Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Hakkında Ne Biliyorsunuz?

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Hakkında Ne Biliyorsunuz?

Premenstrüel sendrom (PMS) nedir?

Premenstrüel sendromu, adet öncesi gerginlik sendromu anlamına gelir. Adet kanamasının yaklaşmasına çok az kalmışken, kadınların yaklaşık %75’inde hormon düzeylerinin değişmesine bağlı olarak bazı şikayetler gözlemlenir. Bu grubun yarısında yakınmalar genellikle hafiftir ve kişinin günlük yaşantısına çok yansımaz. Kalan yarısında ise depresyon gibi pek çok ciddi sorunlar görülebilir. Premenstrüel sendromu; hem fizyolojik, hem de psikolojik olayların birleşimidir.

Premenstrüel sendromun fiziksel belirtileri nelerdir?

Premenstrüel sendrom bulgularına sahip kadınların pek çoğunda; göğüslerinde hassasiyet gelişir ve geçici kilo artışı görülür. Diğer belirtileri ise şöyle sıralayabiliriz; sindirim sistemi bozuklukları, baş ağrısı, deri döküntüleri, kas ve eklem ağrısı, halsizlik, diş eti kanaması, çarpıntı, denge bozukluğu, sıcak basması, ses ve kokuya duyulan aşırı hassasiyet. Adet kanamasının çok ağrılı veya fazla olması, premenstrüel sendromu olarak değerlendirilmez.

Premenstrüel sendromun duygusal belirtileri nelerdir?

Depresyon, endişe, aşırı sinirli olma hali gibi pek çok duygu durumu, premenstrüel sendromun duygusal belirtileri olarak gösterilebilir. Bazı kadınlarda hafif hafıza kaybına rastlanırken, konsantrasyon bozukluğu bu hastalıkta çok nadir olmayan bir durumdur.

Premenstrüel sendromun tanısı nasıl konur?

Bu hastalığın tanısı için en güvenilir yöntem; 2 ila 3 ay kadar şikayetleri kaydetmek ve hissedilen duyguların şiddetlerini ölçümlemektir. Şikayetler; fiziksel ve ruhsal olarak ayrılarak, ne zaman başladığı ve ne zaman sona erdiği düzenli bir şekilde kaydedilmelidir.

Premenstrüel sendromun tedavisinde nasıl bir yol izlenir?

Premenstrüel sendromun nedeni tam olarak bilinmediği için, kesin bir tedavi yöntemi de bulunmamaktadır. Uzmanların izlediği yaklaşımlar şu şekildedir:

  • Diyet: Adet öncesi dönemde taze meyve ve sebzeler tüketilebilir. Kırmızı et ve donmuş yağlardan uzak durulmalıdır. İçinde katkı maddesi bulunan besinlerin tüketilmemesi yararlı olabilir. Ek olarak, kafein ve alkol tüketiminin de azaltılması önemlidir.
  • Egzersiz: Yapılan araştırmalara göre; egzersiz yapmayan kadınların, bu sendromu daha sık yaşadığı saptanmıştır. Her gün yapılacak yarım saatlik yürüyüşler, olumlu faydalar sağlayabilir.
  • Kalsiyum ve magnezyum: Yapılan ve test edilen çalışmalara göre; günlük alınacak 1200 mg kalsiyum, 3 ay sonunda şikayetleri yarı yarıya azaltabilir. Sonucu hakkında kesin bulgular mevcut olmasa da, bazı kadınlarda da magnezyumda faydalanılmıştır.

Benzer Yazılar

Dış Genital Bölge (Vulva) Kanseri Nedir?
Dış Genital Bölge (Vulva) Kanseri Nedir?

Vajinanın dış bölgesinde meydana gelen genital bölge kanserlerine, dış genital kanseri diğer adıyla da vulva kanseri denir. Vulva, kadın genital bölgesindeki en dış ve en hassas kısımdır.

Devamı

Kegel Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?
Kegel Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?

Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.

Devamı

Vajinal Akıntı ve Tedavi Yöntemi
Vajinal Akıntı ve Tedavi Yöntemi

Rahim ağzındaki ve vajinada yer alan küçük bezelerden salgılanan sıvıya vajina akıntısı denir. Salgılanan bu sıvı; oluşan döküntüleri ve eski hücreleri yok etmek için her gün vajinadan akar, üreme sistemi ve vajinayı sağlıklı tutmasını sağlar.

Devamı

Gebelik Diyabetinde Kimler Risk Altında?
Gebelik Diyabetinde Kimler Risk Altında?

Gestasyonel diyabet bilinen diğer adıyla gebelik şekeri; ilk defa gebelikte saptanmış kan şekeri yüksekliği demektir. Genellikle 24. Haftadan sonra, bebeğin plasentası tarafından salgılanan hormonlar sebebiyle gerçekleşmektedir.

Devamı

Laparoskopik Cerrahi Konfor Değil İhtiyaç!
Laparoskopik Cerrahi Konfor Değil İhtiyaç!

Tıp alanındaki gelişmeler sayesinde klasik cerrahi uygulamaları yerini; daha küçük yara izi ve daha az ağrı ile sonuçlanan laparoskopik cerrahiye bıraktı.

Devamı

Hamilelik Cinsel İsteği Nasıl Etkiler?
Hamilelik Cinsel İsteği Nasıl Etkiler?

Hamilelik döneminde kadınlar cinsel isteklerinin değiştiğini söylemektedir. Bazı kadınlar cinsel isteklerinin arttığını bazı kadınlar ise bu durumun aksine azaldığını söylemektedir. Cinsel isteğin değişmesi kadınların hamilelik döneminde değişen hormonların, duyguların farklılaşması ile farklılaşmaktadır.

Devamı

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Nedir?
Prolaktin Hormonu Yüksekliği Nedir?

Prolaktin, halk arasında süt hormonu olarak da bilenen, gebelik sürecinde anne vücudunun süt üretmesini sağlayan önemli bir hormondur.

Devamı

Vajinismus Nedir? Neden Olur?
Vajinismus Nedir? Neden Olur?

Vajinismus, vajen bölgesindeki kasların istemsiz kasılması sonucu meydana gelerek, bir cinsel fonksiyon bozukluğu oluşturur. Bu durumda, kadın isteğiyle cinsel ilişkiye girmek ister; fakat kendi iradesi dışında kasılır ve penisin vajinadan içeri girmesini önler.

Devamı

Yumurtalık Kisti Nedir?
Yumurtalık Kisti Nedir?

Yumurtalık kistleri birçok kadında karşılaşılabilen bir durumdur.

Devamı

Doğum Kontrol Hapları ve Meme Kanseri İlişkisi
Doğum Kontrol Hapları ve Meme Kanseri İlişkisi

Birçok kadın günümüzde doğum kontrol yöntemi olarak doğum kontrol haplarını kullanmaktadır.

Devamı