Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik over sendromu nedir?

Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistlerin oluşumlarıyla meydana gelen polikistik over, adet düzensizliği ile birlikte kendisini gösterir. Ayrıca kilo artışı, tüylenme ve sivilce gibi birçok şikayete de neden olur. Bu kistlerin yumurtlama düzenini bozması, çocuk sahibi olamama sorununu da beraberinde getirebilir. Dış görünüşü bozarak yaşam standartlarını ve dış görünümü olumsuz etkileyen bu hastalık, psikolojik sorunlara da yol açar. Hem sorunun kendisi hem de neden olduğu psikolojik kaygılar için mutlaka uzman desteği alınması gerekir. Eğer polikistik sendromu uzun süre boyunca tedavi edilmezse karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, kısırlık, depresyon, hipertansiyon ve uyku apnesi gibi önemli pek çok daha soruna neden olabilir.

Polikistik over sendromunun belirtileri nelerdir?

İlk evrede çoğunlukla belirti vermeyen, zaman geçtikçe çeşitli semptomlarla kendini gösteren bu rahatsızlığın belirtileri kişiye bağlı değişiyor olsa da başlıca belirtiler şöyle sıralanabilir:

  • Adet düzensizliği
  • Vücudun çeşitli bölgelerinde tüylenme
  • 2 adet döngüsü arasında meydana gelen kanamalar
  • Kilo alma
  • Çocuk sahibi olamama
  • Yüz ve sırtta oluşan sivilceler
  • Seste kalınlaşma
  • Göğüs bölgesinde hassasiyet, büyüme ve küçülme
  • Saç dökülmesi
  • Ciltte lekelenme

Bu belirtiler polikistik over sendromunun en sık gözlemlenen belirtileridir. En yaygın semptom ise adet düzensizliğidir. Özellikle 13-19 yaş arası genç kızlarda ilk adet itibariyle birkaç döngüden sonra adet olamama, aşırı tüylenme ve sivilcelenme şeklinde kendini gösterir. Fakat, ilerleyen zamanlarda da ortaya çıkabilir.

Polistik over sendromunun tanısı nasıl konur?

Klinik bulgular, radyografik incelemeler ve hastanın hikayesi değerlendirildikten sonra tanı konmaktadır. Pelvik ya da vajinal US eşliğinde yumurtalıklar ve rahim detaylı bir taramadan geçirilir. Adetin 3. gününde yapılan kan testleri ile hormon seviyeleri ölçülür ve bu testler tanının konmasını kesinleştirir. Bu hastalığa sahip kişilerde özellikle yumurtlama döngüsünü düzenleyen FSH ve LH hormon seviyelerin olması gerekenin dışında olduğu, östrojen hormonunun düşük, erkeklik hormonunun normal seviyeden daha yüksek olduğu gözlemlenir. Yumurtlamayı sağlayan hormon değerinin, yumurtayı büyüten hormon seviyesine oranının 3 ve üstünde olduğu hallerde de hastada polikistik over sendromu olduğu söylenebilir. Tanı ve takipte US oldukça önemlidir.

Polikistik over sendromunun tedavisi nasıl yapılır?

Polikistik over sendromunda tedavi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanı ile Kadın Hastalıkları ve Doğum doktoru tarafından kişiye özgü şekilde planlanmaktadır. Öncelikli olarak kan dolaşımında normalin üstünde seyreden erkeklik hormonu değerinin düşürülmesine yönelik antiandrojen ilaç tedavisinden faydalanılabilir. Beslenme ve Diyet uzmanı tarafından hazırlanacak polikistik over sendromu diyeti ile kişinin ideal kilosuna düşmesi de sağlanarak insülin direnci azaltılır. Bu, hastalığın gidişatını iyileştirmede en önemli aşamalardan bir tanesidir.

Adet döngüsünün düzeni ve hastalığın neden olduğu tüylenme ve akne sorunları için doğum kontrol hapları reçete edilmektedir. Bu tedavi, ayrıca rahmin iç tabakası olan endometriumun kalınlaşmasına ve bu yüzden gelişebilecek farklı diğer hastalıkların engellenmesine de yardımcı olur. Saç dökülmesi ve bununla ilişkili şikayetler için ise gerekli görülmesi durumunda vitamin ve mineral takviyeleri verilebilir.

Benzer Yazılar

Vajinismus Sadece Kadının Değil Çiftlerin Problemi!
Vajinismus Sadece Kadının Değil Çiftlerin Problemi!

Vajinismus, cinsel ilişki esnasında kadınların istemsiz olarak kasılması, bu kasılmaların genital bölgede yoğunlaşması ve kadının erkeği kendinden iterek uzaklaştırmasıdır.

Devamı

Vajinal Enfeksiyon Deyip Geçmeyin
Vajinal Enfeksiyon Deyip Geçmeyin

Hemen hemen kadınların çoğunluğunda görülen vajinal enfeksiyonlar; koku, yanma ve akıntılar ile kendini belli ediyor.

Devamı

Vajinal Yanma Neden Olur?
Vajinal Yanma Neden Olur?

Vajinal Yanma Neden Olur?

Devamı

Dış Gebelik Nedir ve Nasıl Olur?
Dış Gebelik Nedir ve Nasıl Olur?

Hamilelik; döllenmeden, doğuma kadar bir kadının vücudunda birkaç adımda gerçekleşir.

Devamı

Rectovajinal Ve Servikovajinal Fistül Nedir? Kimlere Uygulanır?
Rectovajinal Ve Servikovajinal Fistül Nedir? Kimlere Uygulanır?

Birçok farklı neden bulunmakla birlikte en sık karşılaşılan durum doğumsaldır.

Devamı

Doğum Çeşitleri Nelerdir?
Doğum Çeşitleri Nelerdir?

Doğum, kadın bedenindeki doğal bir süreç olmakla birlikte, her kadının doğumu benzersiz ve özel bir olaydır.

Devamı

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Hakkında Ne Biliyorsunuz?
Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Hakkında Ne Biliyorsunuz?

Premenstrüel sendrom (PMS) nedir? Premenstrüel sendromu, adet öncesi gerginlik sendromu anlamına gelir. Adet kanamasının yaklaşmasına çok az kalmışken, kadınların yaklaşık %75’inde hormon düzeylerinin değişmesine bağlı olarak bazı şikayetler gözlemlenir.

Devamı

Gebelik Döneminde Guatr
Gebelik Döneminde Guatr

Tiroid bezi hamilelik esnasında büyüyebilir, bu durumda guatr gelişir. Hamilelik ile ilikili guatr, iyor eksikliği olan coğrafi bölgelerde daha sık görülür.

Devamı

Hamilelikte En Riskli Durum Düşük Tehlikesi
Hamilelikte En Riskli Durum Düşük Tehlikesi

Hamilelikte çok sık görülen komplikasyonlardır. Kadınlar, hamile olduğunun farkında

Devamı

Cinsel Ağrı Bozuklukları Nelerdir?
Cinsel Ağrı Bozuklukları Nelerdir?

Cinsel Ağrı Bozuklukları Nelerdir?

Devamı