Miyom Embolizasyonu Nedir?
Miyom nedir?
Miyom, kadınlarda sıkça karşılaşılan iyi huylu tümörlere verilen isimdir. Genellikle 30-40 yaş arasındaki kadınların yaklaşık %25-%50’sinde görülür. En önemli risk faktörleri; hiç doğum yapmamış olmak, genetik faktörler, obezite ve siyah ırktır. En sık görülen dönem; östrojen üretiminin yeterli olmadığı, yumurtlamanın artık bozulduğu; menopoz öncesi 40’lı yaşlardır.
Menopozdan sonra miyomlardaki büyüme durur ve var olan miyomların boyutları küçülür. Pek çok miyom bir şikayete yol açmazken, bazı miyomlar adetin fazla olmasına, sık idrar ihtiyacına ve kasık ağrısına nede nolabilir. Miyomlar, regl süresinin uzamasına ve yoğunluğun artmasına sebep olduğu için kansızlık da beraberinde gelebilir. Bütün bunlara bağlı olarak halsizlik, yorulma ve sık bir şekilde uykuya dalma gibi sorunlar yaşanabilir.
Miyom tanısı nasıl konur?
Ultrasonografi: Miyomda temel görüntüleme ultrasonografidir. Bu yöntem ses dalgaları ile çalışma esasına dayanan ve herhangi bir zararı bulunmayan görüntüleme yöntemidir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI): Miyomların yerleşim ve yaygınlıklarının saptanması konusunda en güvenilir yöntem manyetik rezonans (MRI) görüntülemedir. Bu yöntemin uygulanacağı hafta, daha öncesinde muhakkak ultrasonografi ile incelenmiş olur. Ön arka, yan ve yukarıdan aşağıda olmak üzere 3 düzlemde görüntünün alındığı MRI; miyomları saptamaya ve endometrium ile submukozal miyom ilişkini net olarak gösterir.
Ameliyatsız miyom tedavisi, miyom embolizasyonu
Miyom embolizasyonu; histererektomi ve miyomektomi yöntemleri ile kıyaslandığında; kısa yatış süresi ve çabuk iyileşme gibi avantajlarıyla ön plandadır. Miyoma giden kan akışının ve besinin kesilmesi amacıyla uygulanan bu operasyonda bening tümörleri açlığa mahkum edilir. Böylelikle miyomlar hem küçülür, hem de hasta şikayetleri önemli ölçüde azalır.
En önemli avantajı; lokal anestezi eşliğinde anjiografi tekniğiyle yapılmasıdır. Herhangi bir kesinin olmaması ve yatış süresinin uzun olmaması ise önemli diğer avantajlarıdır. Doğru hastalara uygulandığı zaman başarılı sonuçlar veren miyom embolizasyonu; Girişimsel Radyoloji ile Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanları tarafından yapılmalıdır.
Benzer Yazılar
Kadınlar ve erkeklerin ürogenital sistemlerinde, çeşitli mikroorganizmalardan kaynaklanan enfeksiyonlar görülebilir.
Tiroid bezi hamilelik esnasında büyüyebilir, bu durumda guatr gelişir. Hamilelik ile ilikili guatr, iyor eksikliği olan coğrafi bölgelerde daha sık görülür.
Genital bölgedeki kuruluk ve temizlik enfeksiyonu önlemek yolunda yardımcı olacaktır.
Rahim ağzı kanseri daha çok gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde daha sık görülen kanser türüdür.
Kadın bireylerde ilk adet kanaması, genellikle 12 yaşında görülür. Menstrüasyon döneminde, uterus kendisini yeniler ve vajinadan dışarıya atar. Ortalama 2 ila 4 gün devam eden bu süreç, iç yüzeyi hamilelik için hazırlar.
Bir de hamileliğiniz içerisinde bulunduğumuz bu döneme denk geldiyse, normalden biraz daha zorlanacaksınız demektir.
Doğuma Hazırlık: Yeni Annelerin Mutlaka Bilmesi Gerekenler
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ferda Erbay, anne adaylarına emzirme dönemi hakkında önemli bilgiler verdi!
Beta-HCG hormonu seviyesinden yararlanılarak kan ve idrar incelemesi ile yapılan testler, hamilelik hakkında kesin bilgi verse de bu gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlediği anlamına gelmez.
Jinekolojik Kanserler Tedavi Edilmezse Risklere Yol Açabilir