Rectovajinal Ve Servikovajinal Fistül Nedir? Kimlere Uygulanır?
Rectovajinal ve servikovajinal fistül nedir? Kimlere uygulanır?
Genel olarak doğumdan sonra görülebilen bir komplikasyon olup son derece can sıkıcı durumların oluşmasına sebep olan bir durum rektovajinal fistüllerdir. Bu noktada oldukça kolay zannedilen bir takım müdahalelerin sonucunda büyük sorunların doğmasına yol açabilen bir durumdur. Fistüle baktığımızda birbiri ile bağlantısı olmayan iki organ arasında epitrel bir yolun içten duvar şeklinde örülme durumudur. Rektum ile vajina arasında ki bu duvarın hasar görerek vajinadan dışkı, sıvı ve gaz gelmesi durumudur.
Rektovajinal ve servikovajinal fistül nedenleri nelerdir?
Birçok farklı neden bulunmakla birlikte en sık karşılaşılan durum doğumsaldır. Bununla birlikte travma, doğum travması, ameliyatlar sonrası bölgenin hasar görmesi, cinsel saldırı hali, enfeksiyonlar, bağırsak hastalıkları, crohn hastalığı, kolit, radyasyon, rahim ağı kanseri, yumurtalık kanseri, rektum kanseri, kolon kanseri gibi durumlar neden olabilmektedir.
Kimlere uygulanmaktadır?
Yukarıda belirttiğimiz durumlara maruz kalan kişilerde uygulanabilmektedir. Bu noktada vajinadan dışkı kaçıran, aşırı gaz kaçıran aynı zamanda sıvı ve kanama olan kişilere tedavi uygulaması yapılmaktadır.
Rektovajinal ve servikovajinal fistül tedavisi nasıldır?
Rektovajinal ve servikovajinal fistül tedavisinde birçok yöntem bulunsa da en kesin yöntem ameliyattır. Eğer ilk aşamada ise bu noktada ameliyatsız tedavi de uygulanabilmektedir. Bu noktada kolonoslopi ile stent takılarak rektum ile vajina bağlantısı kesilebilir. Bu sayede sorun ortan kalkar. Bununla birlikte yine kolonoskopi ile endoklip uygulaması ve fibrin yapıştırıcı uygulaması ile tedavi gerçekleştirilebilir. Ancak birçok doktor kesin tedavi olarak ameliyatı önermekte ve tercih etmektedir. Ameliyat ile tedavi yönteminde birçok farklı yol kullanılabilmektedir. Bu noktada vajinal yoldan onarım gerçekleştirilebilir, perineal yöntem tercih edilebilir, kas onarımı yapılabilir, makat kaslarına müdahale gerçekleştirilerek york-mason yöntemi tercih edilebilir. Aynı zamanda karın üzerinden işlem gerçekleştirilebilir. Tedavi yönteminde kişinin yaşı, sağlık durumu, duvarın durumu oldukça önemli bir konudur. Her hastada farklı bir yöntem tercih edilmesinin sebebi budur. Durumun erken teşhisi önemli bir konu olup kişinin fark etmesi halinde hemen bir doktora muayene olarak tedavi sürecini başlatması doğru ve yerinde bir adım olacaktır.
Benzer Yazılar
Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cihan Karadağ gebeleri gripten kurtaracak ipuçlarını anlatıyor.
Hamileliğin bazı dönemlerinde nezle oldukça sıkıntılı yaratır. Hamileliğin üçte birinde alerjik reaksiyonlar görülmediği gibi burun tıkanıklıkları görülebilir.
Genital bölgedeki kuruluk ve temizlik enfeksiyonu önlemek yolunda yardımcı olacaktır.