Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Dış Gebelik Nedir?

Dış Gebelik Nedir?

Dış gebelik nedir?

Beta-HCG hormonu seviyesinden yararlanılarak kan ve idrar incelemesi ile yapılan testler, hamilelik hakkında kesin bilgi verse de bu gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlediği anlamına gelmez. Döllenmiş yumurta, uretusun içinde sağlıklı bir şekilde büyüyerek gelişebilir. Dış gebelikte; embriyo genellikle fallop tüplerinin içine, nadir durumlarda ise rahim ağzı ya da karın içi gibi farklı bölgelere yerleşir ve dış gebelik bu şekilde gelişir. Yumurtalıkta üretilen yumurta hücrelerinin rahime ulaşana dek izlediği uzantı fallop tüpleri ya da diğer bölgeler büyümekte olan embriyonun tutulumuna ve korunmasına imkan veren bir yapıya sahip olmadığından dolayı embriyo hem düzgün gelişemeyecek, hem de annenin hayati açıdan riskleri olacaktır. Dış gebeliğin devam ettirilmesi mümkün olmayıp, embriyonun rahim dışına bir alana yerleştiği saptanmasıyla gebeliğe son verilmelidir. Aksi takdirde, büyüyen embriyo fallop tüplerine zarar verebilir; üreme yetisini kaybettirebilir, hatta ölüme varan ciddi sonuçları olabilir. Bu yüzden vakit kaybetmeden dış gebelik sonlandırılmalıdır. Özellikle sonraki döllenme denemelerindeki başarı oranının artması ve komplikasyonların en az seviyede olması açısından vakit kaybedilmemelidir.

Dış gebelik belirtileri nelerdir?

Dış gebeliğe işaret eden en dikkat edilmesi gereken belirtiler şöyledir:

  • Lekelenme ve kanamalar
  • Bıçak saplanması gibi keskin duyulan ağrılar
  • Karnın tek tarafında hissedilen şiddetli ağrı
  • Kilo kaybı
  • Baş dönmesi ve bayılma
  • Rektal basınç

Belli sıklıklarla sağlık kontrollerini yaptırmama ile ilişkili olarak gebeliğin ektopik gebelik olduğu anlaşılamaz ve gebelik sonlandırılamadığından büyüyen embriyo fallop tüplerinde yırtılmaya yol açar. Bu durumda ise karın boşluğuna kan sızar ve bu karın, omuz ve boyun bölgelerinde ağrılara neden olabilir. Ağrıları olan anne adayları ve bu yönde şüphesi olan her kadın doktorunu belli periyorlarla ziyaret etmelidir.

Dış gebelik tedavisi nasıl yapılır?

Dış gebelik durumunda tek seçenek gebeliğin sonlandırılmasıdır. Bunun için çeşitli yöntemlerden faydalanılabilir. Gebeliğin aşamasına göre hamilelik dokusunun yok edilmesini sağlayacak Metotreksat adlı baskılayıcı uygulanabilir. Bu yöntemde ilaç enjeksiyon yoluyla hastaya verilir ve dış gebelik dokusunun hücre büyümesi durdurulur. Kasılma ve kanama gibi düşük belirtileri beklenen durumlar olup, normaldir. Etki gösterdiğinden emin olabilmek adına belli aralıklarla kan tetkikleri yapılır. Sonraki aşamalarda cerrahi operasyona gerek duyulmaz ve fallop tüpleri korunmuş olur. Ancak, bu süreçten sonra hastanın birkaç ay hamile kalması beklenemez.

Eğer, dış gebeliğin teşhisi geç sağlandı ve gebeliğin sonlandırılması geciktirildiyse tüplerde meydana gelen gerilme ve yırtılma gibi durumlar için gebelik ameliyatı olarak da bilinen cerrahiye başvurulur. Tüplerin bir kısmının ya da tamamının çıkarılmasıyla operasyon tamamlanır. Kanamaya hızlı bir şekilde müdahale etmek ve durdurmak için vakit kaybetmemek önemlidir.

Benzer Yazılar

Vajinal Yanma Neden Olur?
Vajinal Yanma Neden Olur?

Vajinal Yanma Neden Olur?

Devamı

Hamilelikte İdeal Kilo Alımı Ne Kadar Olmalı?
Hamilelikte İdeal Kilo Alımı Ne Kadar Olmalı?

Hamilelikte ideal kilo alımı olarak bir değerlendirme yoktur.

Devamı

Menopoz Nedir?
Menopoz Nedir?

Menopoz kadınların genelinde görülen bir süreçtir. Bazı kadınlar bu döneme daha erken girseler de bazıları daha geç girebiliyor.

Devamı

Dış Genital Bölge (Vulva) Kanseri Nedir?
Dış Genital Bölge (Vulva) Kanseri Nedir?

Vajinanın dış bölgesinde meydana gelen genital bölge kanserlerine, dış genital kanseri diğer adıyla da vulva kanseri denir. Vulva, kadın genital bölgesindeki en dış ve en hassas kısımdır.

Devamı

Tüp Bebek Merkezi Seçiminin Önemi Nedir?
Tüp Bebek Merkezi Seçiminin Önemi Nedir?

Bu yöntem genellikle 1 yıl gibi bir süredir korunmasız ilişkiye rağmen, gebeliğin gerçekleşmemesi neticesinde tercih edilen bir uygulamadır.

Devamı

Gerçek ve Yalancı Doğum Kasılmaları Nasıl Ayırt Edilir?
Gerçek ve Yalancı Doğum Kasılmaları Nasıl Ayırt Edilir?

Yalancı sancılar normal kabul edilirken gerçek sancıların varlığı erken doğumun habercisi olabilmekte, bazı durumlarda hastanede yatış gerektirebilmektedir.

Devamı

Kadınlarda Orgazm Bozuklukları Nedir?
Kadınlarda Orgazm Bozuklukları Nedir?

Kadınlarda Orgazm Bozuklukları Nedir?

Devamı

Miyom Embolizasyonu Nedir?
Miyom Embolizasyonu Nedir?

Miyom, kadınlarda sıkça karşılaşılan iyi huylu tümörlere verilen isimdir. Genellikle 30-40 yaş arasındaki kadınların yaklaşık %25-%50’sinde görülür. En önemli risk faktörleri; hiç doğum yapmamış olmak, genetik faktörler, obezite ve siyah ırktır.

Devamı

Cinsel İlişkide Neden Ağrı Olur?
Cinsel İlişkide Neden Ağrı Olur?

Cinsel ilişkide ağrı, acı hissi gibi hisler disparoni olarak tanımlanmaktadır.

Devamı

Hamilelikte Plasenta Previa Hayati Tehlike Taşıyor!
Hamilelikte Plasenta Previa Hayati Tehlike Taşıyor!

Plasenta previa, bebeğin eşi olarak bilinen plasentanın rahim içinde doğum kanalını kapatacak şekilde yerleşmesi durumudur.

Devamı