Dış Genital Bölge (Vulva) Kanseri Nedir?
Dış genital bölge (vulva) kanseri nedir?
Vajinanın dış bölgesinde meydana gelen genital bölge kanserlerine, dış genital kanseri diğer adıyla da vulva kanseri denir. Vulva, kadın genital bölgesindeki en dış ve en hassas kısımdır. Dış genital kanseri yani vulva kanseri, genellikle ileri yaş kadınlarda görülür. Ancak nadir de olsa, genç kadınlarda da rastlanılabilmektedir. Vücutta ilerlediği zaman açıkça gözükmesine rağmen, ne yazık ki kadınlar çekinerek doktora gitmemektedir. Bu durum, hastalığın ilerlemesine neden olmaktadır. Kadın kanserleri arasında; rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanserlerine nazaran daha az görülmektedir.
Dış genital (vulva) kanseri belirtileri nelerdir?
Vulva kanserinin en yaygın belirtisi, geçmeyen kaşıntı şikayetidir. Ancak bu hastalık, her zaman belirti vermez. Ancak yine de sık görülen belirtileri:
- Vajinal bölgede asimetrisizlik
- Şekil bozukluğu
- Genital bölgede renk değişiklikleri
- Ağrı
- Geçmeyen kaşıntı şikayetleri
- Regl dışı kanama
- Kötü koku
- Ağrılı veya ağrısız şişlik/kitle
- Genital bölgede yara
Dış genital kanseri neden olur?
Dış genital kanseri, net bir nedene bağlı olarak görülmez. Genel olarak kanserin, bir hücre DNA’sında geçirdiği mutasyon sonrasında oluştuğu düşünülmektedir. Risk gruplarına bakacak olursak;
- İleri yaş (60 yaş üzeri)
- HPV enfeksiyonu
- Sigara kullanımı
- HIV
- Histerektomi öyküsü
- Servikal kanser öyküsü
- Önceden geçirilen radyasyon tedavisi
- Bazı cilt hastalıkları
Dış genital bölge kanserinde tanı nasıl konur?
Vulva kanserinde yukarıda bahsettiğimiz belirtiler, kişide görüldüğü zaman ilk yapılması gereken bir kadın hastalıkları ve doğum hekimine gidilmesi olacaktır. Hastanın fiziki muayenesi yapılıp, şikayetleri ve öyküsü dinlendikten sonra hekim uygun görürse bu noktada biyopsi örneği istemektedir. Bu noktada, vajinanın dış bölgesinde görülen dokudan, örnek alınmaktadır. Bu aşamada tanı ve teşhis yapılırken çeşitli görüntüleme yöntemleri ve kan testleri de kullanılmaktadır. Tanı kanser yönündeyse, hasta test sonuçlarına göre bir onkoloji hekimine yönlendirir.
Dış genital bölge kanserinin tedavisi nedir?
Her kanser türünde olduğu gibi dış genital kanserinin tedavisinde de; kişinin yaşı, hastalık öyküsü, durumu ve kanserin evresine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Dış genital kanseri hekimlerin uygun gördüğü şekilde; cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi ile ya da üçünün eş zamanlı kombinasyonu ile tedavi edilebilmektedir.
Benzer Yazılar
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ferda Erbay, anne adaylarına emzirme dönemi hakkında önemli bilgiler verdi!
Hamilelik döneminde, vücudun ihtiyacının arttığı minerallerden birisi de kuşkusuz ki magnezyumdur!
Vajinismus, cinsel ilişki esnasında kadınların istemsiz olarak kasılması, bu kasılmaların genital bölgede yoğunlaşması ve kadının erkeği kendinden iterek uzaklaştırmasıdır.
Çoğul gebelik, birden fazla yumurta hücresinin aynı anda döllenip gelişmeye başlamasıyla oluşur.
Endometriozis, genç kadınlarda görülen iyi huylu fakat çoğunlukla ağrılı kronik bir hastalıktır. Hastalık ağır vücutsal ve ruhsal problemler yaratmasına ve miyomlardan sonra, kadınlarda en sık görülen iyi huylu hastalık olmasına rağmen genelde hafife alınmaktadır.
Kadınların yumurtalıklarından ultrasonografinin desteğiyle toplanan yumurtaların veya kadın üreme hücrelerinin laboratuvarda “kriyoprotektan” olarak isimlendirilen maddeler ile etkileşiminin ardından yavaş ya da hızlı dondurma işlemi görerek -196 derecede saklanması sürecini ifade eder
Hamileliğin bazı dönemlerinde nezle oldukça sıkıntılı yaratır. Hamileliğin üçte birinde alerjik reaksiyonlar görülmediği gibi burun tıkanıklıkları görülebilir.