Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Adet Görememe ve Adet Düzensizliğinin Pek Çok Nedeni Var!

Adet Görememe ve Adet Düzensizliğinin Pek Çok Nedeni Var!

Amenore nedir?

Kadın bireylerde ilk adet kanaması, genellikle 12 yaşında görülür. Menstrüasyon döneminde, uterus kendisini yeniler ve vajinadan dışarıya atar. Ortalama 2 ila 4 gün devam eden bu süreç, iç yüzeyi hamilelik için hazırlar. Eğer, gebelik oluşmaz ise tekrar menstrüasyon dönemine girilir ve döngü devam eder. Bu durum, gelişecek doğurganlık süresi boyunca devam eder. Menopoz dönemi ile birlikte uterusun hazırlığı da sona erer ve menstrüasyon tamamen biter. Bu bahsettiğimiz kanamaların hiç olmaması veya kesilmesi durumuna amenore ismini vermekteyiz.

Primer amenore nedir?

15 yaşına gelen kızların %98’i adet kanamasını yaşamış olur. Eğer, bu yaşa gelip de menstüasyon dönemi başlamamış olur ise primer amenore şüphesi ile doktora başvurulmalıdır. Doğumsal anomaliler, bazı hormon bozuklukları, üreme organlarının tam olarak gelişememesi, kromozomal anormallikler primer amenorenin nedenleri olabilir.

Primer amenore nedenleri nelerdir?

Primer amenorenin kompartımanlarına göre, nedenleri de değişkenlik gösterebilir. Genellikle; kalorisi düşük diyet programları, tiroit hastalıkları, hipofiz bezi hastalıkları, ağır spor ve egzersiz aktiviteleri bu nedenler arasındır. Kompartımanlarına göre nedenlerini şöyle açıklayabiliriz:

  • Kompartıman, rahim ve vajina: Gelişim bozuklukları neticesinde gelişir. Over fonksiyonu normal görünse de uterus, tüpler ve vajenin üst kısmı yoktur. Tanı için ultrason, MR, laparoskopik ve vajinoskopik yöntemler kullanılabilir.
  • Kompartıman, yumurtalıklar: 46 yerine, 45 kromozom var olması olarak bilinen Turner sendromu, primer amenorenin en sık görülen nedenidir. Kalıtımsal veya edinsel olabilir.
  • Kompartıman, hipofiz: Kafatasında yer alan hipofiz bezinin; travmaya bağlı, tümör veya cerrahi operasyon sonrasında gelişen hasarlar primer amenore nedenlerindedir.
  • Kompartıman, hipotalamus: Tam GnRH eksikliği bulunan kişilerde sekonder seks karakter gelişimi yoktur. Kısmi eksikliği söz konusuysa eğer, farklı düzeylerde sekonder seks karakter gelişimi bulunabilir. Anoreksiya nervozanın neden olduğu; kilo alma korkusu, normal kilonun kişiye fazla görünmesi, yiyecekleri aşırı sınırlayarak beslenmek önemli nedenlerdir. Bunların yanı sıra; immün yetmezlik ve kronik rahatsızlıklar, bu kompartımanı oluşturur.

Sekonder amenore nedir?

Düzenli bir şekilde adet kanaması olan kadınlarda tüm kompartımanlar normal işler. Beyindeki hipotalamus ve hipofiz; hormonal salgılar ile yumurtalıkları uyarır. Böylece; overlerın östrojen ve progesteron salgılanması sağlanır. Salgılanan bu hormonlarde yer alan endometrium, uterusun iç yüzeyini uyarır ve menstrüasyon başlamış olur. İşleyişin bu şekilde olmasına düzenli menstrüasyon diyoruz. Gebelik, menopoz ve emzirme süreçleri dışındaki, 3 ay üst üste menstrüasyon yaşanmamasını ise sekonder amenore olarak adlandırıyoruz.

Sekonder amenore nedenleri nelerdir?

