

Salmonella, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren oldukça zararlı bir bakteridir.

Devamı

Kötü Beslenme Alışkanlıkları Reflü Sebebi
Kötü Beslenme Alışkanlıkları Reflü Sebebi

Mide reflüsü olarak bilinen gastro-özefageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ile oluşur. Mide içeriği, belirgin derecede asittir. Aynı zamanda, mide içeriğinde hemen her zaman safra ve pankreas sıvıları da bulunur.

Devamı

Bağırsak Polipleri Nedir?
Bağırsak Polipleri Nedir?

Polipler hücrelerin, normale oranla daha fazla arttığı kitlelerdir. Polipler, kalın bağırsakta en sık karşılan tümör çeşitleridir. Ancak vücudun diğer kısımlarında da görülebilmektedirler.

Devamı

Gastroskopi Nedir?
Gastroskopi Nedir?

Son yıllarda yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik mide ve bağırsaklarda olumsuz etkilere neden oluyor. Sindirim sistemi tanı ve tedavisinde kullanılan, ucunda kamera bulunan bir cihazla organların incelenmesine endoskopi denilirken,

Devamı

Endoskopik Reflü Tedavisi
Endoskopik Reflü Tedavisi

18 yaşından büyük ve sfinkter gevşekliği 3 cm’nin altında olan hastalar için uygun bir tedavidir. Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan hastalar için de tercih edilebilir.

Devamı

ERCP Nedir? Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?
ERCP Nedir? Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?

Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi olarak açılan ERCP; karaciğer, safra kesesi, safra kanalı ve pankreas gibi alanlardaki sorunları tespit etmek ve tedaviye yön vermek için uygulanmaktadır. Radyolojik ve endoskopik bir işlemdir, Gastroenteroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Vücutta kesi açılmaz, sindirim boşlukları kullanılır.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız