Üreplasma Nedir?
Üreplasma Nedir?
Kadınlar ve erkeklerin ürogenital sistemlerinde, çeşitli mikroorganizmalardan kaynaklanan enfeksiyonlar görülebilir. Ureaplasma enfeksiyonu da cinsel yolla bulaşan ve hem kadın hem de erkeklerin ürogenital sistemini etkileyen bir enfeksiyondur.
İnan vücudunda bulunan genital sistemin normal mikrobiyal florası vardır ve burada çeşitli mikroorganizmalar bulunur. Bu mikroorganizmalar çoğunlukla zararsızdır ve bulundukları vücut bölgesinin korunmasına yardımcı olur. Yararlı mikroorganizmalar zaman zaman çeşitli faktörlerin etkisi ile azalabilir; bu durumda faydalı mikroorganizmaların yerini hastalık yapan flora alır. Ürogenital sistemde ortaya çıkan enfeksiyonlar, hastanın normal florasından kaynaklanabileceği gibi cinsel olarak aktif olan kadın ve erkeklerde cinsel yolla da mikroorganizma kaynaklı enfeksiyonlar ortaya çıkabilir.
Üreaplasma enfeksiyonları nadiren belirti verirler. Çoğu zaman şikayete neden olmazlar ve sadece alınan kültürlerde üretilebilirler. Hücre zarı olmadığı için klasik antibiyotik tedavisi sonuç vermez bu nedenle tercih edilecek antibiyotiğe kültür sonucuna göre karar verilir. Kültürle birlikte yapılan antibiyogram testinde mikroorganizmanın hangi antibiyotiğe duyarlı hangisine dirençli olduğu araştırılır.
Üreaplasma testi ve tedavisi nasıl yapılır?
Normal bir kadın doğum muayenesi esnasında smear testine bezer bir yöntemle gerçekleştirilir. Sonuçlar 2-3 gün içinde çıkar . Uygun antibiotik türünü seçmede kültür testi sonrasında yapılan antibiogram testi önemli yer tutmaktadır ve karar genelde antibiogram testi sonucuna göre fitil ve ağızdan antibiyotik tedavisi verilir. Doğru ilaç seçimi olmazsa direnç gelişebilir. Eş tedavisi de gereklidir. On dört günlük tedaviden sonra yeniden kültür alınarak gerekli kontroller yapılmalıdır ve yeniden enfeksiyon varlığı tespit edilirse ikinci bir tedavi uygulanması gerekli olabilir.
Üreaplasma nasıl bulaşır?
- En çok görülen bulaşma yöntemi cinsel ilişkidir.
- Kamuya açık tuvalet, hamam, epilasyon merkezleri gibi ortak alanlardan bulaşabilir.
- Sezaryen yöntemiyle yapılan doğumlarda kesilerden ulaşabilir.
- Hamilelik ve doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir.
Üreaplazma enfeksiyonun belirtileri nelerdir?
Genellikle şikâyete neden olmasa da hastalarda görülen belirtiler şu şekildedir;
- Kötü kokulu sarı veya yeşil renkli genital akıntı
- İdrar yapma sırasında sonrası yanma ve sızı hissi
- Bel ve sırt ağrısı
- Cinsel birliktelik esnasında ağrı
- Yüksek ateş
- Eklem ağrıları
- Peniste akıntı
- Kasık ve testislerde ağrı
Tedavi edilmeyen üreaplasma enfeksiyonunun zararları nelerdir?
Her iki cinsiyete ait hastaalrın yaşam kalitesini düşürmekle birlikte ciddi sonuçlara neden olabilir ve üreme sağlığını ciddi olarak etkileyebilir. Tedavi edilmeyen üreplasma enfeksiyonunun yarattığı sonuçlar şu şekilde sıralanabilir;
- Erkeklerde sperm sayısında azalma ve hareketinde bozulmaya neden olabilir,
- Kadında tüplerin tıkanmasına yol açabilir,
- Normal yollarla hamile kalmanın önüne geçebilir,
- Kasık ağrılarına yol açabilir,
- İdrar yolu iltihabı,
- Böbrek iltihabı,
- Eklem iltihaplarına neden olabilir.
- Erken doğum ve doğum esnasında bebeğe bulaşırsa bebekte enfeksiyona zatürreye, menenjite sebep olabilir. Bu nedenle hamilelik öncesi muayene önemlidir. üreaplasma enfeksiyonu varsa mümkünse hamilelik öncesi tedavi edilmelidir.
Benzer Yazılar
Bebeğiniz ile daha çok ilgilenebilmeniz ve vücuduzu dinlendirebilmeniz için gebelikten sonra tekrardan hamile kalmak uzmanlar tarafından en az 2 sene önerilmez.
Birçok kanser örneğinde olduğu gibi, böbrek kanserinin de nedeni tam olarak bilinememektedir. Yapılan araştırmalar, bazı durumların risk oluşturabileceğini gösteriyor
İdrar birikirken mesane elastik olduğundan genişlemeye başlar, bu sayede
Boşaltım sisteminde bazı durumlara bağlı olarak taş gibi istenmeyen oluşumlar görülebilir.
Mesane, idrar kesesi diye adlandırılan iki böbrekten idrar yolları vasıtası ile gelen idrarı depolayan küre şekline benzeyen bir organdır.
İktidarsızlık; penisin, cinsel birlikteliği sağlayacak kadar yeterince sertleşememesi durumudur.
Pek çok sağlık sorununun kaynağı olabilecek idrardaki kan, mesane kanserinin en önemli belirtisidir. İlk belirtisi idrarda kan olan mesane kanseri öncesi kanama, çoğu zaman sancısızdır.
Böbreküstü bezleri böbreklerin üzerinde yer alan sarımsı endokrin sistem hormonlarını üreten bezlerdir.
Orta yaşların sonuna doğru erkeklerde görülme riski artmaya başlayan prostat büyümesi, zamanında tedavi edilemezse böbrek yetmezliğine kadar giden bir dizi sağlık problemine neden olabilir.
Gonore; gonokok adı verilen bakterinin yol açtığı bir enfeksiyon çeşididir. Cinsel yol ile bulaşan hastalıkların en sık görülenidir.