Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Bağırsak Polipleri Nedir?

Bağırsak Polipleri Nedir?

Bağırsak polipleri nedir?

Polipler hücrelerin, normale oranla daha fazla arttığı kitlelerdir. Polipler, kalın bağırsakta en sık karşılan tümör çeşitleridir. Ancak vücudun diğer kısımlarında da görülebilmektedirler. Kalın bağırsak polipleri, bağırsağın iç yüzeyindeki anormal büyüyen kitlelerdir. Genellikle iyi huylu olmalarına rağmen, bazı durumlarda kansere neden olabilmektedirler.

Kalın bağırsak polipleri kimlerde görülür?

Kalın bağırsak polipleri herkeste ve her yaşta görülebilir. Ancak çoğunlukla, 40 yaşın üzerindeki kişilerde daha sık görülmektedir. 40 yaşından sonra ise risk, her on yılda ikiye katlanmaktadır.

Kalın bağırsak poliplerinde risk faktörleri nelerdir?

Kalın bağırsak poliplerinde risk, 40 yaşından sonra başladığı için bu yaş grubu risklidir. Aile öyküsünde; kalın bağırsak polibi veya kalın bağırsak kanseri hikayesi olanlar riskli gruptadır. İltihabi bağırsak hastalıkları, kalın bağırsak polipleri için risk oluşturabilmektedirler. Sigara ve alkol kullanan kişilerde ve de stresli kişilerde polip görülme riski fazladır.

Belirtileri nelerdir?

Kalın bağırsak polipleri çoğu zaman belirti vermezler. Hastaların bazılarında; ishal, karın ağrısı ve kansızlık (demir eksikliği) şikayetleri görülebilmektedir. Polipler genellikle tesadüfen yapılan; dışkıda kan tetkiki, kolonoskopi, sanal kolonoskopi, kapsül endoskopisi veya bağırsak röntgeninde tespit edilirler.

Polipler her zaman kansere neden olur mu?

Polipler çoğunlukla iyi huylu olsalar bile, kanser ile ilişkiler genellikle vardır. Kalın bağırsak kanserlerinin yüzde 90’dan çoğu polipler ile başlar. Ancak her polip kanserdir diyemeyiz. Polipi öncü bir hastalık olarak kabul edip, bu sürecin alanında uzman bir hekim tarafından, düzenli olarak kontrol edilmesi en sağlıklısıdır.

Bağırsak poliplerinin tedavisi nedir?

Polip tedavisinde erken tanı oldukça önemlidir. Bağırsak poliplerinin tedavisine; fiziki muayene, patolojik sonuçlar ve görüntüleme işlemlerinden sonra, tedavi sürecine doktor karar vermektedir. Her hastanın hikayesine, yaşına ve hastalığının seyrine, poliplerin iyi veya kötü huylu oluşuna göre tedavi süreci değişebilmektedir. Genellikle iyi huylu olan ve kansere dönüşme ihtimali olmayan polipler, herhangi bir probleme sebep olmuyorlarsa alınmaları gerekmeyebilir. Ancak doktor değerlendirmeleri sonucunda poliplerin alınması gerektiğini düşünüyorsa, derhal alınmalıdırlar. Kalın bağırsak polipleri, kanserleşme ihtimali olan kitleler oldukları için mutlaka düzenli olarak kontrol ettirilmelidirler.

Benzer Yazılar

Yemek Borusu Kanserinden Cerrahi Yöntem İle Kurtulmak Mümkün!
Yemek Borusu Kanserinden Cerrahi Yöntem İle Kurtulmak Mümkün!

Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri boğazımızdan mideye kadar giden yemek borusunda

Devamı

Ülseratif Kolit Tedavisi
Ülseratif Kolit Tedavisi

Ülseratif kolit; sadece kalın bağırsağı tutan bir hastalıktır. Bağırsağın iç yüzeyinden başlıyor ve de rektum denilen alt kısımdan giden bir hastalık olarak bilinir. Bu rahatsızlık akut alevlenme periyotları ve ishal belirtileri arasında görülür. Kronik bir hastalıktır.

Devamı

Gastrit Neden Oluşur?
Gastrit Neden Oluşur?

Beslenme alışkanlığı, gastritin ortaya çıkmasında önemli rol oynayan bir faktördür. Düzensiz ve kötü beslenme, sigara ve alkol tüketimi, mideyi tahriş ederek gastrite sebep olabilecek başlıca sebeplerdendir.

Devamı

ERCP Nedir? Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?
ERCP Nedir? Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?

Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi olarak açılan ERCP; karaciğer, safra kesesi, safra kanalı ve pankreas gibi alanlardaki sorunları tespit etmek ve tedaviye yön vermek için uygulanmaktadır. Radyolojik ve endoskopik bir işlemdir, Gastroenteroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Vücutta kesi açılmaz, sindirim boşlukları kullanılır.

Devamı

Ramazan Ayında Aç Kalmanız Kilo Almayacağınız Anlamına Gelmiyor!
Ramazan Ayında Aç Kalmanız Kilo Almayacağınız Anlamına Gelmiyor!

Ramazan ayında tutulan oruç sebebiyle beslenme alışkanlıkları 1 ay boyunca tamamen değişiyor. Saatler boyunca aç kalıp, zengin iftar sofralarında çeşitli yemekleri yemeye başlamak, mide-barsak hastalıklarının gelişimine yol açabiliyor.

Devamı

Crohn Hastalığı: Zor ve İnatçı Bir Hastalık
Crohn Hastalığı: Zor ve İnatçı Bir Hastalık

Sindirim sistemi; ağızdan başlar ve makata kadar devam eder.

Devamı

Anti Reflü Mukozektomi Nedir?
Anti Reflü Mukozektomi Nedir?

Anti Reflü Mukozektomi Nedir?

Devamı

Gastrointestinal Sistem Cerrahisi
Gastrointestinal Sistem Cerrahisi

Vücudun; çiğneme, sindirim, emilim ve boşaltım görevlerinin yapıldığı ve ağızdan anüse kadar kapsadığı bölüme gastrointestinal sistem cerrahisi adı verilmektedir.

Devamı

Bu Besinler Kabızlığa İyi Geliyor
Bu Besinler Kabızlığa İyi Geliyor

Hastalarda daha çok on gündür tuvalete çıkamıyorum kabız oldum düşüncesi gelir.

Devamı

Endoskopik Reflü Tedavisi
Endoskopik Reflü Tedavisi

18 yaşından büyük ve sfinkter gevşekliği 3 cm’nin altında olan hastalar için uygun bir tedavidir. Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan hastalar için de tercih edilebilir.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız