Riskli Bir Gebelik Geçirirsem?
Riskli gebelik nedir?
Riskli gebelik, anne ve bebek hayatlarını tehdit eden çok önemli bir problemdir. Bazen gebelik takibinde riskli bir hale gelir, bazen de anne adayının daha önceki sağlık problemlerinden dolayı en başında gebelik riskli başlar. Gebe kalmadan önce ve sonrasında titizlikle sürdürülecek takip ve kontroller, olası komplikasyonları azaltır, doğumun başarılı ve sağlıklı olmasını sağlar.
Riskli gebeliğin nedenleri nedir?
Riskli gebeliğe neden olan durumlar; hamileliğe özgü olabileceği gibi, annenin önceden mevcut bir hastalığı ile ilişkili de gelişmiş olabilir. Bu faktörler 4 başlık altında incelenir:
- Gebeliğin başında risk oluşturan nedenler: 35 yaş üzeri ve 17 yaş altı hamilelik, aşırı kilolu veya zayıf olma hali, daha önce gerçekleşen gebeliklerin ölü doğum ve anomali ile sona ermesi, geçmişte erken doğum olması, gebelik zehirlenmesi, sayıca fazla doğum ve sezaryen yapmak ve akraba evliliği gibi unsurlar risk faktörleri arasındadır.
- Gebelik öncesi annede bulunan hastalıklar: Gebelikten önce annedeki kronik hipertansiyon, diyabet, epilepsi, kalp rahatsızlıkları, astım, tiroid, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları gibi rahatsızlıklar gebelik sürecinde ve doğum sonrasında anne ve bebeği için risk faktörleridir.
- Gebelik takibi esnasında gelişen sorunlar: Hamilelik başlamış ve devam ediyorken ortaya çıkan problemlerdir. Çoğul gebelik, kanama, su gelmesi, erken doğum tehdidi, düşük riski, rahim ağzı kısalığı, ilaç kullanımı, radyasyona maruziyet, gebelik diyabeti ve bebeğin eşinin aşağıya doğru uzanması bunlara örnek olarak gösterilebilir.
- Bebeğe bağlı hamilelik sorunları: Fetusta görülen normal dışı durumlar, fetal tarama testlerinde saptanan riskler, bebeğin suyunun az ya da fazla olması ve bebekte gelişme geriliği gibi durumlardır.
Sağlık kontrollerinizi hamile kalmadan önce yaptırmalısınız
Bebek sahibi olmaya karar veren çiftlerin öncelikli olarak riskli gebelik durumunun tespit edilebilmesi için genel sağlık kontrollerini yaptırması önem arz eder. Daha önce tekrar eden düşükler, bu düşüklerin kaçıncı haftada gerçekleştiği ve neyin neden olduğu gibi detaylar uzman doktor tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir.
Unutmayın, sorunsuz bir şekilde ilerleyen hamilelik sürecinde durum her an değişiklik gösterebilir. Risk grubunda olun veya olmayın; her anne adayı periyodik 4-D US inceleme ve bazı izlem tahlilleri yaptırmalıdır. Çok özel durumlarda anne karnından su alınarak, gereken hallerde anne karnındaki bebeğe bazı cerrahi uygulamalar yapılması söz konusu olabilir.
Benzer Yazılar
Tıp alanındaki gelişmeler sayesinde klasik cerrahi uygulamaları yerini; daha küçük yara izi ve daha az ağrı ile sonuçlanan laparoskopik cerrahiye bıraktı.
Yenidoğan tarama testleri yaşamın ilk evrelerinde istenilen belirtilerin verilmemesi ile bebeğe ilerde sıkıntılar yaşatmaması adına sağlık için yapılan tarama testleridir.
Rahim filmi bir diğer adıyla HSG (Histerosalpingografi), rahim boşluğunu görüntülemek için
Yumurtalık kistlerinin bazıları minimaldir ve belirtilere sebep olmazlar. Bazıları ise kendi kendine geçer.
Tiroid bezi hamilelik esnasında büyüyebilir, bu durumda guatr gelişir. Hamilelik ile ilikili guatr, iyor eksikliği olan coğrafi bölgelerde daha sık görülür.
Yalancı sancılar normal kabul edilirken gerçek sancıların varlığı erken doğumun habercisi olabilmekte, bazı durumlarda hastanede yatış gerektirebilmektedir.
Vajinismus, vajen bölgesindeki kasların istemsiz kasılması sonucu meydana gelerek, bir cinsel fonksiyon bozukluğu oluşturur. Bu durumda, kadın isteğiyle cinsel ilişkiye girmek ister; fakat kendi iradesi dışında kasılır ve penisin vajinadan içeri girmesini önler.
Hamilelikte ideal kilo alımı olarak bir değerlendirme yoktur.
Erkeklerden alınan spermlerin ve kadın üreme hücreleri olan yumurtaların vücut dışında laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllemenin sağlanmasında rol oynayan tedavi yöntemidir.