Çoğu zaman en büyük nedeni, hamileliktir. Bazı durumlarda ise kortizon kullanımının, depresyonun, kemoterapi seanslarının ve doğum kontrol haplarının etkisi olabilir. En sık rastladığımız sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hormon bozuklukları
  • Kanser ve tedavi süreci
  • Tiroit rahatsızlıkları
  • Bulimia nervoza
  • Anoreksiya
  • Kistik fibrozis
  • Hipofiz bezi rahatsızlıkları ve bu bölgede gelişen spor
  • Sağlıksız beslenme
  • Psikolojik kaygılar ve depresyon
  • Birden fazla kilo alma ya da kilo verme
  • Polikistik over sendromu
  • Cushing sendromu
  • Uterusta meydana gelen hasarlar

Benzer Yazılar

Yumurta Dondurma İşlemi Nedir?
Yumurta Dondurma İşlemi Nedir?

Kadınların yumurtalıklarından ultrasonografinin desteğiyle toplanan yumurtaların veya kadın üreme hücrelerinin laboratuvarda “kriyoprotektan” olarak isimlendirilen maddeler ile etkileşiminin ardından yavaş ya da hızlı dondurma işlemi görerek -196 derecede saklanması sürecini ifade eder

Devamı

Şiddetli Regl Sancıları Farklı Hastalıkların Habercisi Olabilir!
Şiddetli Regl Sancıları Farklı Hastalıkların Habercisi Olabilir!

Adet ağrısı, kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilen şiddetli bir ağrıdır.

Devamı

Gebelikte Oruca Dikkat!
Gebelikte Oruca Dikkat!

Ramazan ayı ruhen ve bedenen arınma ayı olmakla birlikte yaz aylarında nefsin tutulması gereken süre 17 saatten fazladır. Bu süreye adaptasyon ilk günlerde gebe olmayan insanlar için dahi kolay olmazken gebelerin bu kadar uzun süre yemek yemeden, su içme

Devamı

Rectovajinal Ve Servikovajinal Fistül Nedir? Kimlere Uygulanır?
Rectovajinal Ve Servikovajinal Fistül Nedir? Kimlere Uygulanır?

Birçok farklı neden bulunmakla birlikte en sık karşılaşılan durum doğumsaldır.

Devamı

Kızlık Zarı Dikimi
Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı dikimi, bekaretini kaybetmiş kadınların tekrar ilişkiye girdiklerinde kanama olması açısından yapılan bir ameliyattır.

Devamı

Hamilelik Cinsel İsteği Nasıl Etkiler?
Hamilelik Cinsel İsteği Nasıl Etkiler?

Hamilelik döneminde kadınlar cinsel isteklerinin değiştiğini söylemektedir. Bazı kadınlar cinsel isteklerinin arttığını bazı kadınlar ise bu durumun aksine azaldığını söylemektedir. Cinsel isteğin değişmesi kadınların hamilelik döneminde değişen hormonların, duyguların farklılaşması ile farklılaşmaktadır.

Devamı

Vajina Estetiğinde Bunlara Dikkat
Vajina Estetiğinde Bunlara Dikkat

Son dönemlerde estetik furyasında çeşitli uygulamalar artarken göze çarpan bir diğer estetik çeşidi de vajina estetiği oluyor.

Devamı

Servisit Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Servisit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Servisit, rahim ağzında görülen yara olup, sıklıkla karşılaşılan jinekolojik problemlerden bir tanesidir. Kadınların yarısı yaşamının bir döneminde bu hastalığı mutlaka yaşar. Kaç yaşında olursa olsun, cinsel hayatı aktif olan her kadın, servisite potansiyel adaydır.

Devamı

Cinsel Tiksinti Bozukluğu Nedir?
Cinsel Tiksinti Bozukluğu Nedir?

Cinsel Tiksinti Bozukluğu Nedir?

Devamı

Vajinal Yanma Neden Olur?
Vajinal Yanma Neden Olur?

Vajinal Yanma Neden Olur?

Devamı