Kadınlarda Orgazm Bozuklukları Nedir?
Kadınlarda orgazm bozuklukları nedir?
Toplumumuzda orgazm bozukluğu, kadınlarda sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak çoğu zaman, bu durum dile getirilemez ve bir sorun yokmuş gibi davranılır. Oysaki orgazm bozukluğu, düzeltilebilen bir hastalıktır. Toplumumuzdaki erkek orgazmının, kadın orgazmından önde geldiği düşüncesi yanlış bir davranıştır, orgazm iki taraf için de yaşanmalıdır.
Kadınlarda orgazm bozuklukları neden olur?
Kadınlarda orgazm bozukluğu nedenlerine bakacak olursak, buna neden olacak birçok sebep vardır. Duygusal veya fiziksel nedenler, çevresel etmenler, psikiyatrik rahatsızlıklar ve toplumsal roller genel olarak orgazm bozukluklarının en büyük nedenlerindendir. Baskıcı bir ailede büyümek ve geleneksel rollerin çok fazla kodlanmış olması; kadının cinsel ilişkide çok fazla sorun yaşamasının sebeplerindendir. Toplumda yaygın olan; kadının ayıplanma düşüncesi, erkeğe itaatkarlık veya cinselliği erkeğe karşı bir sorumluluk olarak görmek; kadının kişisel hazzını önemsemeyerek, kendini ötekileştirmesine neden olmaktadır. Bu durumda, bazı kadınlar ise sadece mastürbasyon yaparak orgazmı yaşayabilir ancak cinsel birleşme sırasında bir haz almazlar. Buna neden olan, kadının
suçluluk duygusu ve ayıplanma korkusudur. Bir diğer önemli sebeplerden birisi de, kadının kendi bedenini tanımamasıdır. Kadınlarda orgazm, artan yaş ile birlikte artabilmektedir. Bunun nedeni, kendi vücudunu tanımaya başlaması ve nasıl haz alabileceğini bilmesinden dolayıdır. Bunlarla birlikte, menopoz, vajina veya rahim içerisinde oluşan problemler, tümörler, ilaç kullanımı, psikiyatrik
hastalıklar, anksiyete gibi durumlar da kadın orgazmını etkileyen diğer faktörlerdendir.
Tedavisi nasıl yapılmaktadır?
Tedavi şekli, hastadan hastaya bağlı olarak değişmektedir. İlk etapta; tecrübeli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından, vajina veya rahim içerisinde bir problem var mı ona bakılır. Kadının orgazm olamamasının nedeni fiziksel mi, bir hastalık durumu var mı detaylı incelendikten sonra bir problem varsa tedavisi, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılmaktadır. Ancak muayene sonrasında bir problem bulunmadıysa sorun, psikolojiktir. Bu noktada kadının psikiyatri kliniğine gidip sorununun ne olduğunu, uzman ile konuşması en sağlıklısıdır. Geçmişte yaşanılan travma veya şuan ki orgazm olamamanın psikolojik nedeni konuşulduktan sonra hastanın bir cinsel terapi uzmanına gitmesi gerekmektedir. Cinsel terapi eşli olarak gidilmesi gereken bir tedavi yöntemidir. Cinsel terapide hastaya ilk önce, cinsel eğitim verilir. Daha sonra ise kendi bedenini tanıması sağlanır. İlerleyen seansalrda ise eşli eğitimler yapılarak çifte ev ödevleri verilir. Uygulamalar sonrasında orgazm bozukluğu, başarıyla düzeltilebilmektedir.
Benzer Yazılar
Genital bölge, karın ve kasık bölgesinde; sancı, ağrı, yanma, akıntı, kötü koku ve kaşıntı gibi belirtilerle kadınlarda sık sık görülen rahim ağzı enfeksiyonu, kadınların korkulu rüyası diyebiliriz.
Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cihan Karadağ gebeleri gripten kurtaracak ipuçlarını anlatıyor.
Kanama miktarı dikkatle takip edilmeli, doktorun normal olacağını söylediği miktardan fazla kanama tespit edilirse hemen bir uzmana başvurulmalı.
Gestasyonel diyabet bilinen diğer adıyla gebelik şekeri; ilk defa gebelikte saptanmış kan şekeri yüksekliği demektir. Genellikle 24. Haftadan sonra, bebeğin plasentası tarafından salgılanan hormonlar sebebiyle gerçekleşmektedir.
Gebelik kolestazı, çok sık görülmemek ile birlikte anne adaylarında yaygın kaşıntı şikayetiyle ortaya çıkmaktadır.
Çocuk sahibi olmak isteyen aileler, tüp bebek konusunda toplumda doğru bilinen yanlışlar ve bilinçsiz uygulamalar nedeniyle endişe ya da hayal kırıklığı yaşayabiliyor.