Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Sezaryen Doğum İle Obezite Arasında Bir İlişki Var Mı?

Sezaryen Doğum İle Obezite Arasında Bir İlişki Var Mı?

Günümüzde görülen pek çok hastalığın sebebi obezitedir. Yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları ve genetik faktörler obezitenin ortaya çıkmasında önemli rol oynarlar. Genelde erişkin yaş problemi olarak bilinen obezitenin çocukluk çağında görülme oranı son 20 yılda 2 kat artış göstermiş olup bu durum araştırmacıların odak noktası haline gelmiştir.

“Obez çocukların tıbbi geçmişi incelenmiş, doğum şekillerinin obezite ile ilgilisi olabileceği fikri doğmuştur. En son ABD ‘de yapılan bir çalışma sezaryen doğumun vajinal doğuma göre obeziteyi 2 kat artırdığını bildirmiştir. Daha önce İngiltere ve Çin’de yapılan bazı çalışmalarda obezite açısından incelendiğinde sezaryen ve vajinal doğum arasında yüzde 20 - 50 civarı artış olduğu bildirilirken, Avustralya ve Japonya’da yapılan çalışmalar doğum şeklinin obeziteyi etkilemediğini bildirmişlerdir” diyen Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökçenur Gönenç, açıkladı.

Obezite-Sezaryen Doğum İlişkisi Net Değil!

Sezaryen, bir doğum tercihinden ziyade anne ve/veya bebek için hayat kurtaran bir operasyon olduğunda uygulanmaktadır. Son yıllarda Dünya ile paralel olarak ülkemizde de sezaryen oranlarında artış görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü sezaryen oranının yüzde 15 olması gerektiğini vurgularken Hollanda ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinde yüzde 20-30, ABD’de yüzde 30, Çin’de yüzde 50 civarındadır. Sezaryen ile doğum yapan gebelere bakıldığında çoğunun diyabet, hipertansiyon, iri bebeğe sahip olma gibi ek durumları mevcuttur. Bu nedenle çalışmalarda sezaryen doğuma atfedilen çocukluk çağı obezitesinin bu faktörlerden etkilenip etkilenmediği net olarak bilinmemektedir. Çalışmalardaki hasta sayısının yetersizliği çalışmayı yapanlarca vurgulanmış, durumun netleşmesi için daha fazla hasta sayısı ile yeni çalışmalar yapılmasının uygun olacağı bildirilmiştir.

“Yalnızca Tıbbi Bir Problem Olduğunda Sezaryen Doğum Uygulanmalıdır”

Sezaryen ile doğan bebekler, anneye ait vajen ve bağırsak florası ile tanışmamaktadır. Bu bebekler vajinal yolla doğan bebekler ile karşılaştırıldıklarında bağırsaklarında “Bifidobacteria” ve “Bacteroides” türleri gibi koruyucu mikroorganizmaların daha az sayıda olduğu tespit edilmiştir. Bu mikroorganizmalar, bağışıklık üzerine önemli rol oynamakta ve eksiklikleri bazı kronik hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Bu kronik hastalıklardan birinin obezite olabileceği araştırmaların temelini oluşturmaktadır. Ayrıca, epidemiyolojik çalışmalarda sezaryen ile doğan bebeklerde leptin seviyesinin daha düşük olduğu, bunun emmeyi etkileyebileceği ve ileri dönem obezitesi üzerine etkisi olabileceği de bildirilmiştir. Takiplerde bir problem tespit edilmeyen gebelerde vajinal doğumun teşvik edilmesi, tıbbi bir problem durumunda sezaryen doğumun uygulanması gerekliliği değişmemesi gereken bir gerçektir.

Benzer Yazılar

Emzirme Döneminde Doğum Kontrolü Nasıl Olmalıdır?
Emzirme Döneminde Doğum Kontrolü Nasıl Olmalıdır?

Bebeğiniz ile daha çok ilgilenebilmeniz ve vücuduzu dinlendirebilmeniz için gebelikten sonra tekrardan hamile kalmak uzmanlar tarafından en az 2 sene önerilmez.

Devamı

Yumurtalık Kisti Nedir?
Yumurtalık Kisti Nedir?

Yumurtalık kistleri birçok kadında karşılaşılabilen bir durumdur.

Devamı

Rectovajinal Ve Servikovajinal Fistül Nedir? Kimlere Uygulanır?
Rectovajinal Ve Servikovajinal Fistül Nedir? Kimlere Uygulanır?

Birçok farklı neden bulunmakla birlikte en sık karşılaşılan durum doğumsaldır.

Devamı

NST (Nonstress Testi) Nedir?
NST (Nonstress Testi) Nedir?

Gebelik takibinde çok sık kullanılan bir testtir. Bebeğin anne karnındaki iyilik halini değerlendirmede kullanılan teste nonstress test denir.

Devamı

Menopoz Nedir?
Menopoz Nedir?

Menopoz kadınların genelinde görülen bir süreçtir. Bazı kadınlar bu döneme daha erken girseler de bazıları daha geç girebiliyor.

Devamı

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?
Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinada kaşıntı problemi birçok kadında görülen yaygın bir jinekolojik şikâyettir.

Devamı

Adet Görememe ve Adet Düzensizliğinin Pek Çok Nedeni Var!
Adet Görememe ve Adet Düzensizliğinin Pek Çok Nedeni Var!

Kadın bireylerde ilk adet kanaması, genellikle 12 yaşında görülür. Menstrüasyon döneminde, uterus kendisini yeniler ve vajinadan dışarıya atar. Ortalama 2 ila 4 gün devam eden bu süreç, iç yüzeyi hamilelik için hazırlar.

Devamı

Kızlık Zarı Dikimi
Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı dikimi, bekaretini kaybetmiş kadınların tekrar ilişkiye girdiklerinde kanama olması açısından yapılan bir ameliyattır.

Devamı

Kısırlığa Yol Açan Nedenler
Kısırlığa Yol Açan Nedenler

Bir sene boyunca korunmadan cinsel ilişkiye girilmesine rağmen çocuk sahibi olamama durumuna kısırlık denilmektedir.

Devamı

Polikistik Over Sendromu Nedir?
Polikistik Over Sendromu Nedir?

Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistlerin oluşumlarıyla meydana gelen polikistik over, adet düzensizliği ile birlikte kendisini gösterir. Ayrıca kilo artışı, tüylenme ve sivilce gibi birçok şikayete de neden olur.

Devamı