Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik over sendromu nedir?

Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistlerin oluşumlarıyla meydana gelen polikistik over, adet düzensizliği ile birlikte kendisini gösterir. Ayrıca kilo artışı, tüylenme ve sivilce gibi birçok şikayete de neden olur. Bu kistlerin yumurtlama düzenini bozması, çocuk sahibi olamama sorununu da beraberinde getirebilir. Dış görünüşü bozarak yaşam standartlarını ve dış görünümü olumsuz etkileyen bu hastalık, psikolojik sorunlara da yol açar. Hem sorunun kendisi hem de neden olduğu psikolojik kaygılar için mutlaka uzman desteği alınması gerekir. Eğer polikistik sendromu uzun süre boyunca tedavi edilmezse karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, kısırlık, depresyon, hipertansiyon ve uyku apnesi gibi önemli pek çok daha soruna neden olabilir.

Polikistik over sendromunun belirtileri nelerdir?

İlk evrede çoğunlukla belirti vermeyen, zaman geçtikçe çeşitli semptomlarla kendini gösteren bu rahatsızlığın belirtileri kişiye bağlı değişiyor olsa da başlıca belirtiler şöyle sıralanabilir:

  • Adet düzensizliği
  • Vücudun çeşitli bölgelerinde tüylenme
  • 2 adet döngüsü arasında meydana gelen kanamalar
  • Kilo alma
  • Çocuk sahibi olamama
  • Yüz ve sırtta oluşan sivilceler
  • Seste kalınlaşma
  • Göğüs bölgesinde hassasiyet, büyüme ve küçülme
  • Saç dökülmesi
  • Ciltte lekelenme

Bu belirtiler polikistik over sendromunun en sık gözlemlenen belirtileridir. En yaygın semptom ise adet düzensizliğidir. Özellikle 13-19 yaş arası genç kızlarda ilk adet itibariyle birkaç döngüden sonra adet olamama, aşırı tüylenme ve sivilcelenme şeklinde kendini gösterir. Fakat, ilerleyen zamanlarda da ortaya çıkabilir.

Polistik over sendromunun tanısı nasıl konur?

Klinik bulgular, radyografik incelemeler ve hastanın hikayesi değerlendirildikten sonra tanı konmaktadır. Pelvik ya da vajinal US eşliğinde yumurtalıklar ve rahim detaylı bir taramadan geçirilir. Adetin 3. gününde yapılan kan testleri ile hormon seviyeleri ölçülür ve bu testler tanının konmasını kesinleştirir. Bu hastalığa sahip kişilerde özellikle yumurtlama döngüsünü düzenleyen FSH ve LH hormon seviyelerin olması gerekenin dışında olduğu, östrojen hormonunun düşük, erkeklik hormonunun normal seviyeden daha yüksek olduğu gözlemlenir. Yumurtlamayı sağlayan hormon değerinin, yumurtayı büyüten hormon seviyesine oranının 3 ve üstünde olduğu hallerde de hastada polikistik over sendromu olduğu söylenebilir. Tanı ve takipte US oldukça önemlidir.

Polikistik over sendromunun tedavisi nasıl yapılır?

Polikistik over sendromunda tedavi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanı ile Kadın Hastalıkları ve Doğum doktoru tarafından kişiye özgü şekilde planlanmaktadır. Öncelikli olarak kan dolaşımında normalin üstünde seyreden erkeklik hormonu değerinin düşürülmesine yönelik antiandrojen ilaç tedavisinden faydalanılabilir. Beslenme ve Diyet uzmanı tarafından hazırlanacak polikistik over sendromu diyeti ile kişinin ideal kilosuna düşmesi de sağlanarak insülin direnci azaltılır. Bu, hastalığın gidişatını iyileştirmede en önemli aşamalardan bir tanesidir.

Adet döngüsünün düzeni ve hastalığın neden olduğu tüylenme ve akne sorunları için doğum kontrol hapları reçete edilmektedir. Bu tedavi, ayrıca rahmin iç tabakası olan endometriumun kalınlaşmasına ve bu yüzden gelişebilecek farklı diğer hastalıkların engellenmesine de yardımcı olur. Saç dökülmesi ve bununla ilişkili şikayetler için ise gerekli görülmesi durumunda vitamin ve mineral takviyeleri verilebilir.

Benzer Yazılar

Adet Sancısı Neden Olur?
Adet Sancısı Neden Olur?

Normalde bebek gelişimi için hazırlanan rahim duvarının döllenmenin olmaması halinde adet görme dediğimiz kanama meydana gelir. Rahim, bir kas dokusudur. Bu kas dokusu iç tarafı çevreleyen yumuşak duvarı atmaya yardımcı olmak için kasılır. Prostaglandin olarak bilinen hormon, rahmin bu kasılmasını tetikler.

Devamı

Kısırlığa Yol Açan Nedenler
Kısırlığa Yol Açan Nedenler

Bir sene boyunca korunmadan cinsel ilişkiye girilmesine rağmen çocuk sahibi olamama durumuna kısırlık denilmektedir.

Devamı

Hamileyken Emzirebilir Miyim?
Hamileyken Emzirebilir Miyim?

Henüz bebeğini emzirirken tekrar hamile olduğunu öğrenen birçok anne adayının aklına takılan en büyük soru işareti “Hamileyken emzirebilir miyim?” olmaktadır.

Devamı

Hamilelikte Depresyon Olur Mu?
Hamilelikte Depresyon Olur Mu?

Depresyon kişinin ruh ve beden sağlığını doğrudan etkiler.

Devamı

Hamilelik Nezlesine Karşı Önleminizi Alın
Hamilelik Nezlesine Karşı Önleminizi Alın

Hamileliğin bazı dönemlerinde nezle oldukça sıkıntılı yaratır. Hamileliğin üçte birinde alerjik reaksiyonlar görülmediği gibi burun tıkanıklıkları görülebilir.

Devamı

Lohusalık Döneminde Anneler Nasıl Beslenmeli?
Lohusalık Döneminde Anneler Nasıl Beslenmeli?

Lohusalık döneminde anne sütünü arttıran besinler nelerdir?

Devamı

Yenidoğan Tarama Testleri Nedir?
Yenidoğan Tarama Testleri Nedir?

Yenidoğan tarama testleri yaşamın ilk evrelerinde istenilen belirtilerin verilmemesi ile bebeğe ilerde sıkıntılar yaşatmaması adına sağlık için yapılan tarama testleridir.

Devamı

Doğum Sonrasında Görülen Kanamalar Kabusunuz Olmasın!
Doğum Sonrasında Görülen Kanamalar Kabusunuz Olmasın!

Kanama miktarı dikkatle takip edilmeli, doktorun normal olacağını söylediği miktardan fazla kanama tespit edilirse hemen bir uzmana başvurulmalı.

Devamı

Meme Kanseri Tedavisi Sonrası Cinsel Yaşam
Meme Kanseri Tedavisi Sonrası Cinsel Yaşam

Kanser ve tedavi süreci, cinsel birliktelikte gerekli olan; arzuyu, uyarılma duygusunu ve orgazm hazzını etkileyebilmektedir.

Devamı

Dış Genital Bölge (Vulva) Kanseri Nedir?
Dış Genital Bölge (Vulva) Kanseri Nedir?

Vajinanın dış bölgesinde meydana gelen genital bölge kanserlerine, dış genital kanseri diğer adıyla da vulva kanseri denir. Vulva, kadın genital bölgesindeki en dış ve en hassas kısımdır.

Devamı