Hamilelikte Plasenta Previa Hayati Tehlike Taşıyor!
Plasenta previa nedir?
Plasenta previa, bebeğin eşi olarak bilinen plasentanın rahim içinde doğum kanalını kapatacak şekilde yerleşmesi durumudur. Plasenta previa anne ve bebek için önemli ve hayati tehlike arz edebilecek kadar ciddi bir durumdur. Normal şartlarda bebeğin beslendiği kordonun bir ucu bebeğin göbeğinden vücuduna girerken bir diğer ucu da bir tabak şeklinde annenin rahmine yapışır. Bu şekilde bebeğin beslenmesini sağlar. Bu normal şartlarda rahmin ağzı değil diğer bölgelerine yapışması gerekir. Bazen istenmeyen şekillerde rahmin ağzına yapışmış olabilir. Bu da gebeliğin büyümesi, sancıların başlaması, bebeğin çıkmak için rahim ağzını zorlaması ile birlikte ciddi kanamalara yol açabilir. Böyle bir durumda annenin ve bebeğin hayati tehlikesi artar.
Plasenta previanın tanısı
Plasenta previa, ultrason ile mutlaka tanısı konulabilecek bir durumdur. Plasenta previanın kaç haftada çıktığı oldukça önemlidir. Çünkü plasenta previanın çeşitleri vardır. Rahim ağzının tamamen tıkanması, bebeğin plasentasının aşağı yerleşimi ve bir kısmının sadece rahim ağzındaki açıklığın bir kısmını kapadığı gibi durumlar vardır. Öncelikle mutlaka uzman bir Kadın Hastalıkları ve Doğum doktoru tarafından tanısının konulması gerekir. Anne adayında böyle bir rahatsızlığın tanısı konuldu ise normal doğum yapma olasılığı mümkün değildir.
Plasenta previa hastalığının risk faktörleri
Daha önce 2-3 kez sezaryen geçirmiş veya bir miyom ameliyatından dolayı rahimde bir cerrahi işlem yapılmış ise Plasenta previa için bir risk faktörü yaratmış olunuyor. Bu durumda olan hastaların daha dikkatli incelenmesi gerekir. Plasenta previa hem rahim ağzını tıkayabilir aynı zamanda o damarlar normalde doğum ile birlikte kolayca ayrılması gerekirken bazı durumlarda halk değimi ile rahim içine yapışmış olabilir. Bu durumların hepsinde gebelikten önceki ultrason incelemeleriyle mutlaka ortaya konulmalıdır. Ayrıca, sezaryen olacak hasta için mutlaka gerekli önlemler alınmalıdır.
Benzer Yazılar
Cerrahi müdahale olmadan bebeğin dünyaya gelmesidir. Bebeğin yaklaşık dünyaya gelmesi 14 saat sürmektedir.
Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistlerin oluşumlarıyla meydana gelen polikistik over, adet düzensizliği ile birlikte kendisini gösterir. Ayrıca kilo artışı, tüylenme ve sivilce gibi birçok şikayete de neden olur.
Kızlık zarı dikimi, bekaretini kaybetmiş kadınların tekrar ilişkiye girdiklerinde kanama olması açısından yapılan bir ameliyattır.
Kadın bireylerde ilk adet kanaması, genellikle 12 yaşında görülür. Menstrüasyon döneminde, uterus kendisini yeniler ve vajinadan dışarıya atar. Ortalama 2 ila 4 gün devam eden bu süreç, iç yüzeyi hamilelik için hazırlar.
Gebelik kolestazı, çok sık görülmemek ile birlikte anne adaylarında yaygın kaşıntı şikayetiyle ortaya çıkmaktadır.
Hamilelik döneminde, vücudun ihtiyacının arttığı minerallerden birisi de kuşkusuz ki magnezyumdur!
Plasenta previa, bebeğin eşi olarak bilinen plasentanın rahim içinde doğum kanalını kapatacak şekilde yerleşmesi durumudur.